Πρώην εργαζόμενες κάνουν αγωγή στο Twitter – Κατηγορούν τον Έλον Μασκ για έμφυλες διακρίσεις

Πρώην εργαζόμενες κάνουν αγωγή στο Twitter – Κατηγορούν τον Έλον Μασκ για έμφυλες διακρίσεις

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μαζικές απολύσεις που έπληξαν το Twitter από τότε που ο Έλον Μασκ έγινε νέος ιδιοκτήτης επηρέασαν περισσότερο τις γυναίκες εργαζόμενες σε σχέση με τους άνδρες, σύμφωνα με νέα ομαδική αγωγή που κατατέθηκε εναντίον της εταιρίας.

Το γεγονός ότι οι γυναίκες επηρεάστηκαν περισσότερο από τις απολύσεις εργαζομένων του Twitter δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου του ιστορικού που έχει ο Έλον Μασκ με μισογυνικά σχόλια, αναφέρει η αγωγή που κατατέθηκε την Τετάρτη από την Καρολίνα Μπέρναλ Στριφλινγκ και τη Γίλοου Γρεν Τούρκαλ. 

Μισογυνικά tweets για γυναικεία στήθη 

Στην αγωγή αναφέρονταν τα tweets που είχε κάνει σε ένα από τα οποία αστειευόταν για την ονομασία ενός πανεπιστημίου με το ακρωνύμιο “Τits” (σσ. γυναικεία στήθη), ενώ σε ένα άλλο αρκετά πρόσφατο ο ίδιος είχε γράψει πως η τεστοστερόνη είναι ροκ και πως «υποστηρίζει τις γυναίκες που φέρνουν στον κόσμο πολλά μωρά».

Η αγωγή είναι ακόμη μία ενέργεια που σχετίζεται με τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στο Twitter, την ώρα που ο διεθνής τύπος σχολιάζει την τοποθέτηση κρεβατιών σε κεντρικά γραφεία της εταιρίας. 

Περίπου 2.621 από τους τότε 5.134 υπαλλήλους του Twitter ενημερώθηκαν στις 4 Νοεμβρίου ότι θα απολυθούν, σύμφωνα με τη νέα αγωγή, η οποία κατατέθηκε στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ και αφορά τη Βόρεια Περιφέρεια της Καλιφόρνιας. 

Κατά τις απολύσεις, το 57% των γυναικών εργαζομένων έχασε τη δουλειά του και αντίστοιχα το 47% των ανδρών. 

Πρώην εργαζόμενες κάνουν αγωγή στο Twitter – Κατηγορούν τον Έλον Μασκ για έμφυλες διακρίσεις-1
Η δικηγόρος Shannon Liss-Riordan, η οποία έχει αναλάβει τους εργαζομένους που έκαναν αγωγή στο Twitter. Φωτ: ΑP

 

«Οι περικοπές θέσεων εργασίας δείχνουν την μεγάλη ανισότητα στα ποσοστά απολύσεων μεταξύ γυναικών και ανδρών τόσο σε μηχανολογικές όσο και σε μη μηχανολογικές θέσεις» αναφέρει η αγωγή.

Μας ανάγκασε να παραιτηθούμε

Την ίδια ώρα οι πολιτικές που εφάρμοσε ο Μασκ ανάγκασαν τις γυναίκες εργαζόμενες που δεν απολύθηκαν να παραιτηθούν, καθώς «ο ίδιος είχε την προσδοκία πως οι εργαζόμενοι θα δούλευαν πάρα πολλές ώρες, το οποίο ήταν παρόλογο», ανέφερε η αγωγή.

Επίσης στην αγωγή αναφέρεται πως υπάρχει ανησυχία ότι οι απολυμένες γυναίκες θα αναγκαστούν να υπογράψουν την παραίτηση από τα νομικά τους δικαιώματα ως προϋπόθεση για να λάβουν την υποσχεθείσα αποζημίωση. 

Πρώην εργαζόμενες κάνουν αγωγή στο Twitter – Κατηγορούν τον Έλον Μασκ για έμφυλες διακρίσεις-2
Η πρώην εργαζόμενη του Twitter, Γίλοου Γρεν Τούρκαλ. Φωτ: ΑP

 

Οι δύο γυναίκες που κατέθεσαν την αγωγή επιδιώκουν να εκπροσωπήσουν μια κατηγορία γυναικών «σε ολόκληρη τη χώρα» που βίωσαν παρόμοιες έμφυλες προκαταλήψεις, καθώς και μια κατηγορία γυναικών εργαζομένων με έδρα την Καλιφόρνια.

Το Twitter δεν έχει σχολιάσει την αγωγή μετά από  αίτημα του Bloomberg Law’s.

Με πληροφορίες Fortune, Bloomberg 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή