Η Ιταλία… γερνάει πιο γρήγορα από την υπόλοιπη Ε.Ε.

Η Ιταλία… γερνάει πιο γρήγορα από την υπόλοιπη Ε.Ε.

Ταχύτερα από όλες τις χώρες στην Ευρωπαϊκή Ενωση μειώνεται ο πληθυσμός της Ιταλίας, που δεν υπερβαίνει πλέον τα 59 εκατομμύρια

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γερνάει και μειώνεται συνεχώς ο πληθυσμός της Ιταλίας, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, τη στιγμή που οι ειδικοί προβλέπουν –εφόσον δεν αντιστραφεί γρήγορα η τάση– ζοφερά σενάρια για το μέλλον.

Ειδικότερα, ο πληθυσμός της Ιταλίας εμφανίζει διαρκή συρρίκνωση και πλέον δεν υπερβαίνει τα 59 εκατομμύρια. Η γήρανση του πληθυσμού της, μάλιστα, είναι πολύ ταχύτερη συγκριτικά με αυτή που καταγράφεται στα υπόλοιπα κράτη της Ε.Ε. Τα συμπεράσματα έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ιταλική Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (Ιstat).

Η γήρανση του πληθυσμού και η υπογεννητικότητα συνιστούν μεγάλους κινδύνους για την ιταλική οικονομία, η οποία επίσης δεν εμφανίζεται ανθηρή, καθώς καταγράφονται σοβαρή μείωση της παραγωγής, έλλειψη καινοτομίας, αλλά και υψηλότερες προνοιακές δαπάνες για τις επιχειρήσεις. Ο Τζιανκάρλο Μπλαντζιάρντο, πρόεδρος της Istat, απευθυνόμενος σε επιτροπή της Βουλής στη Ρώμη, τόνισε ότι ο πληθυσμός της Ιταλίας εμφανίζει διαρκή μείωση, κάτι που δεν συνέβη πρόσφατα αλλά ξεκίνησε το 2014. Από τότε μέχρι σήμερα η συνολική απώλεια ανέρχεται σε 1,36 εκατ. κατοίκους. «Η δημογραφική εικόνα της χώρας μας απεικονίζει διαρκή αύξηση του προσδόκιμου ζωής και ταυτόχρονα σημαντική μείωση των γεννήσεων. Οι δύο αυτοί παράγοντες συνιστούν τις αιτίες που η γήρανση του πληθυσμού στην Ιταλία είναι ταχύτερη από αυτήν των άλλων ευρωπαϊκών κρατών».

Η γήρανση του πληθυσμού και η υπογεννητικότητα συνιστούν μεγάλους κινδύνους για την ιταλική οικονομία.

Θα χαθεί το 20%

Τον Σεπτέμβριο, η Istat προέβλεψε ότι η Ιταλία πιθανώς να χάσει το 20% του πληθυσμού της εντός των επομένων πέντε δεκαετιών, έως το 2070. Ετσι ο πληθυσμός της το 2050 θα ανέχεται σε 54,2 εκατομμύρια και το 2070 σε 47,7 εκατομμύρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2050 σε ποσοστό 34,9% οι Ιταλοί θα είναι μεγαλύτεροι των 65 ετών, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2021 ήταν 23,5%. Αναζητώντας λύση στο πρόβλημα, που θα επιτρέψει τη διάσωση της Ιταλίας, η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε ότι η ενίσχυση των οικογενειών συνιστά προτεραιότητα για την κυβέρνησή της και ότι ήδη ο προϋπολογισμός της νέας χρονιάς προβλέπει μείωση των φόρων στα βρεφικά προϊόντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή