Πόλεμος στην Ουκρανία: Επίσκεψη-γρίφος του Πούτιν στο Μινσκ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επίσκεψη-γρίφος του Πούτιν στο Μινσκ

Η ρωσική κινητικότητα στη Λευκορωσία εμπνέει φόβους στην Ουκρανία για ενεργό ανάμειξή της στον πόλεμο

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποίησε χθες σπάνια επίσκεψη στο Μινσκ, εν μέσω στρατιωτικής κινητικότητας που εμπνέει στην Ουκρανία φόβους για ενεργό ανάμειξη της Λευκορωσίας στον πόλεμο. Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απηύθυνε νέες προειδοποιήσεις προς τις ΗΠΑ να αποφύγουν την ευθεία εμπλοκή στη σύγκρουση, μετά την κατάρριψη τεσσάρων πυραύλων αμερικανικής κατασκευής, τους οποίους είχαν εξαπολύσει Ουκρανοί εναντίον της ρωσικής επαρχίας Μπέλγκοροντ.

Η ρωσική κινητικότητα σε σχέση με τη Λευκορωσία δεν εντάσσεται στις συνηθισμένες επαφές μεταξύ δύο στενών συμμάχων. Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού επισκέφθηκε την Κυριακή τη Λευκορωσία για δεύτερη φορά σε διάστημα δύο εβδομάδων, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν είχε τρία χρόνια να μεταβεί στο Μινσκ, καθώς συνήθως συναντάται με τον Αλεξάντερ Λουκασένκο σε ρωσικό έδαφος. Κατά την άφιξή του, χθες το απόγευμα, τον ανέμενε στο αεροδρόμιο ο ίδιος ο πρόεδρος της Λευκορωσίας.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών, ο Πούτιν τόνισε η Ρωσία δεν σκοπεύει «να απορροφήσει» τη Λευκορωσία, προσθέτοντας ότι Μόσχα και Μινσκ συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους κυρίως στην άμυνα, με «κοινά μέτρα για την εγγύηση της ασφάλειας» των δύο χωρών, «αμοιβαία παράδοση όπλων» και από κοινού κατασκευή οπλικών συστημάτων. Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να εκπαιδεύει Λευκορώσους πιλότους για τα λευκορωσικά αεροσκάφη σοβιετικής κατασκευής που είναι ικανά να φέρουν πυρηνικές βόμβες, υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρόκειται για απειλή εναντίον κανενός».

Η Λευκορωσία λειτούργησε ως βάση για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, ενώ έκτοτε εξυπηρετεί τα μετόπισθεν των ρωσικών στρατευμάτων παρέχοντας παράλληλα βάσεις απογείωσης αεροσκαφών και πλήθος άλλων διευκολύνσεων. Από τον Οκτώβριο, 9.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σχηματίσει κοινές μονάδες με Λευκορώσους, οι οποίες σύντομα πρόκειται να ξεκινήσουν εκπαίδευση. Παράλληλα, οι δυνάμεις της Λευκορωσίας μόλις ολοκλήρωσαν ασκήσεις επιχειρησιακής ετοιμότητας κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Νέα επιδρομή drones άφησε χωρίς ρεύμα το Κίεβο και περίχωρά του – Ο Ζελένσκι ζητεί περισσότερο οπλισμό, ενώ η Μόσχα προειδοποιεί τις ΗΠΑ.

Το Κίεβο έχει διατυπώσει την υπόθεση ότι ίσως η Ρωσία σκοπεύει να εξαπολύσει σύντομα νέα χερσαία επίθεση εναντίον της ουκρανικής πρωτεύουσας από το έδαφος της Λευκορωσίας. Ακόμη και αν η Μόσχα δεν προτίθεται να κάνει κάτι τέτοιο, η κινητικότητα υποχρεώνει το Κίεβο να αφιερώνει στρατό και προσοχή στο βόρειο μέτωπο, την ώρα που πιέζει για ανάκτηση εδαφών στα ανατολικά.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέρριψε αυτούς τους φόβους ως «ανόητα και αβάσιμα αποκυήματα φαντασίας». Πέρυσι η Μόσχα διέψευδε ότι σκόπευε να εισβάλει στην Ουκρανία μέχρι την τελευταία στιγμή. Δέκα μήνες αργότερα, η Ρωσία έχει βάλει εκ νέου στο στόχαστρο την ουκρανική πρωτεύουσα και κυρίως τις ενεργειακές υποδομές της. Τη γιγάντια αεροπορική επιδρομή της περασμένης εβδομάδας ακολούθησε, χθες τα ξημερώματα, νέα μικρότερης κλίμακας επιδρομή με ιρανικά drones. Ολα, πλην πέντε, καταρρίφθηκαν από την ουκρανική αεράμυνα, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο.

Ο Ζελένσκι απευθύνθηκε χθες στην αμυντική διάσκεψη της Βρετανίας, της Ολλανδίας και των κρατών της Σκανδιναβίας και της Βαλτικής, ζητώντας περισσότερο οπλισμό. Απευθυνόμενος σε αυτή την ομάδα, που είναι γνωστή ως «Κοινό εκστρατευτικό σώμα» (JEF), ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δήλωσε ότι η στρατιωτική υποστήριξη της Βρετανίας προς την Ουκρανία θα συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς και το 2023 και πως δεν βλέπει κάποια πιθανότητα για διαπραγματεύσεις. Σε μια ένδειξη ότι η παράταση του πολέμου έχει προξενήσει κόπωση στο ρωσικό στράτευμα ανακοινώθηκε η αποστολή μουσικών, ηθοποιών και άλλων καλλιτεχνών στα στρατόπεδα, ώστε να ψυχαγωγούν και να τονώνουν το φρόνημα των Ρώσων στρατιωτών.

Εν τω μεταξύ, τέσσερις πύραυλοι που στόχευαν ρωσικά αντιαεροπορικά ραντάρ και οι οποίοι εξαπολύθηκαν από ουκρανικά αεροσκάφη ήταν αμερικανικής κατασκευής AGM-88 HARM. «H επικίνδυνη και κοντόφθαλμη πολιτική των ΗΠΑ έχει φέρει τις ΗΠΑ και τη Ρωσία στα πρόθυρα ευθείας σύγκρουσης. Η Μόσχα καλεί την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν να εκτιμήσει νηφάλια την κατάσταση και να αποφύγει περαιτέρω προκλήσεις», δήλωσε χθες η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή