Η δεκαετία της Ινδίας ξεκίνησε – Πώς θα αντιδράσουν Κίνα και Πακιστάν

Η δεκαετία της Ινδίας ξεκίνησε – Πώς θα αντιδράσουν Κίνα και Πακιστάν

Η Ινδία γιγαντώνεται, όχι μόνο πληθυσμιακά αλλά και οικονομικά, αλλάζοντας τις ισορροπίες στη διεθνή σκηνή.

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «δεκαετία της Ινδίας» έχει ήδη ξεκινήσει, σύμφωνα με τον ιστοχώρο Gzero του Eurasia Group. Morgan Stanley και S&P εκτιμούν, μέσα από πρόσφατες εκθέσεις τους, ότι η Ινδία θα έχει γίνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο όχι κάποια στιγμή στο μακρινό μέλλον αλλά σύντομα: ξεκινώντας ενδεχομένως ακόμη και από το 2027.

Παράλληλα, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που είχε δοθεί στη δημοσιότητα τον περασμένο Ιούλιο, η Ινδία αναμένεται μέσα στα επόμενα χρόνια να γίνει και η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο, ξεπερνώντας την Κίνα.

Η ινδική οικονομία ήδη ξεχωρίζει ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία στον κόσμο. Το ινδικό ΑΕΠ των 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων εκτιμάται πως θα έχει διπλασιαστεί ως το 2031. Η κατανάλωση εντός των ινδικών συνόρων αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί, από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 4,9 τρισεκατομμύρια δολάρια, ως το 2030. Ενώ ο πληθυσμός της χώρας, που είναι σήμερα περίπου 1,4 δισεκατομμύρια, θα έχει ξεπεράσει τα 1,6 δισεκατομμύρια το 2050.

Οι παράγοντες της ανάπτυξης 

Ποια είναι όμως εκείνα τα στοιχεία που οδηγούν την ανάπτυξη της Ινδίας; Ενδεικτικά, αναφέρονται ως τέτοια:

  • Οι διαδικασίες της ψηφιοποίησης (digitization) που προχωρούν με αξιοσημείωτο ρυθμό,
  • τα κίνητρα υπέρ της ανάπτυξης της μεταποιητικής βιομηχανίας,
  • η έμφαση που δίνεται στις εξαγωγές,
  • η ενεργειακή μετάβαση που σημειώνει βήματα προόδου
  • και η προσέλκυση επιχειρήσεων από το εξωτερικό με δέλεαρ το χαμηλό κόστος εργασίας (επιχειρήσεων που μεταφέρουν δηλαδή τμήματά τους στην Ινδία ή εκχωρούν/αναθέτουν μέρος των λειτουργιών τους σε Ινδούς στο πλαίσιο των offshoring και outsourcing).

Χώρες όπως το Μπαγκλαντές, το Νεπάλ και η Σρι Λάνκα στρέφονται, πια, ολοένα περισσότερο στο Νέο Δελχί αναζητώντας δάνεια και στήριξη.

Η Ινδία θα μπορούσε όμως παράλληλα, όπως σημειώνει το Gzero, να μπει και στα χωράφια της Κίνας ως το νέο «εργοστάσιο του κόσμου». Την ώρα που η Κίνα χάνει έδαφος στη διεθνή σκηνή ή κατεβάζει ταχύτητα σε κάποια μέτωπα (λόγω zero COVID, οικονομικού decoupling και γεωπολιτικών εντάσεων), η Ινδία από την άλλη πλευρά επανατοποθετείται διεθνώς προσφέροντας εταιρικές φορολογικές ελαφρύνσεις, ελκυστικά επενδυτικά κίνητρα και νέες υποδομές για την προσέλκυση κεφαλαίων στον κλάδο της μεταποίησης.

Το ενδιαφέρον των πολυεθνικών εταιρειών για επενδύσεις στην Ινδία βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, όπως αναφέρεται, με τους αναλυτές να υποστηρίζουν μάλιστα χαρακτηριστικά ότι η τρέχουσα περίοδος είναι για την Ινδία ό,τι ήταν η χρυσή περίοδος 2007 – 2012 για την ανάπτυξη στην Κίνα.

Όλες αυτές οι αλλαγές, βέβαια, συνοδεύονται και από κινδύνους. Ο – ήδη υπάρχων – ανταγωνισμός της Ινδίας με την Κίνα θα μπορούσε, για παράδειγμα, μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο αλλαγών, να οξυνθεί επικίνδυνα τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, η ένταση στις σχέσεις της Ινδίας με το Πακιστάν θα μπορούσε, και εκείνη, να ανέβει κατακόρυφα. Η γιγάντωση της Ινδίας θα προκαλούσε, άλλωστε, εκ των πραγμάτων ανησυχία στις χώρες που βλέπουν ανταγωνιστικά το Νέο Δελχί και τις διαθέσεις του στη διεθνή σκακιέρα.

Το στοίχημα για τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι θα είναι να καταφέρει να κινηθεί με προσεκτικά βήματα το προσεχές διάστημα, χωρίς να χάσει την «ισορροπία» του, όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό. Σημειώνεται ότι η δεξιά – εθνικιστική ινδουιστική (Χίντουτβα) παράταξη BJP, από την οποία προέρχεται ο Μόντι, έχει ανοιχτά μέτωπα με τους μουσουλμάνους στο εσωτερικό, με τα συνδικάτα κ.ά.

Πηγή: Gzero

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή