Ναφτάλι Μπένετ: «Τι έμαθα ως πρωθυπουργός του Ισραήλ»

Ναφτάλι Μπένετ: «Τι έμαθα ως πρωθυπουργός του Ισραήλ»

Ο Ναφτάλι Μπένετ κάνει απολογισμό της θητείας του σε άρθρο στους Τάιμς της Νέας Υόρκης

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ δηλώνει περήφανος για τον κυβερνητικό συνασπισμό «καλής θέλησης», όπως λέει, που δημιούργησε πριν ενάμιση χρόνο και αντιμετώπισε τον κίνδυνο της ακυβερνησίας στη χώρα εν μέσω ταραχών.

Ήταν, τονίζει, ένα μωσαϊκό πολιτικών και θρησκευτικών πεποιθήσεων που εκπροσωπήθηκε στην κυβέρνηση, από αριστερούς και δεξιούς, θρησκόληπτους και κοσμικούς, Εβραίους και Άραβες, που κατέδειξε ότι είναι εφικτή η δημιουργία ετερόκλητης κυβέρνησης όταν υπάρχει η απαραίτητη βούληση.

Ο κ. Μπένετ δηλώνει ότι εξασφάλισε την ασφάλεια της χώρας, την αποτροπή διόγκωσης του ιρανικού πυρηνικού οπλοστασίου και την πρωτοποριακή παγκοσμίως διανομής του τρίτου εμβολίου κατά του κορωνοϊού, εφαρμόζοντας αυτό που αποκαλεί ο κανόνας 70/70: «Περίπου το 70% των Ισραηλινών συμφωνούν στο 70% των θεμάτων. Έτσι συμφωνήσαμε να εργαστούμε πάνω σε αυτό το 70% και να αφήσουμε κατά μέρος το υπόλοιπο ποσοστό για το οποίο θα προέκυπταν ατέρμονες διαμάχες», λέει.

«Το μοντέλο που παρουσιάσαμε αφορούσε στη συνεργασία και την ενότητα, του να ξεπεράσεις τα της φυλής σου για το καλό του έθνους», υπογραμμίζει, ενώ παραδέχεται ότι ενώ θεωρούσε τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς, τελικά γνώρισε έναν άνθρωπο ρεαλιστή, μακριά από ακρότητες που αξίζει να είναι εταίρος συνεργασίας για καλύτερη εκπαίδευση, ασφάλεια και εργασία τόσο για τους Άραβες όσο και για τους Εβραίους.

Τελικά η κυβέρνησή του κατέρρευσε υπό το βάρος της λαϊκής δυσαρέσκειας που, όπως αναφέρει, τροφοδότησε η αντιπολίτευση. Οι Άραβες που συμμετείχαν κατηγορήθηκαν ως προδότες και οι διαδηλωτές κατασκήνωσαν κυριολεκτικά έξω από τα σπίτια κυβερνητικών βουλευτών παρενοχλώντας και τις οικογένειές τους, λέει ο κ. Μπένετ.

Ομολογεί ακόμη ότι η κυβέρνησή του, που άντεξε ως την 1η Ιουλίου 2022, δεν έκανε καθόλου καλή δουλειά στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης που εξαπλώθηκε στο Ισραήλ αλλά και της τυφλής βίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή