H Europol εξάρθρωσε υπερκαρτέλ κοκαΐνης

H Europol εξάρθρωσε υπερκαρτέλ κοκαΐνης

Υπεύθυνο για την εισαγωγή του ενός τρίτου της ουσίας στην Ευρώπη – Επιτυχία η σύλληψη των επικεφαλής του δικτύου

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΤΟΥΜΠΑΪ. «Υπερκαρτέλ» κοκαΐνης εξάρθρωσε η Europol σε συνεργασία με τις διωκτικές αρχές σε Βέλγιο, Γαλλία, Ολλανδία και Ισπανία, σε συντονισμένη επιχείρηση που οδήγησε στην κατάσχεση 30 τόνων κοκαΐνης και στη σύλληψη δεκάδων μελών και ηγετικών στελεχών της εγκληματικής οργάνωσης.

Οι συλληφθέντες διοχέτευαν κοκαΐνη από τη Λατινική Αμερική στις αγορές της Βόρειας Ευρώπης μέσω των λιμανιών του Ρότερνταμ και της Αμβέρσας. «Οι συλληφθέντες είχαν τον έλεγχο του ενός τρίτου της αγοράς κοκαΐνης στην Ευρώπη», ανέφερε η ανακοίνωση της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας.

Η αστυνομία του Ντουμπάι συνέλαβε έξι κορυφαία στελέχη του καρτέλ στο κρατίδιο του Κόλπου. Οι συλλήψεις κατέστησαν δυνατές χάρη στην περυσινή παγίδευση και αποκρυπτογράφηση των επικοινωνιών των δραστών. Η αστυνομία ανέλαβε πέρυσι, κατόπιν απόφασης της καναδικής Δικαιοσύνης, τον έλεγχο της εφαρμογής ανταλλαγής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων SKY ECC, αποκτώντας καλή εικόνα των δραστηριοτήτων της διεθνούς συμμορίας.

Οι ολλανδικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο ένας από τους συλληφθέντες είναι 37χρονος Ολλανδομαροκινός, υπεύθυνος για την εισαγωγή χιλιάδων κιλών κοκαΐνης στην Ολλανδία το 2020 και το 2021. Ο δεύτερος συλληφθείς είναι 40χρονος Ολλανδοβόσνιος. «Ο ένας από τους δύο Ολλανδούς υπόπτους είναι μεγάλο ψάρι», είπε χαρακτηριστικά πηγή της Europol στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Οι Ολλανδοί συλληφθέντες ανήκουν στη συμμορία του Ρεντουάν Ταγκί, επικεφαλής γιγάντιου δικτύου διακίνησης κοκαΐνης στο Αμστερνταμ. Ο Ταγκί συνελήφθη το 2019 στο Ντουμπάι και εκδόθηκε στην Ολλανδία, όπου παραμένει προφυλακισμένος, κατηγορούμενος μεταξύ άλλων για ανθρωποκτονία.

Η Europol θεωρεί ότι η σύλληψη στο Ντουμπάι του Βρετανού υπηκόου επικεφαλής του «υπερκαρτέλ», τα στοιχεία του οποίου δεν έγιναν γνωστά, αλλά και του υπηκόου Παναμά-«συνδέσμου» της συμμορίας με τους παραγωγούς στην Κολομβία, σηματοδοτεί την οριστική εξάρθρωση της οργάνωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή