Κλιματική αλλαγή: Γιατί σε κάποια μέρη η θερμοκρασία δεν ανεβαίνει

Κλιματική αλλαγή: Γιατί σε κάποια μέρη η θερμοκρασία δεν ανεβαίνει

Υπάρχουν μέρη της υφηλίου που «ανεβάζουν θερμοκρασία» πιο αργά από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Ωστόσο, οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό δεν αναιρούν την κλιματική κρίση αλλά μάλλον την επιβεβαιώνουν.

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κι όμως, παρά την ευρύτερη υπερθέρμανση του πλανήτη την οποία οι επιστήμονες διαπιστώνουν ξανά και ξανά μέσα από νέες έρευνες, υπάρχουν μέρη της υφηλίου που «ανεβάζουν θερμοκρασία» πιο αργά από άλλα ή πιο αργά ακόμη και από τον παγκόσμιο μέσο όρο, μέρη όπου η επίδραση της υπερθέρμανσης είναι πιο αδύναμη, όπως αναφέρει σε άρθρο της η Washington Post.

Τείνουμε να εστιάζουμε το ενδιαφέρον στα μέρη εκείνη όπου οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν ταχύτερα από οπουδήποτε αλλού. Η Ευρώπη είναι για παράδειγμα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, η ταχύτερα υπερθερμαινόμενη (fastest warming) ήπειρος, καθώς εκεί οι θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί με ρυθμό υπερδιπλάσιο του παγκοσμίου μέσου όρου τα τελευταία 30 χρόνια. Στην Αρκτική επίσης, ο ρυθμός της υπερθέρμανσης είναι υπερτετραπλάσιος εάν συγκριθεί με άλλες περιοχές της υφηλίου.

Ωστόσο, υπάρχουν και μέρη όπου η θερμοκρασία δεν ανεβαίνει με την ίδια ένταση, όπως αναφέρει η Washington Post επικαλούμενη στοιχεία προερχόμενα από τα κλιματικά δεδομένα που έχει συγκεντρώσει η μη-κυβερνητική οργάνωση Berkeley Earth.

Οι συντάκτες του «Climate Lab» της Washington Post υπογραμμίζουν ότι η ύπαρξη τέτοιων «δροσερών» τοποθεσιών δεν αναιρεί την υπερθέρμανση του πλανήτη. Αντιθέτως, επιβεβαιώνει την κλιματική κρίση, καθώς μιλάμε για μέρη στα οποία η θερμοκρασία παραμένει σχετικά σταθερή μεν αλλά για τους λάθος λόγους.  

Η ανατολική Ανταρκτική είναι ένα τέτοιο μέρος. Ενώ η δυτική Ανταρκτική υπερθερμαίνεται, η ανατολική πλευρά της Ανταρκτικής παραμένει περισσότερο ψυχρή. Ο λόγος έχει να κάνει με την «τρύπα» του όζοντος που έχει συρρικνωθεί μεν αλλά συνεχίζει να υπάρχει, επηρεάζοντας, μεταξύ άλλων, την κίνηση των αερίων μαζών και καθιστώντας έτσι δυσκολότερη τη διαφυγή του ψυχρού πολικού αέρα από την περιοχή, όπως αναφέρει ο Robert Rohde της ΜΚΟ Berkeley Earth. Παράλληλα, τα ορεινά εδάφη της Ανταρκτικής συμβάλλουν ώστε να κρατηθούν οι θερμοκρασίες πιο χαμηλά, ενώ αντιθέτως στην πεδινή – θαλάσσια Αρκτική ο υδράργυρος ανεβαίνει ταχύτερα.

Η θαλάσσια περιοχή νοτίως της Γροιλανδίας, στον βόρειο Ατλαντικό, είναι επίσης μια από εκείνες όπου η θερμοκρασία υποχωρεί. Τα νερά από τους πάγους που λιώνουν στην Αρκτική καταλήγουν να περνούν από την εν λόγω περιοχή, ρίχνοντας τον υδράργυρο.

Η Ινδία επίσης ξεχωρίζει ως μια από τις περιοχές όπου η θερμοκρασία δεν ανεβαίνει τόσο όσο αλλού. Η ακραία ατμοσφαιρική ρύπανση εκτιμάται πως έχει συμβάλει σε αυτό, καθώς οι συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικών ρύπων περιορίζουν την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας.

Με πληροφορίες από Washington Post

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή