Πόλεμος στην Ουκρανία: Επίσκεψη Πούτιν στη Λευκορωσία – Τι φοβάται το Κίεβο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επίσκεψη Πούτιν στη Λευκορωσία – Τι φοβάται το Κίεβο

Η προσωπική εμπλοκή του Πούτιν στην πορεία των εχθροπραξιών μετά την υποχώρηση των χερσαίων δυνάμεων

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Κρεμλίνο αρνείται την ερμηνεία της επίσκεψης Πούτιν στο Μινσκ σήμερα, που θέλει τον Ρώσο πρόεδρο να πιέζει τον στενό του σύμμαχο να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στη εισβολή στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι τέτοιες αναφορές ήταν «αβάσιμες» και «ανόητες».

Ο Πούτιν αναμένεται να φτάσει στο Μινσκ το απόγευμα της Δευτέρας για την πρώτη του επίσκεψη έπειτα από τρία και πλέον χρόνια, καθώς η αυξανόμενη στρατιωτική δραστηριότητα, οι επιθεωρήσεις και οι μετακινήσεις στρατευμάτων στη Λευκορωσία, ένα από τα σημεία εκτόξευσης ρωσικών πυραύλων κατά της Ουκρανίας, έχουν δημιουργήσει ανησυχία στο Κίεβο, αφού εκφράζονται φόβοι ότι η Μόσχα θα πιέσει τον πρώην Σοβιετικό σύμμαχο να συμμετάσχει σε νέα χερσαία επίθεση κατά της Ουκρανίας και να ανοίξει νέο μέτωπο.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επίσκεψη Πούτιν στη Λευκορωσία – Τι φοβάται το Κίεβο-1
©Associated Press/Φωτογραφία αρχείου

 

Ο Πούτιν, του οποίου τα στρατεύματα επλήγησαν και αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν στα βόρεια, βορειοανατολικά και νότια της Ουκρανίας, αναλαμβάνει πιο ανοικτό ρόλο στον πόλεμο. Επισκέφθηκε το αρχηγείο επιχειρήσεων για να ενημερώσει τους στρατιωτικούς διοικητές την Παρασκευή για τα επόμενα βήματά τους.

Η επίσκεψή του στον ηγέτη της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο θα είναι η πρώτη του στο Μινσκ από το 2019 – πριν από την πανδημία, μάλιστα, ο Λουκασένκο συνέτριψε κύμα διαμαρτυριών εναντίον του καθεστώτος του με ισχυρή υποστήριξη από το Κρεμλίνο.

«Κατά τη διάρκεια (αυτών των συνομιλιών) θα λυθούν ερωτήματα για την περαιτέρω επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας και για την ευρύτερη εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων της Λευκορωσίας στην επιχείρηση κατά της Ουκρανίας, ιδιαίτερα, κατά τη γνώμη μας, επί του πεδίου» είχε δηλώσει ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων Σέρχιι Νάγεφ.

Με πληροφορίες από το Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή