Κορωνοϊός: Σφοδρό το νέο κύμα στο Πεκίνο

Κορωνοϊός: Σφοδρό το νέο κύμα στο Πεκίνο

Με αστραπιαίο ρυθμό εξαπλώνεται ο κορωνοϊός στην Κίνα μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Με αστραπιαίο ρυθμό εξαπλώνεται ο κορωνοϊός στην Κίνα μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Στην πρώτη γραμμή της εξάπλωσης βρίσκεται η κινεζική πρωτεύουσα των 22 εκατομμυρίων κατοίκων, που βιώνει πρωτόγνωρο –αλλά άγνωστο– αριθμό κρουσμάτων.

Σε χθεσινές δηλώσεις του, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας παραδέχθηκε ότι η καταμέτρηση των κρουσμάτων είναι πια αδύνατη, καθώς τα τεστ έπαψαν να είναι υποχρεωτικά και οι ασυμπτωματικοί ασθενείς της COVID-19 δεν καταγράφονται πια. Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, αρμόδια για θέματα υγείας, Σουν Τουνλάν, οι μολύνσεις «αυξάνονται γρήγορα» στο Πεκίνο. Ορισμένες επιχειρήσεις ανέφεραν χθες ότι ποσοστό 90% του προσωπικού έχει προσβληθεί από COVID-19.

Το φαινόμενο των μαζικών μολύνσεων είναι πρωτόγνωρο για τους Κινέζους, καθώς ελάχιστο ποσοστό του 1,4 δισ. κατοίκων της χώρας έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό από την αρχή της πανδημίας.

Την περασμένη εβδομάδα, η Κίνα περιόρισε δραστικά τις απαγορεύσεις με στόχο την ανάσχεση της πανδημίας, με τις Αρχές να ανακοινώνουν τη λήξη της υποχρεωτικής καραντίνας πασχόντων σε ειδικά κέντρα απομόνωσης και την άρση των υποχρεωτικών τεστ. Ο αριθμός πολιτών που προσέρχονται –οικειοθελώς πλέον– σε κρατικά κέντρα για πραγματοποίηση τεστ μειώθηκε στο ελάχιστο μετά την άρση των μέτρων.

Σε ασυνήθιστα ειλικρινή ανακοίνωσή του, το υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε χθες ότι οι επίσημες στατιστικές δεν αντικατοπτρίζουν πια την πραγματικότητα. «Οι περισσότεροι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού δεν κάνουν πια τεστ και μας είναι έτσι αδύνατο να αποκτήσουμε ακριβή εικόνα του πραγματικού αριθμού κρουσμάτων», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου.

Εξαρση της πανδημίας μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων από την κινεζική κυβέρνηση – Αγνωστος αριθμός κρουσμάτων, αφού τα τεστ δεν είναι υποχρεωτικά.

Παρότι εστιατόρια, κινηματογράφοι, εμπορικά κέντρα, τράπεζες και πάρκα έχουν ανοίξει και πάλι στην κινεζική πρωτεύουσα, οι δρόμοι παραμένουν άδειοι, σύμφωνα με την ανταπόκριση της εφημερίδας Le Monde. Πολλοί κάτοικοι, που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, επιλέγουν να παραμείνουν στις οικίες τους, ενώ πολλά καταστήματα έχουν κλείσει τα τελευταία 24ωρα έχοντας μείνει χωρίς προσωπικό.

Ελλείψεις σε φαρμακεία

Ελλείψεις εμφανίζονται επίσης σε αντιιικά φάρμακα και σελφ τεστ, δημιουργώντας ευκαιρίες για πλουτισμό στη διαδικτυακή «μαύρη» αγορά. Οι κινεζικές αρχές επέβαλαν την Τρίτη πρόστιμο ύψους 300.000 γουάν (41.000 ευρώ) σε επιχείρηση του Πεκίνου, η οποία πουλούσε υπερτιμολογημένα σελφ τεστ. Μπροστά στην είσοδο του νοσοκομείου Πουρέν της πρωτεύουσας, πενήντα άνθρωποι –οι περισσότεροι από αυτούς με πυρετό– περίμεναν το πρωί της Τετάρτης σε θερμοκρασία μηδέν βαθμών Κελσίου προκειμένου να εξεταστούν από ιατρό και να εξασφαλίσουν συνταγές για αντιιικά φάρμακα. Στην κινεζική μηχανή διαδικτυακής αναζήτησης Baidu, οι έρευνες για τη λέξη «ibuprofen», εμπορική ονομασία δημοφιλούς αντιπυρετικού και αποσυμφορητικού, αυξήθηκαν κατά 430% σε μία εβδομάδα. Η κυβέρνηση μοιάζει αποφασισμένη να αντιστρέψει την έως τώρα αυστηρή πολιτική της «μηδενικής COVID», με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας. Το Γραφείο Τουρισμού του Πεκίνου ανακοίνωσε την Τρίτη την επανάληψη επισκέψεων από τουριστικά γκρουπ στην ιστορική πρωτεύουσα.

Το επιδημικό κύμα, όμως, αναμένεται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην κινεζική επαρχία και στις οικονομικά υποβαθμισμένες ζώνες της χώρας, οδηγώντας στα όριά του το κρατικό σύστημα υγείας. Την ανησυχία των Αρχών προξενεί επίσης η τύχη των ηλικιωμένων. Εκατομμύρια Κινέζοι προχωρημένης ηλικίας επέλεξαν να μην εμβολιασθούν, από προσωπική επιλογή ή επειδή κατοικούν σε «υγειονομικές ερήμους», και δεν διαθέτουν έτσι καμία ανοσία απέναντι στον κορωνοϊό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή