Σκάνδαλα στην πολωνική Εκκλησία

Σκάνδαλα στην πολωνική Εκκλησία

Η Εκκλησία στη χώρα διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με το κυβερνών κόμμα Νόμου και Τάξης, το οποίο έχει πραγματοποιήσει πολλές από τις επιθυμίες της

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως έφηβος, ο 26χρονος σήμερα Κάρολ είχε όνειρο να γίνει ιερέας. Αυτό, όμως, πριν τον βιάσει ο ιερέας της ενορίας του. «Ολη η Εκκλησία έχει δηλητηριαστεί», λέει σήμερα ο Κάρολ. Η ιστορία του είναι μία από τις πολλές που έχουν προξενήσει οργή στην Πολωνία, όπου τα σεξουαλικά σκάνδαλα από τη μια πλευρά και η ανάμειξη της Εκκλησίας στην πολιτική από την άλλη, έχουν απωθήσει σημαντική μερίδα νέων.

Η εταιρεία δημοσκοπήσεων CBOS, που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση, διαπίστωσε ότι μόνο το 23% των Πολωνών κάτω των 25 ετών πηγαίνει τακτικά στην εκκλησία. Πριν από τρεις δεκαετίες το ποσοστό ήταν τριπλάσιο. Το ποσοστό που αποδοκιμάζει τις προγαμιαίες σχέσεις έχει πέσει στο 20%.

«Η υφέρπουσα εκκοσμίκευση έχει γίνει καλπάζουσα», είπε ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κάρντιναλ Στέφαν Βιζίνσκι της Βαρσοβίας, Αντρέι Κομπιλίνσκι. «Ηταν μια ωρολογιακή βόμβα που αργά ή γρήγορα επρόκειτο να εκραγεί».

Προπύργιο πίστης

Σε σύγκριση βέβαια με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Πολωνία παραμένει προπύργιο της πίστης, αφού σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, 94% των κατοίκων αυτοπροσδιορίζονται καθολικοί.

Η Εκκλησία είναι βαθιά ριζωμένη στην κοινωνία, ενώ διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με το κυβερνών κόμμα Νόμου και Τάξης, το οποίο έχει πραγματοποιήσει πολλές από τις επιθυμίες της: έχει απαγορεύσει σχεδόν πλήρως τις αμβλώσεις, έχει απαγορεύσει το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, έχει επεκτείνει το πεδίο ισχύος του νόμου περί βλασφημίας και έχει ξεκινήσει εκστρατεία για να ξεριζώσει αυτό που αποκαλεί «ιδεολογία ΛΟΑΤΚΙ».

Τη δεκαετία του 1980 η Καθολική Εκκλησία της Πολωνίας συμπορεύτηκε με το συνδικάτο Αλληλεγγύη, ως μια ενοποιητική δύναμη που μπορούσε να συσπειρώσει την αντίσταση απέναντι στο κυβερνών κομμουνιστικό κόμμα.

Τώρα όμως η Εκκλησία διχάζει, καθώς η χώρα πολώνεται όλο και περισσότερο ανάμεσα στους οπαδούς και τους αντιπάλους του κυβερνώντος κόμματος. Ακόμη και στην επαρχία, όπου ο κόσμος εξακολουθεί να συρρέει μαζικά στις θρησκευτικές τελετές, η απογοήτευση για τους ιερείς-αρπακτικά συνυπάρχει με την επίδειξη της πίστεως. «Νιώθω πιο μακριά από την εκκλησία εξαιτίας της εξοργιστικής συμπεριφοράς κάποιων ιερέων», είπε η 50χρονη Μπεάτα, ενώ βρισκόταν σε δημόσιο προσκύνημα εικόνας της Παναγίας που έφθασε στο μικρό χωριό Πιάσκι Κρουσβίκιε.

Παρεμβάσεις του Πάπα

Οι δεξιοί πολιτικοί συχνά υποτιμούν τις υποθέσεις αυτές, χαρακτηρίζοντάς τις πολιτικά υποκινούμενες «επιθέσεις κατά της Εκκλησίας». Αλλά ακόμη και ο επικεφαλής της Πολωνικής Εκκλησίας, αρχιεπίσκοπος Πόλακ. ζήτησε «συγχώρεση» όταν έγινε γνωστό ότι τη διετία 2019-2020 η Εκκλησία δέχθηκε 368 καταγγελίες κακοποίησης.

Κατά καιρούς επεμβαίνει ο Πάπας Φραγκίσκος για να τιμωρήσει ιερείς με εξόφθαλμα κακή συμπεριφορά, όπως ο αρχιεπίσκοπος Γκλοτζ, αλλά γενικά το Βατικανό αφήνει το έργο της αστυνόμευσης στις τοπικές Εκκλησίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή