Έλληνας στην Ινδονησία μιλάει στην «Κ» για το νόμο που απαγορεύει το σεξ

Έλληνας στην Ινδονησία μιλάει στην «Κ» για το νόμο που απαγορεύει το σεξ

Ο επιχειρηματίας Λεωνίδας Σπύρου, που επί δεκαετίες ζει και εργάζεται στο Μπαλί, εξηγεί στην «Κ» τι σημαίνει για την Ινδονησία ο νόμος που απαγορεύει το προγαμιαίο σεξ

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κοινοβούλιο της Ινδονησίας ενέκρινε μια αναθεώρηση του ποινικού κώδικα, που έχει τη ρίζα του στην αποικιακή εποχή, και συμπεριλαμβάνει την απαγόρευση του εξωσυζυγικού σεξ.

Η εξέλιξη αυτή, λόγω του μεγάλου πισωγυρίσματος όσον αφορά στις ατομικές ελευθερίες, προκάλεσε αίσθηση κι έκανε τον γύρο του κόσμου μέσω των διεθνών πρακτορείων.

Βάσει του γράμματος του νόμου, η απαγόρευση ισχύει για όλους, ακόμα και για τους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα. Οποιοσδήποτε καταδικαστεί για το αδίκημα θα βρεθεί αντιμέτωπος με έως και ένα χρόνο φυλάκισης.

Ορισμένοι ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποίησαν ότι ο νόμος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να στοχεύσει μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Από το νόμο, πάντως, αφαιρέθηκε διάταξη που καθιστούσε παράνομο το σεξ μεταξύ ομοφυλόφιλων.

Τι σηματοδοτεί αυτή η εξέλιξη;

Σύμφωνα με το GZero, η χώρα με τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό στον κόσμο απομακρύνεται σιγά σιγά από τη θρησκευτική ανοχή, που οι ηγέτες της υπερασπίζονται εδώ και καιρό, και τείνει να μοιάσει περισσότερο με το Άτσε, επαρχία στο βόρειο τμήμα της χώρας που κυβερνάται από ισλαμιστές που επιβάλλουν το νόμο της σαρία. 

Ο πρόεδρος Τζόκο Γουιντόνο θεωρούνταν μετριοπαθής όταν ανήλθε στην εξουσία το 2014, αλλά τα τελευταία χρόνια επιδεικνύει μία διάθεση αυταρχισμού προκειμένου να διασφαλίζει καλές σχέσεις με τους συντηρητικούς μουσουλμάνους.

Τι πραγματικά συμβαίνει στην Ινδονησία;

Μιλήσαμε με τον Λεωνίδα Σπύρου, Έλληνα επιχειρηματία που επί δεκαετίες ζει και εργάζεται στο Μπαλί. Σημειώνει ότι η Ινδονησία είναι μία αχανής χώρα, με ένα χαοτικό νησιωτικό σύμπλεγμα και εξαιρετικά μεγάλες αντιφάσεις και αντιθέσεις.

«Έχεις το Άτσε, όπου τηρείται ο νόμος της Σαρία και μαστιγώνουν στις πλατείες. Έχεις το Μπαλί που κυκλοφορεί κόσμος με μπικίνι και είναι ελεύθερο το αλκοόλ. Η Σουραμπάγια και η Τζακάρτα είναι μεγάλες πόλεις. Στην Παπούα υπάρχουν ιθαγενείς με τόξα και ακόντια», σχολιάζει. 

Ο ίδιος λέει ότι, με βάση το νόμο που ψηφίστηκε, το σεξ εκτός γάμου θα απαγορεύεται, αλλά αυτό εν πολλοίς ήδη ίσχυε σε ορισμένες επαρχίες με έντονο το μουσουλμανικό στοιχείο.

Εκτιμά δε ότι η κυβέρνηση -με αυτή την απόφαση- επιχείρησε να ικανοποιήσει ένα αίτημα των μουσουλμάνων, που ναι μεν πληθυσμιακά είναι περισσότεροι, ωστόσο εκλογικά το κόμμα τους βρίσκεται στην αντιπολίτευση και «τα τελευταία 20 χρόνια τις εκλογές τις κερδίζουν οι δημοκρατικοί με διαφορά 10 μονάδων από την αντιπολίτευση που εκπροσωπεί το σκληρό Ισλάμ».

«Στο Μπαλί είναι Ινδουιστές. Στα μεγάλα αστικά κέντρα, την Τζακάρτα και τη Σουραμπάγια δεν πρόκειται να τηρηθεί ο νόμος», σημειώνει και προσθέτει ότι για να κινηθούν οι αρχές πρέπει να υπάρχει καταγγελία από συγγενή πρώτου βαθμού – με άλλα λόγια, οι προγαμιαίες σχέσεις και οι σχέσεις εκτός γάμου θα μπορούν να καταγγέλλονται μόνο από έναν από τους δύο συζύγους, τους γονείς ή τα παιδιά του ζευγαριού, κάτι που περιορίζει την ισχύ του νόμου.

Υπογραμμίζει ότι μολονότι υπάρχει απαγόρευση της ομοφυλίας, αν γράψεις κάτι σχετικό στο Google, κάνεις φερ’ ειπείν αναζήτηση για τον gay τουρισμό με σχετικά ξενοδοχεία, spa κι ούτω καθεξής, θα εμφανιστούν πολλά ευρήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ο νέος νόμος θα τεθεί σε ισχύ σε τρία χρόνια.


Πόσο θα επηρεαστεί ο τουρισμός;

Προβληματισμό προκαλεί η ψήφιση του νόμου στην τουριστική βιομηχανία. Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του CNN, παράγοντες του τουρισμού υποστηρίζουν ότι ο νέος ποινικός κώδικας ίσως λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους επισκέπτες και ενδεχομένως να βλάψει την εικόνα της χώρας διεθνώς, στερώντας την Ινδονησία από τα ζωτικής σημασίας έσοδα από τον τουρισμό.

«Σε ό,τι αφορά εμάς, τους τουριστικούς παράγοντες, αυτός ο νόμος θα είναι καταστροφικός για το Μπαλί – ιδίως όσον έχει να κάνει με τις σεξουαλικές επαφές και τον γάμο», λένε παράγοντες της αγοράς. 

Μιλώντας στο BBC, Εύα Σουντάρι, πρώην μέλος του κοινοβουλίου και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ASEAN για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τόνισε: «Έχουμε κάνει μεγάλα βήματα προς τη δημοκρατία από την πτώση της δικτατορίας του Σουχάρτο και ο νέος ποινικός κώδικας απειλεί να ανατρέψει αυτή την πρόοδο. Η κυβέρνηση και η Βουλή των Αντιπροσώπων αγνόησαν σε μεγάλο βαθμό αντιρρήσεις από ακαδημαϊκούς, ειδικούς και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή