Η Ιταλία γερνάει πιο γρήγορα από κάθε χώρα στην Ε.Ε. – Έπεσε κάτω από 59 εκατ. ο πληθυσμός της

Η Ιταλία γερνάει πιο γρήγορα από κάθε χώρα στην Ε.Ε. – Έπεσε κάτω από 59 εκατ. ο πληθυσμός της

Η συρρίκνωση και η γήρανση του πληθυσμού εγείρει έντονη ανησυχία για μία χώρα με στάσιμη οικονομία όπως η Ιταλία

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πληθυσμός της Ιταλίας έχει πέσει κάτω από τα 59 εκατομμύρια κατοίκους και η χώρα γηράσκει με πολύ ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες μέλη της Ε.Ε., ανακοίνωσε η εθνική στατιστική υπηρεσία Istat.

Συγκεκριμένα η συρρίκνωση και η γήρανση του πληθυσμού εγείρει έντονη ανησυχία για μία χώρα με στάσιμη οικονομία όπως η Ιταλία, καθώς συνδέεται, μεταξύ άλλων, με μείωση της παραγωγικότητας και αργούς ρυθμούς σε ζητήματα καινοτομίας. 

«Από την 1η Ιανουαρίου 2022, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο (μόνιμος) πληθυσμός έχει μειωθεί στα 58,983 εκατομμύρια», δήλωσε στο Κοινοβούλιο ο πρόεδρος της Istat Τζιανκάρλο Μπλαντζιάρντο.

Ο Μπλαντζιάρντο, ειδικός σε θέματα δημογραφίας, δήλωσε ότι ο εθνικός πληθυσμός συρρικνώνεται σταθερά από το 2014. Συνολικά από τότε έχουν χαθεί περίπου με 1,36 εκατομμύρια κάτοικοι.

«Οι δημογραφικές προοπτικές της χώρας μας χαρακτηρίζονται από μια σημαντική αύξηση του προσδόκιμου ζωής και από μια εξίσου σημαντική μείωση του ποσοστού γεννήσεων, με αποτέλεσμα η χώρα να γηράσκει ταχύτερα από κάθε άλλη χώρα στην Ε.Ε.», σημείωσε. 

Τον Σεπτέμβριο η Istat προέβλεψε ότι η Ιταλία κινδυνεύει να χάσει σχεδόν το ένα πέμπτο των κατοίκων της, με τον πληθυσμό της να αναμένεται να μειωθεί, με βάση το βασικό σενάριο, από 59,2 εκατομμύρια που ήταν το 2021 σε 54,2 εκατ το 2050 και 47,7 το 2070.

Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Μελόνι έχει θέσει ως προτεραιότητά της να αντιστρέψει αυτή την τάση και στον προϋπολογισμό για το 2023 πρότεινε την μείωση των φόρων στην πώληση προϊόντων βρεφικής φροντίδας και την αύξηση των σχετικών επιδομάτων.

Πηγή: Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή