Σύσφιγξη αμερικανογαλλικών σχέσεων με αστακό και κρασί

Σύσφιγξη αμερικανογαλλικών σχέσεων με αστακό και κρασί

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα και πλέον χρόνο ύστερα από την όξυνση των σχέσεων μεταξύ Γαλλίας και ΗΠΑ, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του επρόκειτο να δειπνήσουν στον Λευκό Οίκο με το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ.

Τις τελευταίες ημέρες το γραφείο της Πρώτης Κυρίας, που ανέλαβε τη διοργάνωση του επίσημου δείπνου, κατέβαλε κάθε προσπάθεια προκειμένου ο Λευκός Οίκος να δείξει ότι οι ημέρες της πανδημίας είναι πια πίσω μας. «Το μενού είναι εμπνευσμένο από τα κοινά χρώματα των σημαιών μας. Αλλά και από τις κοινές μας αξίες: τη δημοκρατία, την ελευθερία και την αλληλεγγύη. Αυτά αποτελούν τη βάση της συνεχιζόμενης φιλίας μας», είπε η Τζιλ Μπάιντεν παρουσιάζοντας το μενού του δείπνου.

Οι γαλλικές «πινελιές» περιελάμβαναν την εικονογράφηση του μενού με γαλλικές σημαίες και τα ποτήρια του κρασιού, φτιαγμένα από γαλλικό κρύσταλλο. Οι δύο ηγέτες αναμενόταν να τσουγκρίσουν τα ποτήρια τους με αμερικανικό κρασί, ενώ η εικόνα του Αγάλματος της Ελευθερίας, δώρο της Γαλλίας στις ΗΠΑ τον 19ο αιώνα, αποτελούσε το φόντο του δείπνου.

Το τραπέζι ήταν διακοσμημένο με κόκκινα τριαντάφυλλα και άλλα γαλάζια άνθη, δίπλα σε ίριδες, το επίσημο λουλούδι της Γαλλίας.

Σύσφιγξη αμερικανογαλλικών σχέσεων με αστακό και κρασί-1
Το μενού εμπνευσμένο από τα κοινά χρώματα των σημαιών των δύο χωρών, με την εικονογράφησή του να συμβολίζει την άρρηκτη φιλία τους. [REUTERS / Evelyn Hockstein]

Τυριά και Μπατίστ

Το ζεύγος Μακρόν θα είχε τη δυνατότητα να απολαύσει ποικιλία αμερικανικών τυριών, ενώ ο τιμηθείς με βραβείο Grammy μουσικός Τζον Μπατίστ, καταγόμενος από γαλλόφωνη οικογένεια της Νέας Ορλεάνης, επρόκειτο να τραγουδήσει κομμάτια του.

Οι δύο χώρες επιβεβαίωσαν ότι η συμμαχία τους παραμένει αρραγής, 14 μήνες μετά τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Αυστραλίας για την πώληση πυρηνικών υποβρυχίων. Η συμφωνία αυτή οδήγησε στην ακύρωση της πώλησης γαλλικών υποβρυχίων στην Αυστραλία και προκάλεσε διπλωματική ένταση μεταξύ Ουάσιγκτον και Παρισιού. Ο Μπάιντεν παραδέχθηκε αργότερα ότι ο χειρισμός της υπόθεσης των υποβρυχίων από την κυβέρνησή του υπήρξε «αδέξιος». Την παραμονή του επίσημου δείπνου, οι δύο πρόεδροι και οι σύζυγοί τους δείπνησαν σε ιταλικό εστιατόριο της Ουάσιγκτον. Οι προκλήσεις, όμως, παραμένουν.

Το χθεσινό επίσημο δείπνο προσέφερε μια ευκαιρία διπλωματικής προσέγγισης με κρίσιμο σύμμαχο της Ουάσιγκτον, εν μέσω ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, παγκόσμιας ανόδου του πληθωρισμού και ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη. Και οι δύο πρόεδροι συζήτησαν τη σημασία διατήρησης ενιαίου μετώπου απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, αλλά και το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Η Γαλλία έχει επίσης διαμηνύσει τη διαφωνία της με τον νέο νόμο της κυβέρνησης Μπάιντεν για επιχορήγηση των αμερικανικής κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων. Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του την Τετάρτη στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, ο Μακρόν χαρακτήρισε το νομοθέτημα «υπερ-επιθετικό» απέναντι στις ευρωπαϊκές βιομηχανίες. Ο Γάλλος πρόεδρος, που έχει παρακαθήσει και σε επίσημο δείπνο προς τιμήν του από τον πρόεδρο Τραμπ, σχεδίαζε να αναφερθεί εκτενώς στην ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας, προκειμένου αυτή να μην εξαρτάται άμεσα από την Ουάσιγκτον.

Σύσφιγξη αμερικανογαλλικών σχέσεων με αστακό και κρασί-2
Αστακός από το Μέιν, μπιφτέκι με ιδιαίτερη σάλτσα και πατάτες τριπλοψημένες με βούτυρο στο μενού που σχεδίασαν οι σεφ του Λευκού Οίκου. [EPA / MICHAEL REYNOLDS]

Συνάντηση με Κάμαλα

Το μεσημέρι της Τετάρτης ο Μακρόν επισκέφθηκε τα αρχηγεία της NASA με την Αμερικανίδα αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις. «Βρισκόμαστε σε σημείο καμπής για τις διατλαντικές σχέσεις. Οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι αυτό που τους έκανε τόσο ισχυρούς απέναντι στην ΕΣΣΔ ήταν η ενότητα και η αλληλεγγύη της Δύσης. Το επίσημο δείπνο θα αποτελέσει το επιστέγασμα της συμφιλίωσης των δύο συμμάχων μετά τον κόλαφο των υποβρυχίων», λέει η Σελιά Μπελέν του ινστιτούτου Brookings. Η αμερικανογαλλική συμμαχία δοκιμάζεται, αλλά μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί ισχυρή. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αναζωογόνησε τους δεσμούς ΗΠΑ – Ευρώπης και ενίσχυσε το ΝΑΤΟ, ειδικά μετά τη δύσκολη περίοδο απομονωτισμού της Ουάσιγκτον επί Τραμπ. Σε προσωπικό επίπεδο, Μπάιντεν και Μακρόν έχουν αναπτύξει ιδιαίτερη εγγύτητα παρά την ηλικιακή διαφορά των 36 χρόνων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος επέλεξε να υποδεχθεί τον Γάλλο πρόεδρο για την πρώτη επίσημη επίσκεψη ξένου ηγέτη στον Λευκό Οίκο μετά την πανδημία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή