H2MED: Ο αγωγός που θα μεταφέρει πράσινο υδρογόνο από τη Βαρκελώνη στη Μασσαλία

H2MED: Ο αγωγός που θα μεταφέρει πράσινο υδρογόνο από τη Βαρκελώνη στη Μασσαλία

Αντικαθιστά τα σχέδια για τον αγωγό MidCat. Ο στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2030.

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το φιλόδοξο πρόγραμμα κατασκευής ενός αγωγού πράσινου υδρογόνου που θα συνδέει τη Βαρκελώνη με τη Μασσαλία, του H2MED, ανακοινώθηκε επισήμως σήμερα στο Αλικάντε της Ισπανίας, από τους ηγέτες της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο εν λόγω αγωγός θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2030 και θα κοστίσει περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να έχει «ολοκληρωθεί έως το 2030», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στο τέλος συνεδρίασης με τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας και της Πορτογαλίας Πέδρο Σάντσεθ και Αντόνιο Κόστα.

Από την πλευρά του, ο Ισπανός ηγέτης Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε πως το κόστος κατασκευής του H2Med αναμένεται «να πλησιάσει τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ».

Το σχετικό σχέδιο θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να μπορέσει να επωφεληθεί ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, πρόσθεσε ο Μακρόν.

Παρούσα στη συνάντηση των ηγετών της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Πορτογαλίας στο Αλικάντε, ήταν και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η οποία «χαιρέτισε θερμά» τη συμφωνία αυτή μεταξύ των τριών χωρών.

Αυτός ο υποβρύχιος αγωγός θα επιτρέψει να διοχετευθεί το πράσινο υδρογόνο από την Ιβηρική Χερσόνησο προς τη Γαλλία και τον βορρά της ΕΕ.

Το πρόγραμμα αυτό αντικαθιστά τα σχέδια για τον αγωγό MidCat, που είχαν αρχίσει το 2003 με στόχο να συνδεθούν μέσω των Πυρηναίων τα δίκτυα αερίου της Γαλλίας και της Ισπανίας, όμως τελικά εγκαταλείφθηκαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή