Περού: Ορκίστηκε πρόεδρος η Ντίνα Μπολουάρτε – Υπό κράτηση ο Πέδρο Καστίγιο

Περού: Ορκίστηκε πρόεδρος η Ντίνα Μπολουάρτε – Υπό κράτηση ο Πέδρο Καστίγιο

Το Κογκρέσο ψήφισε υπέρ της καθαίρεσης του Καστίγιο, λίγες ώρες αφότου εκείνος ανακοίνωσε τη διάλυση του σώματος και τον διορισμό «κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης»

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η περουβιανή αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της χώρας Πέδρο Καστίγιο τέθηκε υπό κράτηση. Νωρίτερα, το Κογκρέσο ψήφισε υπέρ της καθαίρεσης του προέδρου Καστίγιο, λίγες ώρες αφότου εκείνος ανακοίνωσε τη διάλυση του σώματος και τον διορισμό «κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης», βυθίζοντας τη χώρα των Άνδεων στη δίνη συνταγματικής κρίσης.

Αψηφώντας την προσπάθεια του Καστίγιο να διαλύσει το Κογκρέσο, οι βουλευτές προχώρησαν με συνοπτικές διαδικασίες σε ψηφοφορία και 101 τάχθηκαν υπέρ της καθαίρεσής του προέδρου. Μόλις έξι βουλευτές καταψήφισαν και καταγράφηκαν 10 αποχές.

Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Περού

Η 60χρονη Ντίνα Μπολουάρτε ορκίστηκε πρόεδρος του Περού μετά την καθαίρεση του Καστίγιο. Είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει την προεδρία της χώρας των Άνδεων. Προέρχεται και αυτή από το μαρξιστικό κόμμα Ελεύθερο Περού, αλλά το 2021 δήλωσε ότι το κόμμα έχει πάψει να την εκφράζει και αμέσως ο ηγέτης του την διέγραψε.

Θεωρείται έτσι πιο μετριοπαθής από τον Πέδρο Καστίγιο, που στον ενάμιση χρόνο που κυβέρνησε προκάλεσε αντιπάθειες, με αποτέλεσμα όλοι οι βουλευτές (εκτός από έξι) να ψηφίσουν την Τρίτη υπέρ της καθαίρεσής του.

Στην πρώτη της ομιλία από το βήμα του Κογκρέσου η κα Μπολουάρτε δήλωσε ότι «πριν από πολιτικός είμαι πολίτης, και περουβιανή μάνα» και υποσχέθηκε ότι πρώτο της μέλημα θα είναι η πάταξη της διαφθοράς.

Επανέλαβε νωρίτερη δήλωσή της ότι έγινε προσπάθεια πραξικοπήματος από τον Καστίγιο, αλλά απέτυχε και έκανε λόγο για τη σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Κάλεσε συγκεκριμένα τον πολιτικό κόσμο της χώρας σε μια «ανακωχή» και υποσχέθηκε ότι το υπουργικό της συμβούλιο θα καλύπτει όλες τις πολιτικές παρατάξεις.

Στις προεδρικές εκλογές που έγιναν πριν ενάμιση χρόνο στο Περού, οι ψηφοφόροι είχαν μοιραστεί στα δύο, μεταξύ των αριστερών του Καστίγιο και των δεξιών της Φουχιμόρι, κόρης του πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι, η οποία παραμένει πολύ δημοφιλής στους συντηρητικούς κύκλους και δικαιωμένη από την εξέλιξη της προσωπικότητας του εκδιωχθέντος προέδρου.

Έρευνες για διαφθορά

Σε βάρος του Καστίγιο, ο οποίος ανέλαβε την προεδρία του Περού τον Ιούλιο του 2021, εκκρεμούν έξι έρευνες για διάφορες υποθέσεις διαφθοράς, στις οποίες κατηγορούνται συνεργάτες του και μέλη της οικογένειάς του.

Στο διάγγελμά του προς το έθνος, ο Πέδρο Καστίγιο είχε ζητήσει τη διάλυση του Κογκρέσου και τη συγκρότηση κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης με στόχο «την αποκατάσταση του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας». Διαβεβαίωσε ότι επιθυμούσε να συγκροτηθεί το συντομότερο δυνατό ένα νέο Κογκρέσο το οποίο θα αναλάμβανε τη διαδικασία για τη θέσπιση νέου Συντάγματος σε διάστημα που δεν θα ξεπερνούσε τους εννέα μήνες. Μέχρι τότε, είπε, η διακυβέρνηση της χώρας θα συνεχιζόταν με «νομοθετικά διατάγματα». Παράλληλα, είχε ανακοινώσει απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ 22:00 και 04:00 σε όλη την επικράτεια του Περού.

Η χώρα της Λατινικής Αμερικής βιώνει τα τελευταία χρόνια αλλεπάλληλες πολιτικές κρίσεις, με κύριο χαρακτηριστικό τη σύγκρουση μεταξύ της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ / ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή