Καλή διάθεση στις γιορτές με γυμναστική

Καλή διάθεση στις γιορτές με γυμναστική

Μικρές δόσεις άσκησης καταπολεμούν το στρες των Χριστουγέννων

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η περίοδος των Χριστουγέννων χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη ενέργεια που δαπανούμε κάνοντας χιλιάδες πράγματα. Την ίδια στιγμή, όμως, τον Δεκέμβριο, πολλοί κάνουμε μια υπερβολικά καθιστική ζωή. Γενικά, τον χειμώνα είμαστε λιγότερο δραστήριοι εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών και των λιγότερων ωρών ηλιοφάνειας. Συνήθως τα Χριστούγεννα είναι η εποχή των ταξιδιών, των κοινωνικών συναθροίσεων, αλλά και του καναπέ, ιδιαίτερα αφού έχουμε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ.

Oι Αμερικανοί, παραδόξως, αναφέρουν ότι κατά την εορταστική περίοδο αυξάνονται τα επίπεδα στρες που νιώθουν. Αυτό, βέβαια, δεν συμβαίνει αποκλειστικά εξαιτίας της έλλειψης σωματικής άσκησης, αλλά είναι βέβαιο ότι ο «χριστουγεννιάτικος λήθαργος» δεν βοηθά, επισημαίνει η δρ Ρεμπέκα Μπρέντελ, πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Ψυχιατρικής και αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχιατρικής στην ιατρική σχολή του Χάρβαρντ.

Ενας τρόπος αντιμετώπισης του γιορτινού στρες είναι η σωματική άσκηση. Αν, λοιπόν, ακολουθείτε κάποιο πρόγραμμα γυμναστικής, μην το εγκαταλείψετε. Οι έρευνες δείχνουν ότι η τακτική άσκηση αποτρέπει το άγχος βελτιώνοντας την ικανότητα του οργανισμού να εξουδετερώνει τις ορμόνες που το προκαλούν και αυξάνοντας τους υποδοχείς ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, που μας βοηθούν να νιώσουμε χαρά.

Αν δεν είχατε εντάξει τη γυμναστική στην καθημερινότητά σας, μπορείτε να το κάνετε τώρα, όποτε το νιώθετε αναγκαίο. Ερευνες έδειξαν ότι η εντατική γυμναστική, ακόμη και για περιορισμένο χρόνο, μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή μας επί 24 ώρες.

Οταν, πάλι, νιώθετε ότι το άγχος σας ενισχύεται, κάντε μια βόλτα ή λίγο τζόγκινγκ με ένα φιλικό πρόσωπο. Οσο ασκείστε, μπορείτε να συζητάτε για όλα εκείνα που σας αγχώνουν. Επίσης μπορείτε να κάνετε το ίδιο με το πρόσωπο που σας προκαλεί το άγχος.

Κάθε μορφή σωματικής δραστηριότητας βελτιώνει την ψυχική μας υγεία, εξαλείφοντας την ανία και κρατώντας μας δραστήριους.

Ο χορός της ευτυχίας

Αν θέλετε να νιώσετε μεγαλύτερη σύνδεση με τους γύρω σας και ταυτόχρονα περισσότερη ευτυχία, τότε εγγραφείτε σε μαθήματα χορού. Η έρευνα έχει δείξει πως όταν κινούμαστε συντονισμένα με άλλους νιώθουμε ότι τα εμπόδια που μας χωρίζουν διαλύονται, επισημαίνει η Εμίλια Ζιβοτόφσκαγια, ιδρύτρια του κέντρου θετικής ψυχολογίας The Flourishing Center. Τα μαθήματα ζούμπα ή τζαζ ενισχύουν την ομαδικότητα και ταυτόχρονα «καθαρίζουν» τον εγκέφαλο από τις σκέψεις που προκαλούν στρες.

Μια άλλη καλή ιδέα είναι να σχεδιάσετε μικρές δημιουργικές περιπέτειες, που θα περιορίσουν το άγχος που σας βασανίζει: Κάντε μια βόλτα με το ποδήλατο το βράδυ, ώστε να απολαύσετε το σύνηθες περιβάλλον με νέα ματιά. Επίσης οργανώστε μια ορειβατική εκδρομή σε κάποιο κοντινό σας βουνό, σταματώντας κατά διαστήματα για να απολαύσετε τη θέα. Eναλλακτικά, μπορείτε απλώς να βγείτε από το σπίτι για να αναπνεύσετε καθαρό αέρα. Ερευνες υποδεικνύουν ότι όταν βρισκόμαστε στην ύπαιθρο, ακόμη και όταν κάνουμε μια βόλτα στο πάρκο της πόλης, το σώμα και ο νους μας γαληνεύουν καθώς οι ορμόνες του στρες περιορίζονται, με αποτέλεσμα να χαμηλώσουν και άλλοι βιοδείκτες, όπως είναι η αρτηριακή πίεση.

Ακόμη και όταν βρίσκεστε σε ταξίδι και χιλιόμετρα μακριά από το γυμναστήριό σας ή αν αυτό έκλεισε λόγω εορτών, μπορείτε να δοκιμάσετε κάτι εντελώς καινούργιο.

Οπως εξηγεί η Ζιβοτόφσκαγια ο εγκέφαλός μας αναζητεί διαρκώς νέες εμπειρίες. Οταν μαθαίνουμε κάτι νέο ενεργοποιείται το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου, εκκρίνοντας ντοπαμίνη και βελτιώνοντας την ψυχική μας διάθεσή. Αυτός ο μηχανισμός εξηγεί γιατί πολλοί στρέφονται προς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να μάθουν κάτι εντελώς καινούργιο. Η σωματική άσκηση, βέβαια, είναι ένας πολύ πιο υγιεινός τρόπος για να πετύχουμε το ίδιο αποτέλεσμα. Αν επισκέπτεστε το πατρικό σας, μπορεί να βρείτε το παλιό σας σχοινάκι. Δοκιμάστε να κάνετε λίγο. Επίσης, μη διστάσετε να παίξετε λίγο μπάσκετ με τα ανίψια σας. Κάθε μορφή σωματικής άσκησης βελτιώνει την ψυχική μας διάθεση, εξαλείφοντας την ανία και κρατώντας μας δραστήριους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή