Κίνα: Δεν είναι μόνο τα lockdown που γεννούν αντιδράσεις

Κίνα: Δεν είναι μόνο τα lockdown που γεννούν αντιδράσεις

Πίσω από τις πρόσφατες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, βρίσκονται και οικονομικού τύπου ανησυχίες.  

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι σκληροί περιορισμοί που επιβάλλουν ξανά και ξανά οι κινεζικές Αρχές με σκοπό την «εκμηδένιση» των κρουσμάτων Covid εντός των συνόρων, έχουν οδηγήσει πολλούς πολίτες στα όριά τους. Πίσω από τις πρόσφατες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, βρίσκονται ωστόσο και οικονομικού τύπου ανησυχίες.  

«Η υψηλή ανεργία των νέων στην Κίνα πυροδοτεί φοιτητικές διαμαρτυρίες», σημειώνουν σε άρθρο τους οι Financial Times, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι μόνο τα lockdown που έχουν οδηγήσει σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.   

Φοιτητές του Πανεπιστημίου Tsinghua που βρίσκεται στο Πεκίνο πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας το περασμένο Σαββατοκύριακο ενάντια στην «zero Covid» πολιτική των κινεζικών Αρχών. Η δυσαρέσκεια στην πανεπιστημιούπολη είχε να κάνει, ωστόσο, και με την κατεύθυνση που έχουν πάρει οι οικονομικές εξελίξεις στη χώρα.

Κίνα: Δεν είναι μόνο τα lockdown που γεννούν αντιδράσεις-1
REUTERS

Οι νέοι στην Κίνα, που βρέθηκαν ως πρωταγωνιστές στο επίκεντρο των τελευταίων διαδηλώσεων, βρίσκονται πια αντιμέτωποι με ζοφερές οικονομικές προοπτικές. Η ανεργία μεταξύ των νέων στη χώρα φέτος άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, σημειώνει ο ανταποκριτής των FT στη Σαγκάη Τόμας Χέιλ.

Η οικονομία της Κίνας έχει ρίξει ρυθμούς το τελευταίο διάστημα, ενώ η «μηδενική ανοχή» και τα αλλεπάλληλα lockdown έχουν και εκείνα πρόσθετο όχι μόνο κοινωνικό αλλά και οικονομικό κόστος.  

Τα αλλεπάλληλα lockdown ακρωτηρίασαν την κατανάλωση οδηγώντας την ανάπτυξη κάτω από τον επίσημο στόχο του 5,5%, που ήταν ήδη ο χαμηλότερος των τελευταίων δεκαετιών.

Παράλληλα, η ανεργία των νέων άγγιξε το 20% τον περασμένο Ιούλιο (από περίπου 12% που ήταν πριν από την έλευση της πανδημίας) και παραμένει στα ύψη, σε αντίθεση με τη γενική ανεργία που κινείται κοντά στο 5,5%.

Στη Σαγκάη, πολλοί από όσους πήραν μέρος στις διαδηλώσεις το περασμένο Σαββατοκύριακο ήταν νέοι.

Όσο για τις οικονομικές επιπτώσεις της «zero Covid» πολιτικής που έχει υιοθετήσει η κινεζική ηγεσία, εκείνες έχουν πια γίνει ευρέως αισθητές.

Στη Σαγκάη, το δίμηνο lockdown της περασμένης άνοιξης ήταν εξουθενωτικό για πολλές επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα οι νέοι σε ηλικία εργαζόμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν, πέρα από την ανεργία, και ένα ιδιαίτερα απαιτητικό εργασιακό περιβάλλον με πολλές ώρες εργασίας και σκληρό ανταγωνισμό.

Πηγή: FT

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή