Η διαγραφή Καϊλή, οι έρευνες για διαφθορά και οι συλλήψεις στις Βρυξέλλες

Η διαγραφή Καϊλή, οι έρευνες για διαφθορά και οι συλλήψεις στις Βρυξέλλες

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο έρευνας για υπόθεση διαφθοράς. Το AFP μεταδίδει ότι έχει συλληφθεί η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, ενώ την πόρτα του ανακριτή έχουν ήδη περάσει Ιταλοί συνδικαλιστές, πρώην ευρωβουλευτές και στελέχη ΜΚΟ

4' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο έρευνας για υπόθεση διαφθοράς, στην οποία φέρονται να πρωταγωνιστούν ευρωβουλευτές και το Κατάρ. Όπως μεταδίδει το AFP, έχει πλέον συλληφθεί η Ελληνίδα ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή. Επικαλούμενο πηγή με γνώση της υπόθεσης,το Γαλλικό Πρακτορείο υποστηρίζει ότι η βελγική αστυνομία συνέλαβε την ευρωβουλευτή στις Βρυξέλλες το βράδυ της Παρασκευής.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος προχώρησε στη διαγραφή της κυρίας Καϊλή. «Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής με απόφαση του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη.

Οι συλλήψεις, ωστόσο, για την επίμαχη υπόθεση είχαν ξεκινήσει νωρίτερα. Τέσσερις Ιταλοί, μεταξύ αυτών ένας αριστερός πρώην ευρωβουλευτής και ο νυν επικεφαλής της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας (International Trade Union Confederation – ITUC) συνελήφθησαν σήμερα στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο έρευνας για τις πρακτικές παράνομου λόμπινγκ που φέρεται να προωθούσε το Κατάρ στην προσπάθειά του να επηρεάσει τις πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως αναφέρει η βελγική εφημερίδα Le Soir και αναπαράγει το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa.

Για την ίδια υπόθεση συνελήφθη και ο σύντροφος της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύας Καϊλή.

Παντσέρι και Βιζεντίνι

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο 67χρονος πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι που είναι στέλεχος του κόμματος Articolo Uno (αποτελεί διάσπαση του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος – PD), και ο 53χρονος Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας – ITUC Λούκα Βιζεντίνι.

Η διαγραφή Καϊλή, οι έρευνες για διαφθορά και οι συλλήψεις στις Βρυξέλλες-1
Ο Λούκα Βιζεντίνι (AP Photo/Virginia Mayo)

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Le Soir, η αστυνομία των Βρυξελλών φέρεται να βρήκε μισό εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά στο σπίτι του Παντσέρι.

Ο πρώην ευρωβουλευτής και ο συνδικαλιστής 

Ο Παντσέρι και ο Βιζεντίνι είναι γνωστοί στους κύκλους των Βρυξελλών, όπως αναφέρεται στα σχετικά δημοσιεύματα.

Ο Παντσέρι, που είχε υπηρετήσει ως ευρωβουλευτής για τρεις θητείες από το 2004 έως το 2019, εξακολουθεί να κατέχει υψηλά ιστάμενη θέση εντός της Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Προτού ενταχθεί στην παράταξη Articolo Uno στην οποία ανήκει πια, ήταν επί σειρά ετών στέλεχος του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) με το οποίο είχε εκλεγεί και ευρωβουλευτής.

Η διαγραφή Καϊλή, οι έρευνες για διαφθορά και οι συλλήψεις στις Βρυξέλλες-2
ΌσσΟ Αντόνιο Παντσέρι (AP Photo / Hassene Dridi)

Ο 53χρονος Βιζεντίνι ήταν, από την άλλη πλευρά, ηγετική φυσιογνωμία στα ευρωπαϊκά συνδικάτα επί σειρά ετών.

Ξεκίνησε την καριέρα του από το ιταλικό συνδικάτο UIL – Unione Italiana del Lavoro, προτού εκλεγεί γραμματέας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC) και εν συνεχεία περάσει στη θέση του γραμματέα της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας (ITUC).

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι επίσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ένας άλλοτε βοηθός του Παντσέρι στο ευρωκοινοβούλιο και ένας διευθυντής μη-κυβερνητικής οργάνωσης, όλοι τους ιταλικής καταγωγής.  

Κοινό σημείο αναφοράς τα «ανθρώπινα δικαιώματα»

Η Le Soir υπογραμμίζει ότι οι συλληφθέντες διατηρούσαν επαφές με ενώσεις και ΜΚΟ που δραστηριοποιούνταν στον χώρο της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Παντσέρι, που είχε στο παρελθόν βρεθεί στο τιμόνι της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι παράλληλα πρόεδρος και της οργάνωσης «Fight Impunity» που προωθεί «την καταπολέμηση της ατιμωρησίας όταν πρόκειται για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στα σχετικά δημοσιεύματα, σήμερα το πρωί έγινε έφοδος από τις Αρχές μεταξύ άλλων και στα κεντρικά γραφεία της «Fight Impunity» στις Βρυξέλλες.

Υποψίες, έφοδοι, στοιχεία   

Οι Αρχές που διεξάγουν τις έρευνες στις Βρυξέλλες υποπτεύονται ότι μια χώρα του Κόλπου (το Κατάρ, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Le Soir) επιχείρησε να επηρεάσει τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τρόπο παράνομο, ενδεχομένως δωροδοκώντας άτομα στις Βρυξέλλες.

«Εδώ και αρκετούς μήνες, οι ερευνητές της ομοσπονδιακής δικαστικής αστυνομίας υποπτεύονται ότι μια χώρα του Κόλπου επηρέαζε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πληρώνοντας μεγάλα χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτους με σημαντική πολιτική ή/και στρατηγική θέση εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», ανέφερε από την πλευρά της η αρμόδια εισαγγελία, προσθέτοντας ότι «οι σημερινές έρευνες επέτρεψαν στους ανακριτές να κατασχέσουν 600.000 σε μετρητά, υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα τα οποία πρόκειται τώρα να εξετασθούν στο πλαίσιο της έρευνας».

Οι επιπτώσεις σε ευρωκοινοβούλιο και κόμματα 

«Αυτές οι έρευνες απειλούν τώρα να προκαλέσουν μεγάλο σκάνδαλο στο ευρωκοινοβούλιο και ειδικότερα στην ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, η οποία είχε επικριθεί για την ήπια στάση της απέναντι στο Κατάρ ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου», σημειώνει σε άρθρο του το Politico.

Ωστόσο, οι προς διερεύνηση κατηγορίες έχουν ήδη ξεκινήσει να πυροδοτούν εξελίξεις, με την «Εύα Καϊλή να τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής με απόφαση του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη» και την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) να υπογραμμίζει ότι πρόκειται να «συνεργαστεί με τις Αρχές» δηλώνοντας παράλληλα «αηδιασμένη από τις κατηγορίες για διαφθορά».

Υπό την σκιά πια των ραγδαίων εξελίξεων, πολλοί σπεύδουν να θυμηθούν τη συνάντηση που είχε πρόσφατα η κυρία Καϊλή με τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ, μια συνάντηση στο πλαίσιο της οποίας η Ελληνίδα ευρωβουλευτής είχε πλέξει το εγκώμιο της εν λόγω αραβικής μοναρχίας την οποία ωστόσο πολλοί άλλοι κατηγορούσαν για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με πληροφορίες από Ansa, Le Soir, Politico 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή