Γερμανία: Πραξικόπημα – οπερέτα

Γερμανία: Πραξικόπημα – οπερέτα

Με επεισόδιο κωμικής τηλεοπτικής σειράς μοιάζουν τα σχέδια πραξικοπήματος κατά της γερμανικής κυβέρνησης από ομάδα ακροδεξιών, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις περί επικίνδυνης συνωμοσίας, σύμφωνα με το περιοδικό Politico

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Με επεισόδιο κωμικής τηλεοπτικής σειράς μοιάζουν τα σχέδια πραξικοπήματος κατά της γερμανικής κυβέρνησης από ομάδα ακροδεξιών, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις περί επικίνδυνης συνωμοσίας, σύμφωνα με το περιοδικό Politico.

Ιθύνων νους της ερασιτεχνικής –όπως αποδείχθηκε– συνωμοσίας είναι ο 71χρονος πρίγκιπας Χάινριχ, που δεξιωνόταν τους συνταξιούχους, στην πλειονότητά τους, συνωμότες στο ανάκτορό του στη Θουριγγία. Παρά τις ανακοινώσεις της αστυνομίας για εντοπισμό οπλοστασίου, τα ευρήματα ήταν μία βαλλίστρα, μία σφεντόνα, ξίφη και λίγα κυνηγετικά όπλα.

Η υπερβολική αντίδραση αστυνομίας και ΜΜΕ αποκαλύπτει πραγματική εθνική ψύχωση, με τις ρίζες της στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας και στη δράση των Ερυθρών Ταξιαρχιών, όπως και της νεοναζιστικής NSU το 2011. Παρότι ουδείς αμφιβάλλει ότι η τρομοκρατική ομάδα του πρίγκιπα Χάινριχ θα μπορούσε να αποδειχθεί φονική, η πεποίθηση ότι η μεγαλύτερη δημοκρατία της Ε.Ε. θα μπορούσε να απειληθεί, είναι αδιανόητη. Η ομοσπονδιακή φύση του γερμανικού κράτους, που εμποδίζει την υπερσυγκέντρωση εξουσιών, καθιστά πολύ δύσκολη την ανατροπή του καθεστώτος ακόμη και από καλά οργανωμένη ένοπλη δύναμη.

Στην ομάδα του πρίγκιπα συμμετείχαν πρώην βουλευτής της ακροδεξιάς AfD, απόστρατος ανώτερος (χωρίς εμπειρία σε πεδία μαχών) αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων, ένας τενόρος της όπερας, ένας οικοδόμος και ένας σεφ. Μετά την ανατροπή της κυβέρνησης, οι συνωμότες σχεδίαζαν να συστήσουν πολιτικό συμβούλιο για τη διακυβέρνηση της χώρας υπό τον πρίγκιπα Χάινριχ. Παρότι η ομάδα των πραξικοπηματιών δεν θα μπορούσε με κανένα τρόπο να καταλάβει τα κυβερνητικά κτίρια χώρας 80 εκατομμυρίων κατοίκων, το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Γερμανίας θεώρησε σκόπιμο να διακόψει το πρόγραμμά του προκειμένου να καλύψει σε συνεχή ροή την υποτιθέμενη θανάσιμη απειλή για το γερμανικό πολίτευμα. «Οποιος γελάει ή υποβαθμίζει την υπόθεση κάνει μεγάλο λάθος», προειδοποίησε ο ανταποκριτής του δικτύου ARD, Μίκαελ Γκέτσενμπεργκ.

Οι συνωμότες της ακροδεξιάς οργάνωσης στη Γερμανία προσπάθησαν να εξασφαλίσουν ρωσική βοήθεια, κάτι που η Μόσχα αρνήθηκε.

Τι πρεσβεύουν

Κεντρικό μοτίβο του αφηγήματος της ακροδεξιάς οργάνωσης «Πολίτες του Ράιχ» είναι ότι η Γερμανία έχει γίνει αμερικανικό προτεκτοράτο, πιόνι στη σκακιέρα του αμερικανικού αποικιακού οικοδομήματος. Τα μέλη της οργάνωσης αντιτίθενται σθεναρά στον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού και στηρίζουν το καθεστώς Πούτιν.

Ο πρίγκιπας Χάινριχ, μαζί με τη Ρωσίδα συμβία του, Βιτάλια Β., που τελεί και αυτή υπό κράτηση, προσέγγισε διπλωμάτες της ρωσικής πρεσβείας στο Βερολίνο, προσπαθώντας να εξασφαλίσει στήριξη για τα ανατρεπτικά σχέδιά του, σύμφωνα με τις γερμανικές ανακριτικές αρχές. Η συνωμοσία, όμως, θεωρήθηκε παράλογη ακόμη και από τους Ρώσους, οι οποίοι φαίνεται πως αρνήθηκαν κάθε συμμετοχή στα πριγκιπικά σχέδια. Ειδικοί της γερμανικής τρομοκρατίας προειδοποιούν ωστόσο ότι ο συνδυασμός της πανδημίας, του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη έχει οξύνει τα πνεύματα στη χώρα.

«Θα δούμε και άλλα γεγονότα σαν και αυτό. Ενας αλληλένδετος ιδεολογικός “βάλτος” προέκυψε από τις διαδηλώσεις αντίδρασης στα μέτρα κατά της εξάπλωσης της COVID-19, με τον χώρο αυτό να έχει πλέον ριζοσπαστικοποιηθεί», υπογραμμίζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κινγκς Κόλετζ του Λονδίνου, Πέτερ Νόιμαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή