ΗΠΑ: Κυρώσεις σε στενό συνεργάτη του Ερντογάν για συναλλαγές με το Ιράν

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε στενό συνεργάτη του Ερντογάν για συναλλαγές με το Ιράν

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τον Αγιάν ότι διευκόλυνε τις πωλήσεις πετρελαίου και το ξέπλυμα χρήματος από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει κυρώσεις στον Τούρκο επιχειρηματία και στενό φίλο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Σίτκι Αγιάν καθώς και στον όμιλο των εταιρειών του, κατηγορώντας τον ότι διευκόλυνε τις πωλήσεις πετρελαίου και το ξέπλυμα χρήματος από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν.

Σύμφωνα με το Reuters, η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, που αναμένεται να δημοσιευθεί αργότερα σήμερα, αναφέρει ότι οι εταιρείες του Αγιάν έχουν υπογράψει διεθνή συμβόλαια πωλήσεων ιρανικού πετρελαίου, έχουν προγραμματίσει αποστολές και έχουν βοηθήσει στο ξέπλυμα των χρημάτων από τα έσοδα, ενώ απέκρυψαν ότι το πετρέλαιο προερχόταν από τη δύναμη Quds του Ιράν, η οποία είναι βραχίονας των Φρουρών της Επανάστασης.

«Ο Αγιάν έχει κλείσει συμφωνίες για την πώληση ιρανικού πετρελαίου αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε αγοραστές» από την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ευρώπη, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ τονίζεται ότι στη συνέχεια ο Τούρκος επιχειρηματίας διοχέτευε τα έσοδα στη δύναμη Quds.

Στο στόχαστρο των κυρώσεων θα βρεθούν επίσης ο γιος του Αγιάν, Μπαχαντίν, ο συνεργάτης του, Κασίμ Οζτάς, και ένα ακόμη άτομο, καθώς και τουλάχιστον δώδεκα εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου του ομίλου ASB με έδρα το Γιβραλτάρ.

Η απόφαση αυτή του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών θα έχει ως αποτέλεσμα το «πάγωμα» όλων τα περιουσιακών στοιχείων των προαναφερθέντων ατόμων στις ΗΠΑ και θα απαγορεύσει στους Αμερικανούς να συνεργάζονται μαζί τους. Επιπλέον, όσοι εμπλακούν σε συναλλαγές με αυτούς, κινδυνεύουν να προστεθούν στη λίστα των κυρώσεων.

Τα εν λόγω μέτρα έρχονται σε μία περίοδο που οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας είναι τεταμένες εξαιτίας μιας σειράς ζητημάτων, όπως η διαφωνία για την πολιτική στη Συρία καθώς και η αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από την Άγκυρα.

Σημειώνεται επίσης ότι η Ουάσιγκτον προειδοποίησε πρόσφατα την Τουρκία να απέχει από οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια στη Βόρεια Συρία, αφού η Άγκυρα δήλωσε ότι ετοιμάζει μια πιθανή χερσαία εισβολή κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν παραμένουν σε ισχύ, και η Ουάσιγκτον αναζητεί τρόπους να αυξήσει τις πιέσεις προς την Τεχεράνη, καθώς οι προσπάθειες αναβίωσης της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 έχουν διακοπεί.

Πηγή: Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή