Γερμανία: Όσα γνωρίζουμε για τους «Πολίτες του Ράιχ» – Πώς «κέρδισαν» έδαφος την περίοδο της πανδημίας

Γερμανία: Όσα γνωρίζουμε για τους «Πολίτες του Ράιχ» – Πώς «κέρδισαν» έδαφος την περίοδο της πανδημίας

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο στόχαστρο της γερμανικής αστυνομίας βρισκόταν τους τελευταίους μήνες το ακροδεξιό κίνημα «Πολίτες του Ράιχ», (Reichsbürger), με αποτέλεσμα σήμερα να πραγματοποιηθούν 25 συλλήψεις, καθώς ο ακροδεξιός πυρήνας σχεδίαζε ένοπλες επιθέσεις αλλά και την ανατροπή της γερμανικής κυβέρνησης.

Παρά το γεγονός πως το συγκεκριμένο κίνημα έχει συσταθεί από το 1871, επανήλθε στην επιφάνεια κατά την περίοδο του κορωνοϊού, επιδεικνύοντας απόλυτη απειθαρχία στους κανόνες για αυτοπεριορισμό.

Δεν αναγνωρίζουν την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας

Τα μέλη της αρνούνται την ύπαρξη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πιστεύουν ότι το σημερινό κράτος δεν είναι παρά ένα κατασκεύασμα που εξακολουθεί να κυριαρχείται από τη Δύση – τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία. Για αυτούς, τα σύνορα της Γερμανικής Αυτοκρατορίας του 1937 εξακολουθούν να υπάρχουν.

Επίσης δεν αποδέχονται τη νομιμότητα των κυβερνητικών αρχών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Αρνούνται να πληρώσουν φόρους και έχουν ανακηρύξει τα δικά τους μικρά «εθνικά εδάφη», τα οποία αποκαλούν «Δεύτερη Γερμανική Αυτοκρατορία», «Ελεύθερο Κράτος της Πρωσίας» ή «Πριγκιπάτο της Γερμανίας».

Τα μέλη αυτών των ομάδων εκτυπώνουν διαβατήρια και άδειες οδήγησης για τον εαυτό τους. Παράγουν ακόμη και μπλουζάκια και σημαίες για διαφημιστικούς σκοπούς. Η οργάνωση αδιαφορεί για το γεγονός ότι οι παραπάνω δραστηριότητες είναι παράνομες και δεν αναγνωρίζονται από καμία γερμανική αρχή.

Γερμανία: Όσα γνωρίζουμε για τους «Πολίτες του Ράιχ» – Πώς «κέρδισαν» έδαφος την περίοδο της πανδημίας-1
Φωτ: Reuters

 

Οι περισσότεροι υποστηρικτές της οργάνωσης βρίσκονται κυρίως στα κρατίδια του Βρανδεμβούργου, του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας και της Βαυαρίας.

Η υπηρεσία εσωτερικής πληροφόρησης της Γερμανίας εκτιμά ότι υπάρχουν περίπου 21.000 μέλη του κινήματος στη Γερμανία, με το 5% αυτών να κατατάσσεται στους ακροδεξιούς εξτρεμιστές.

Το προφίλ των μελών της

Οι περισσότεροι είναι άνδρες, κατά μέσο όρο άνω των 50 ετών, ασπάζονται δεξιές λαϊκιστικές, αντισημιτικές και ναζιστικές ιδεολογίες και είναι διασκορπισμένοι σε όλη τη χώρα. Επίσης πολλοί από αυτούς πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας.

Οι ίδιοι απέκτησαν έδαφος κατά τη διάρκεια της πανδημίας με το κίνημα «Querdenker», ενώ τότε αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με τους περιορισμούς που επέβαλαν οι αρχές (τις οποίες δεν αναγνωρίζουν).

Κατά καιρούς πολλοί δήμαρχοι της Γερμανίας έχουν διαμαρτυρηθεί πως δέχονται συνέχεια επιθέσεις (λεκτικές ή ακόμη και σωματικές) από μέλη του «Πολιτών του Ράιχ».

Τα μέλη συχνά βιντεοσκοπούν τέτοιες επιθέσεις και στη συνέχεια τις αναρτούν στο διαδίκτυο.

Ακραίες πράξεις βίας

Η ομάδα επιδίδεται σε πράξεις βίας και βανδαλισμού. Ειδικότερα η αστυνομία έχει βρει μεγάλες αποθήκες όπλων και πυρομαχικών κατά τη διάρκεια ερευνών σε σπίτια.

Επίσης ένα σημαντικό μέρος της ομάδας αποτελείται από πρώην στρατιώτες της Bundeswehr και του NVA (Εθνικός Λαϊκός Στρατός της ΓΛΔ), μεταξύ των οποίων και άνδρες με ειδική στρατιωτική εκπαίδευση.

Τα τελευταία χρόνια, οι γερμανικές αρχές έχουν ανακαλέσει άδειες οπλοφορίας σε εκατοντάδες οπαδούς του κινήματος, ενώ έχουν δεχθεί και δεκάδες επιθέσεις από τους ίδιους.

Το 2016, ένας αστυνομικός πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από ένα μέλος του κινήματος κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιδρομής στο οπλοστάσιό του, στο οποίο κατείχε πάνω από 30 πυροβόλα όπλα.

Το 2021 αρκετά μέλη του κινήματος πήραν μέρος στις διαδηλώσεις κατά των περιορισμών για την COVID-19 και μάλιστα επιχείρησαν να μπουν στο εσωτερικό του ιστορικού κτιρίου «Reichstag» στο Βερολίνο.

Πηγή: DW

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή