Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο μπορεί να πλήττει στόχους στα βάθη της Ρωσίας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο μπορεί να πλήττει στόχους στα βάθη της Ρωσίας

Τα χτυπήματα στην περιοχή του Ριαζάν έγιναν χάρη στην παρουσία Ουκρανών κομάντος κοντά στον στόχο, για να κατευθύνουν με ακρίβεια τα drones

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μη επανδρωμένα ουκρανικά αεροσκάφη που έπληξαν στόχους σε ρωσικό έδαφος, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα με την Ουκρανία, αποδεικνύουν την αποφασιστικότητα του Κιέβου να μεταφέρει τον πόλεμο εντός της ρωσικής επικράτειας.

Τα πλήγματα της Δευτέρας στις στρατιωτικές βάσεις Ριαζάν και Ενγκελς κατέστησαν δυνατά χάρη σε ομάδα των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων, η οποία διείσδυσε στο ρωσικό έδαφος και κατηύθυνε από μικρή απόσταση με ακρίβεια τα drones στους στόχους τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, τα αεροσκάφη ήταν σοβιετικής κατασκευής αεριωθούμενα drones, τα οποία αναχαιτίσθηκαν. Η καταστροφή τους και τα θραύσματα που προκλήθηκαν, υποστηρίζει η Μόσχα, προκάλεσαν ζημιές σε δύο σταθμευμένα αεροσκάφη και σκότωσαν τρεις στρατιώτες.

Οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας αρνούνται να προμηθεύσουν το Κίεβο με οπλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς, σε μία προσπάθεια να προλάβουν περαιτέρω όξυνση της σύρραξης. Η κρατική βιομηχανία όπλων της Ουκρανίας, όμως, ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι ολοκληρώνει την ανάπτυξη drone ικανού να μεταφέρει εκρηκτική γόμωση 85 κιλών σε απόσταση μεγαλύτερη των 1.000 χλμ. Την Κυριακή, η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε δοκιμές του αεροσκάφους.

Αγνωστο παραμένει πώς οι ουκρανικές ειδικές δυνάμεις πέτυχαν να εισχωρήσουν στο ρωσικό έδαφος, όπως και πόσο κοντά στον στόχο τους έφθασαν. «Η ικανότητα της Ουκρανίας να χτυπήσει βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος δεν έχει μόνον επιχειρησιακή σημασία. Στέλνει σαφές μήνυμα στη Ρωσία ότι η συνέχιση του πολέμου δεν θα στερείται κόστους και ότι η Ρωσία είναι και αυτή ευάλωτη. Πρόκειται επίσης για χρήσιμο διαπραγματευτικό χαρτί, καθώς όταν οι δύο χώρες καθίσουν στο τραπέζι, το Κίεβο θα μπορεί να δεσμευθεί ότι θα διακόψει τις επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος», εξηγεί ο συνταξιούχος διπλωμάτης Μαξ Μπέργκμαν.

Η Ουκρανία έχει ήδη αποδείξει την ικανότητά της να αξιοποιεί drones με επινοητικότητα. Στις 29 Οκτωβρίου, το λιμάνι της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, έδρα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, συγκλονίστηκε από σειρά εκρήξεων. Εικόνες τηλεοπτικών συνεργείων έδειξαν ότι τις εκρήξεις είχαν προκαλέσει πλωτά drones, που στόχευαν συγκεκριμένα ρωσικά πολεμικά πλοία.

Λίγες ώρες μετά τις εκρήξεις στη Ρωσία τη Δευτέρα, Ουκρανοί αξιωματούχοι αποκάλυπταν ότι περισσότερα από δέκα βομβαρδιστικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από τη βάση του Ριαζάν. Στο Κίεβο, οι σειρήνες προειδοποίησαν για νέο βομβαρδισμό, ενώ 60 πύραυλοι –προερχόμενοι από τα ρωσικά βομβαρδιστικά– καταρρίφθηκαν από την ουκρανική αεράμυνα. Οι ρωσικές πυραυλικές δυνάμεις συνηθίζουν να εξαπολύουν μπαράζ πυραύλων από διαφορετικές κατευθύνσεις, για να «κατακλύσουν» τα ουκρανικά ραντάρ, αποφεύγοντας την αεράμυνα.

Οι Ουκρανοί πολίτες, από τη μεριά τους, προσαρμόζονται γρήγορα στα νέα δεδομένα. Στην πόλη Κρίβι Ριχ, στην κεντρική Ουκρανία, οι ανθρακωρύχοι έμαθαν να εγκαταλείπουν γρήγορα το ορυχείο μόλις ακούσουν τις σειρήνες αεράμυνας, προκειμένου να μη μείνουν στις στοές αφού οι ανελκυστήρες δεν θα λειτουργούν εν μέσω βομβαρδισμού.

Στο Κίεβο και σε άλλες μεγάλες πόλεις, η αεράμυνα έβαλε πάλι μπροστά τις σειρήνες της ύστερα από ανάπαυλα δύο εβδομάδων. «Για να είμαι ειλικρινής, νιώθω κάπως ανακουφισμένη. Εδώ και 15 ημέρες ακούμε συνέχεια ότι οι βομβαρδισμοί θα αρχίσουν και πάλι. Ζούσα σε καθεστώς διαρκούς έντασης», λέει η 34χρονη Ολια Κοτρούς, η οποία είχε αναζητήσει καταφύγιο σε σταθμό μετρό της πρωτεύουσας τη Δευτέρα. Η οργή της 34χρονης, όπως και όλων των κατοίκων του Κιέβου, στρέφεται εναντίον της Ρωσίας, η οποία πλήττει συστηματικά με τις βόμβες της τους σταθμούς ενέργειας, καταδικάζοντας τους Ουκρανούς να ζουν στο σκοτάδι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή