«Επιβιώνοντας στο σκοτάδι»: Ουκρανοί περιγράφουν τη ζωή τους χωρίς ρεύμα και θέρμανση

«Επιβιώνοντας στο σκοτάδι»: Ουκρανοί περιγράφουν τη ζωή τους χωρίς ρεύμα και θέρμανση

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και οι λύσεις που προσπαθούν να βρουν οι επιχειρήσεις

5' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Turn off, turn on». Ανάμεσα σε αυτές τις δύο λέξεις προσπαθούν οι Ουκρανοί πολίτες να «ξαναχτίσουν» τη ζωή τους, καθώς πλέον η επιβίωση στο σκοτάδι δεν είναι επιλογή, αλλά αναγκαιότητα. 

Τα συνεχιζόμενα χτυπήματα της Ρωσίας στις ηλεκτρικές υποδομές αφενός έχουν αναγκάσει τους Ουκρανούς να συνηθίσουν τη ζωή στο σκοτάδι, αφετέρου τους έχουν οδηγήσει στην εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων προκειμένου να επιβιώσουν και να σώσουν τις επιχειρήσεις τους. 

Αυτά τα λεπτά χωρίς ρεύμα, θα μπορούσαν να κοστίσουν τη ζωή του ασθενούς 

Σε μερικούς τομείς η δημιουργία Plan B ήταν κυριολεκτικά ζωτικής σημασίας. Ο Δρ. Ολέ Ντούμπα βρισκόταν στη μέση μιας περίπλοκης, επικίνδυνης χειρουργικής επέμβασης στο νοσοκομείου του Λβιβ όταν άκουσε εκρήξεις κοντά του. Λίγα λεπτά αργότερα, τα φώτα έσβησαν.

«Αυτά τα μοιραία λεπτά θα μπορούσαν να κοστίσουν τη ζωή του ασθενούς», δήλωσε ο χειρουργός στο Associated Press.

Η επέμβαση σε μια μεγάλη αρτηρία πραγματοποιήθηκε στις 15 Νοεμβρίου, όταν η πόλη στη δυτική Ουκρανία είχε μπλακ άουτ, καθώς η Ρωσία εξαπέλυσε ένα ακόμη πυραυλικό χτύπημα στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας, καταστρέφοντας σχεδόν το 50% των ενεργειακών εγκαταστάσεων της χώρας.

«Επιβιώνοντας στο σκοτάδι»: Ουκρανοί περιγράφουν τη ζωή τους χωρίς ρεύμα και θέρμανση-1
Φωτ: Associated Press

Τα καταστροφικά χτυπήματα, τα οποία συνεχίστηκαν την περασμένη εβδομάδα και βύθισαν τη χώρα στο σκοτάδι για άλλη μια φορά, επιβάρυναν και διατάραξαν το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Ως εκ τούτου τα προγραμματισμένα χειρουργεία αναβλήθηκαν, τα αρχεία των ασθενών δεν είναι διαθέσιμα λόγω των διακοπών του διαδικτύου, ενώ γιατροί αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν φακούς προκειμένου να εξετάζουν ασθενείς.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός υπουργός Υγείας, Βίκτορ Λιάσκο, δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν αναμένεται να κλείσει κανένα από τα νοσοκομεία της χώρας, όσο άσχημη κι αν γίνει η κατάσταση, ενώ επισήμανε πως οι γεννήτριες ντίζελ ή φυσικού αερίου έχουν παρασχεθεί σε όλα τα ουκρανικά νοσοκομεία και τις επόμενες εβδομάδες θα παραδοθούν επιπλέον 1.100 που εστάλησαν από τους δυτικούς συμμάχους της χώρας. 

Μην με φωτογραφίζετε, δεν έχω κάνει μπάνιο

Την ώρα που οι γιατροί στην Ουκρανία δίνουν καθημερινά τη δική τους μάχη για να νικήσουν τον θάνατο μέσα στο σκοτάδι, εκατομμύρια πολίτες έρχονται αντιμέτωποι με έναν ακόμη «ανίκητο» παράγοντα. Το κρύο.  

Η Νικόλ Γκολντμαν μιλώντας στην El Pais περιγράφει τη ζωή της χωρίς ρεύμα και συγκλονίζει, καθώς ζητά από τους δημοσιογράφους να μην φωτογραφηθεί, διότι δεν έχει πλυθεί εδώ και δύο ημέρες. «Τα μαλλιά μου είναι βρώμικα, δεν φαίνομαι όμορφη». Στο Κίεβο, η θερμοκρασία είναι ήδη κάτω από τους μηδέν. «Το διαμέρισμά μου δεν έχει νερό και ρεύμα εδώ και τρεις ημέρες, από τότε δηλαδή που η Ρωσία επιτέθηκε στο ενεργειακό δίκτυο της Ουκρανίας στις 23 Νοεμβρίου».

Την περασμένη Παρασκευή έξι εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο. Η Γκόλντμαν ανησυχεί για την εμφάνισή της, αλλά γνωρίζει ότι η ίδια και η υπόλοιπη Ουκρανία αντιμετωπίζουν ένα πολύ πιο σοβαρό πρόβλημα: την επιβίωση το χειμώνα.

Τον περασμένο Ιανουάριο, η θερμοκρασία ήταν γύρω στους -20°C

«Τον περασμένο Ιανουάριο, η θερμοκρασία ήταν γύρω στους -20°C. Φανταστείτε να έχει τόσο κρύο και να μην υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα ή θέρμανση», επισήμανε ο δήμαρχος της πόλης Ζιτομίρ, επισημαίνοντας πως όσοι απασχολούνται από τη βιομηχανική παραγωγή της χώρας κοιμούνται και ξυπνούν με έναν ακόμη φόβο. Να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους «όρθιες». 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ένα εργοστάσιο παραγωγής μουστάρδας στη Βινίτσια το οποίο εξακολουθεί να λειτουργεί.

Ωστόσο οι διακοπές ρεύματος όχι μόνο προκαλούν αβεβαιότητα στους εργαζομένους, αλλά φρενάρουν τις εξαγωγές τους. 

«Υπήρχαν μέρες που έπρεπε να λειτουργήσουμε τη γεννήτρια για οκτώ ή δέκα ώρες» δήλωσε η Σεμενγιουκ στο δίκτυο France 24 προσθέτοντας πως ήδη πολλά εργοστάσια εργάζονται με μειωμένο προσωπικό ενώ ορισμένα έχουν κλείσει.

«Επιβιώνοντας στο σκοτάδι»: Ουκρανοί περιγράφουν τη ζωή τους χωρίς ρεύμα και θέρμανση-2
Φωτ: AP Photo/Bernat Armangue

Εστιατόρια με «μενού διακοπής ρεύματος»

Την προσαρμοστικότητα αντί το λουκέτο έχουν επιλέξει και αρκετά εστιατόρια στην Ουκρανία, τα οποία συνεχίζουν να δέχονται πελάτες ακόμη και κατά τη διάρκεια των διακοπών ρεύματος, κυρίως χάρη σε ειδικά προσαρμοσμένα μενού με φαγητά που μπορούν να ετοιμαστούν εκτός ηλεκτρικής κουζίνας. 

Όπως αναφέρει μάλιστα το Business Insider, ορισμένα εστιατόρια στο Κίεβο, όπως το Thailand Hi, έχουν δημιουργήσει ειδικά μενού τα οποία και ονομάζουν «μενού διακοπής ρεύματος».

Ο Νοβικοκ -πρώην σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι– έχει επισκεφθεί αρκετά τέτοια εστιατόρια κατά τη διάρκεια των μπλακ άουτ.

«Με τα κεριά να καίνε και τις σκιές να «χορεύουν» στους τοίχους στην πραγματικότητα είναι απίστευτα ρομαντικά», ανέφερε ο ίδιος, τονίζοντας μάλιστα πως κάθε Πέμπτη σε ένα κουβανέζικο εστιατόριο μπορεί να ακούσει κανείς και live μουσική υπό το φως των κεριών. 

«Επιβιώνοντας στο σκοτάδι»: Ουκρανοί περιγράφουν τη ζωή τους χωρίς ρεύμα και θέρμανση-3
Φωτ: Instagram

«Οι επισκέπτες μπορούν να δειπνήσουν απολαμβάνοντας ένα ειδικά διαμορφωμένο μενού που περιλαμβάνει χούμους, πατέ από συκώτι, nachos, ταρτάρ μπριζόλας και σαλάτα αβοκάντο», ανέφερε.

Οι πελάτες μπορούν επίσης να παραγγείλουν καφέ και τσάι κατά τη διάρκεια των διακοπών ρεύματος, καθώς το εστιατόριο χρησιμοποιεί φιάλες αερίου για να διατηρεί ζεστά τα αφεψήματα. 

Κοκτέιλ «στα τυφλά»

Εκτός από τα παραπάνω, εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως το προσωπικό έχει μάθει να ετοιμάζει τα κοκτέιλ εντελώς «στα τυφλά». 

«Σε αυτό το νέο περιβάλλον δεν έχουν προσαρμοστεί μόνο οι εργαζόμενοι, αλλά και οι επισκέπτες. Ορισμένοι φέρνουν τις δικές τους λάμπες, ενώ ένα ζευγάρι είχε βάλει να παίζει ένα βίντεο με ένα αναμμένο τζάκι στο κινητό», ανέφερε η υπεύθυνη του μαγαζιού ονόματι Escobar. 

Σε κάθε περίπτωση υπάρχει και η άλλη άποψη που λέει πως η καλύτερη λύση όλων είναι να ζεις στο χωριό.

«Επιβιώνοντας στο σκοτάδι»: Ουκρανοί περιγράφουν τη ζωή τους χωρίς ρεύμα και θέρμανση-4
Φωτ: AP Photo/Andrew Kravchenko

Η ζωή στο χωριό 

Το παραπάνω επιχείρημα εξηγεί στην El Pais ο Γιούρι, τονίζοντας πως παρά το γεγονός ότι υπάρχουν τα ίδια προβλήματα στην πόλη και στην επαρχία, η ζωή είναι πιο εύκολη.

«Το να ζεις σε ένα χωριό είναι σίγουρα καλύτερο. Πρώτα για την ασφάλεια μας, καθώς οι Ρώσοι δύσκολα θα εκτοξεύσουν πυραύλους σε ένα μέρος που στρατηγικά δεν έχει απολύτως καμία σημασία. Επίσης, εδώ είναι καλύτερα γιατί έχουμε ξυλόσομπες και κόβουμε ξύλα από το δάσος που είναι δίπλα από τα σπίτια μας. Επίσης, νερό δεν μας λείπει ποτέ, καθώς λίγο πιο κάτω υπάρχει πηγάδι. Για εμάς ούτε το φαγητό αποτελεί πρόβλημα, επειδή εκτρέφουμε ζώα και φτιάχνουμε κονσέρβες από τα λαχανικά που καλλιεργούμε», τονίζει ο Γιούρι. 

Με πληροφορίες από: Business Insider, France 24, Associated Press, El Pais 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή