«Ας ησυχάσουν οι ψυχές μας» – Αναζητώντας αγνοουμένους στο Χάρκοβο

«Ας ησυχάσουν οι ψυχές μας» – Αναζητώντας αγνοουμένους στο Χάρκοβο

Η επίγεια κόλαση στο Ιζιούμ, όπου οι κάτοικοι έχασαν ανθρώπους, σπίτια, ζωή...

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι ο πόνος που βγαίνει από τα έγκατα της γης σχεδόν στην κυριολεξία, αφού η γη ανοίγει στα δυο από τους διαρκείς βομβαρδισμούς. Και δεν πονούν μόνον αυτοί που είδαν τους ανθρώπους τους να πεθαίνουν μπροστά τους· πονούν και εκείνοι που ακόμη δεν έχουν βρει όσους χάθηκαν· εκείνοι που περιμένουν μία εξέταση DNA ή μία, έστω, πληροφορία να τους πει αν η διαλυμένη σορός που βρέθηκε σε ομαδικό τάφο ανήκει σε κάποιον δικό τους.

Το Χάρκοβο και οι πόλεις γύρω του ζουν με την επώδυνη αναζήτηση των αγαπημένων. Οι κάτοικοι ψάχνουν τους οικείους τους – όταν δεν θρηνούν ήδη όσους έχασαν από την απάνθρωπη -και απρόκλητη- εισβολή της Ρωσίας. Η διακυβερνητική Διεθνής Επιτροπή για τους Αγνοούμενους με έδρα τη Χάγη εκτιμά ότι περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι έχουν χαθεί σε όλη την Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πολέμου, συμπεριλαμβανομένων των κρατουμένων, των χωρισμένων από τους αγαπημένους τους και των ανθρώπων που σκοτώθηκαν και θάφτηκαν σε αυτοσχέδιους ομαδικούς τάφους.

Το Reuters δημοσιεύει σήμερα φωτογραφίες από απελπισμένους Ουκρανούς που αναζητούν συγγενείς και αγαπημένους ανάμεσα στα συντρίμμια -ανθρώπινα και υλικά- που άφησαν πίσω τους ο ρωσικές δυνάμεις όταν εκδιώχθηκαν από τον ουκρανικό στρατό που απελευθέρωσε την περιοχή. Ειδικά το Ιζιούμ αποτελεί επίγεια κόλαση με ομαδικούς τάφους ανθρώπων, τους οποίους οι ιατροδικαστές προσπαθούν να ταυτοποιήσουν λαμβάνοντας δείγματα DNA από τους επιζήσαντες συγγενείς τους.

Αναζητώντας τον άνθρωπο της ζωής της, θάβοντας τον γιο της

«Ας ησυχάσουν οι ψυχές μας» – Αναζητώντας αγνοουμένους στο Χάρκοβο-1
Ο Μίκολα Μέλενετς, 37 ετών, παρηγορεί τη μητέρα του, Νίνα, την ώρα που το φέρετρο του αδελφού του και γιου της, Ολεξάντρ γίνεται χους εις χουν. (©Reuters)

«Ας ησυχάσουν οι ψυχές μας» – Αναζητώντας αγνοουμένους στο Χάρκοβο-2
Ο Μίκολα Μέλεντς στο κατεστραμμένο σπίτι του αποθανόντος αδελφού του. Παρόλο που οι ρωσικές δυνάμεις έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή και η Ουκρανία την έχει υπό τον έλεγχό της και πάλι, ο Μίκολα και η μητέρα του αμφιβάλλουν ότι θα επιστρέψουν ποτέ οριστικά. «Θα μπορούσαμε να γυρίσουμε σπίτι, αλλά τώρα δεν υπάρχει τίποτα. Το χωριό μας έχει καταστραφεί ολοσχερώς» λέει ο ίδιος. (©Reuters)

«Ας ησυχάσουν οι ψυχές μας» – Αναζητώντας αγνοουμένους στο Χάρκοβο-3
Η αντίδραση της Νίνα Μένετς, 62 ετών, καθώς αντικρίζει το σημείο όπου λέει ότι ο 44χρονος γιος της Ολεξάντρ σκοτώθηκε σε βομβαρδισμούς έξω από το σπίτι του στο χωριό Καμιάνκα, στα περίχωρα του Ιζιούμ, στην επαρχία του Χαρκόβου. Η ίδια εξακολουθεί να αναζητεί τον σύζυγό της, Σέρχιι, ο οποίος αγνοείται από τα τέλη Μαρτίου. «Θα ησυχάσουν οι ψυχές μας αν ταιριάζουν τα DNA» είπε. «Περάσαμε 44 χρόνια μαζί. Περάσαμε όλη μας τη ζωή μαζί». (©Reuters)

«Ξυπνάω το πρωί και δεν ξέρω τι να κάνω»

«Ας ησυχάσουν οι ψυχές μας» – Αναζητώντας αγνοουμένους στο Χάρκοβο-4
Τα κουρασμένα χέρια της Αννα Οζεριάνσκα, 61 ετών. Είναι η σύζυγος του αγνοούμενου Ολεξάντρ Οζεριάνσκι. Δείχνει σημειώσεις που κρατούσε ο σύζυγός της για τα κουνέλια που εκτρέφει και τις ετικέτες για τα λαχανικά που καλλιεργούσε, στο σπίτι της στο χωριό Λέβκιβκα, στα περίχωρα του Ιζιούμ στην επαρχία του Χαρκόβου. Η ίδια λέει ότι ο σύζυγός της απομακρύνθηκε από τις φιλορωσικές δυνάμεις στις 12 Απριλίου και έκτοτε δεν έχουν υπάρξει νέα. Εχει αναρτήσει αφίσες γύρω από το Ιζιούμ, ελπίζοντας ότι κάποιος μπορεί να έχει ακούσει κάτι για τη μοίρα του. «Πού και πού, ξυπνάω νωρίς το πρωί, πρέπει να σηκωθώ, αλλά δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω» λέει. «Κρύβω το κεφάλι μου στο μαξιλάρι μου και σκέφτομαι, τι να κάνω τώρα;» (©Reuters)

«Ας ησυχάσουν οι ψυχές μας» – Αναζητώντας αγνοουμένους στο Χάρκοβο-5
Η Αννα Οζεριάνσκα, στο σπίτι της, χαμένη στις σκέψεις της και στις ελπίδες της να βρεθεί ο αγνοούμενος σύζυγός της. (©Reuters)

Τάφοι, παντού τάφοι…

«Ας ησυχάσουν οι ψυχές μας» – Αναζητώντας αγνοουμένους στο Χάρκοβο-6
©Reuters

«Ας ησυχάσουν οι ψυχές μας» – Αναζητώντας αγνοουμένους στο Χάρκοβο-7
©Reuters

«Ας ησυχάσουν οι ψυχές μας» – Αναζητώντας αγνοουμένους στο Χάρκοβο-8
©Reuters

 

…και συντρίμμια

«Ας ησυχάσουν οι ψυχές μας» – Αναζητώντας αγνοουμένους στο Χάρκοβο-9
©Reuters

«Ας ησυχάσουν οι ψυχές μας» – Αναζητώντας αγνοουμένους στο Χάρκοβο-10
©Reuters

«Ας ησυχάσουν οι ψυχές μας» – Αναζητώντας αγνοουμένους στο Χάρκοβο-11
©Reuters

Οι γιατροί και οι εθελοντές κάνουν ό,τι μπορούν

«Ας ησυχάσουν οι ψυχές μας» – Αναζητώντας αγνοουμένους στο Χάρκοβο-12
Το προσωπικό σε ένα κινητό εργαστήριο DNA που διευθύνεται από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ουκρανίας και παρέχεται από την κυβέρνηση της Γαλλίας, από το Gendarmerie Scientifique, για τη λήψη δειγμάτων DNA για να ταυτοποιηθούν σοροί που βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στο Ιζιούμ στην επαρχία του Χαρκόβου. (©Reuters)

«Ας ησυχάσουν οι ψυχές μας» – Αναζητώντας αγνοουμένους στο Χάρκοβο-13
Εθελόντριες καθαρίζουν καρότα και πατάτες για τα γεύματα που θα προσφερθούν στους κατοίκους και τους δημοτικούς υπαλλήλους του Ιζιούμ, οι οποίοι έχουν μείνει χωρίς ρεύμα και χωρίς χρήματα για να αγοράσουν φαγητό. (©Reuters)

 

«Ας ησυχάσουν οι ψυχές μας» – Αναζητώντας αγνοουμένους στο Χάρκοβο-14
Στην κεντρική πλατεία του Ιζιούμ για μία κάρτα SIM… (©Reuters)

«Ας ησυχάσουν οι ψυχές μας» – Αναζητώντας αγνοουμένους στο Χάρκοβο-15
Στο γραφείο αναζήτησης αγνοουμένων… (©Reuters)

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή