Κίνα – Διαδηλώσεις: Το κύριο όργανο ασφαλείας ζητεί την «καταστολή των εχθρικών δυνάμεων»

Κίνα – Διαδηλώσεις: Το κύριο όργανο ασφαλείας ζητεί την «καταστολή των εχθρικών δυνάμεων»

Η Επιτροπή πολιτικών και δικαστικών υποθέσεων δήλωσε ότι είναι «απαραίτητο να κατασταλούν οι δραστηριότητες παρείσφρησης και δολιοφθοράς»

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κύριο κινεζικό όργανο ασφαλείας ζήτησε σήμερα την «καταστολή» των «εχθρικών δυνάμεων», μετά τις διαδηλώσεις κατά των υγειονομικών περιορισμών και υπέρ περισσότερων ελευθεριών στις μεγάλες πόλεις της Κίνας.

Η Επιτροπή πολιτικών και δικαστικών υποθέσεων του κυβερνώντος κομουνιστικού κόμματος, η οποία έχει την εποπτεία των δυνάμεων της τάξης στη χώρα, δήλωσε ότι είναι «απαραίτητο να κατασταλούν οι δραστηριότητες παρείσφρησης και δολιοφθοράς των εχθρικών δυνάμεων βάσει του νόμου», σύμφωνα με τα πρακτικά συνεδρίασης, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Το κείμενο θεωρεί καθοριστικής σημασίας τη «δριμεία καταστολή σύμφωνα με τον νόμο των εγκληματικών ενεργειών που επιδιώκουν να ανατρέψουν την κοινωνική τάξη, αλλά και την προστασία με αποφασιστικότητα της κοινωνικής σταθερότητας».

Σε ισχύ εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, η κινεζική πολιτική για μηδενικά κρούσματα Covid ήταν ο στόχος των διαδηλώσεων αυτό το Σαββατοκύριακο σε αρκετές πόλεις, του μεγαλύτερου κινήματος διαμαρτυρίας μετά τις κινητοποιήσεις υπέρ της δημοκρατίας που κατεστάλησαν βίαια το 1989.

Η διαμαρτυρία αυτή διεξάγεται έχοντας ως υπόβαθρο τις βαθιές απογοητεύσεις από το πολιτικό σύστημα.

Μια μεγάλη αστυνομική δύναμη που αναπτύχθηκε στις μεγάλες πόλεις της χώρας φάνηκε ωστόσο ότι απέτρεψε σήμερα τους διαδηλωτές, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου στο Πεκίνο και τη Σαγκάη.

Οι αρχές αναζητούν πόρτα-πόρτα τους διαδηλωτές

Σημειώνεται επίσης ότι οι κινεζικές αρχές άρχισαν έρευνες για αρκετούς από τους συμμετάσχοντες στις διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου, όπως είπαν στο Reuters τρία άτομα που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις στο Πεκίνο, καθώς η αστυνομία διατηρεί πολύ ισχυρή παρουσία στους δρόμους της πόλης.

Σε μια περίπτωση, αστυνομικός στην κινεζική πρωτεύουσα απαίτησε τηλεφωνικά από διαδηλωτή να εμφανιστεί σε αστυνομικό τμήμα την Τρίτη για να παραδώσει γραπτό αρχείο των δραστηριοτήτων του το βράδυ της Κυριακής.

Σε ένα άλλο περιστατικό, πανεπιστήμιο επικοινώνησε με φοιτητή και τον ρώτησε αν ήταν στην περιοχή όπου έλαβαν χώρα τα γεγονότα και να παράσχει γραπτή αναφορά.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή