Ουκρανία: Τυπικά θετικό, ουσιαστικά αρνητικό το Κρεμλίνο για συνομιλίες με την Ουάσιγκτον

Ουκρανία: Τυπικά θετικό, ουσιαστικά αρνητικό το Κρεμλίνο για συνομιλίες με την Ουάσιγκτον

Μόσχα: Δεν γίνονται διαπραγματεύσεις αν προϋποθέτουν αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Κρεμλίνο δήλωσε την Παρασκευή ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, για τη διασφάλιση των συμφερόντων της Ρωσίας, αλλά η εύρεση κοινής βάσης για συνομιλίες είναι δύσκολη καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν τα «νέα εδάφη» στην Ουκρανία που η Ρωσία ισχυρίζεται ότι είναι δικά της.

«Ο κ. Πούτιν ήταν πάντα, είναι και παραμένει ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις για τη διασφάλιση των συμφερόντων και την επίτευξη των στόχων της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ωστόσο, εάν ο όρος [των ΗΠΑ] είναι αποχώρηση από την Ουκρανία», τότε το Κρεμλίνο δεν είναι έτοιμο για διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε το μεσημέρι της Παρασκευής ο εκπρόσωπος του κ. Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν σκοπεύει να επικοινωνήσει άμεσα με τον κ. Πούτιν, αλλά ότι είναι έτοιμος να μιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο εάν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Ο κ. Μπάιντεν πρόσθεσε ότι θα το έκανε μόνο σε συνεννόηση με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

Πιθανή διαμεσολάβηση με Ερντογάν και Άσαντ

Ο κ. Πεσκόφ δήλωσε ακόμη ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να φιλοξενήσει μια συνάντηση των ηγετών της Τουρκίας και της Συρίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Μπασάρ αλ Άσαντ, όποτε εκείνοι συμφωνήσουν σε κάτι τέτοιο.

«Υπάρχει μια ευκαιρία για απευθείας συνάντησή τους εδώ», είπε ο κ. Πεσκόφ, τονίζοντας πάντως ότι δεν υπάρχουν ακόμη λεπτομέρειες για αυτό το θέμα.

Πηγή: Reuters, TASS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή