Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Γερμανία καταδικάζει την παράδοση ιρανικών drones στη Ρωσία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Γερμανία καταδικάζει την παράδοση ιρανικών drones στη Ρωσία

Η Γερμανίδα πρέσβης στα Ηνωμένα Εθνη επέκρινε την Τεχεράνη και για την πυρηνική κλιμάκωση

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Βερολίνο καταδίκασε απερίφραστα χθες, Δευτέρα, τις παραδόσεις όπλων από το Ιράν στη Ρωσία, κρίνοντας πως επιδείνωσαν περαιτέρω την κατάσταση μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

Η Γερμανίδα πρέσβης στα Ηνωμένα Εθνη, Αντγιε Λέεντερτσε, υπογράμμισε ότι τα UAVs που προμήθευσε η Τεχεράνη στη Μόσχα «έδωσαν στη Ρωσία επιπλέον μέσα για να επιτίθεται σε πολιτικές υποδομές και να τρομοκρατεί Ουκρανούς αμάχους» και παρότρυνε τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών να αποδεχθεί το αίτημα της Ουκρανίας να μελετήσει τα στοιχεία για τον ρόλο του Ιράν στον πόλεμο.

Η Αντγιε Λέεντερτσε επέκρινε εξάλλου το Ιράν για την κλιμάκωση της δραστηριότητας ως προς τον εμπλουτισμό ουρανίου. «Το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν έχει προχωρήσει περισσότερο παρά ποτέ και έχει καταστεί μεγαλύτερη απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια παρά ποτέ» είπε η ίδια.

Το Ιράν εμπλουτίζει το τρέχον διάστημα ουράνιο σε επίπεδο καθαρότητας 60%, που -σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας- δεν απέχει πολύ από το 90% που επιτρέπει να κατασκευαστούν πυρηνικά όπλα.

Η διεθνής συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, που υπογράφτηκε το 2015, προέβλεπε -μεταξύ άλλων- περιορισμό του εμπλουτισμού ουρανίου στο 4%. Ωστόσο, μετά τη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ το 2018, με απόφαση του τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από το κοινό ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, η Τεχεράνη άρχισε να αθετεί τις υποχρεώσεις της, εν είδει αντιποίνων για την εκ νέου επιβολή κυρώσεων από την Ουάσιγκτον.

Η παράδοση τηλεκατευθυνόμενων μη στελεχωμένων αεροσκαφών από το Ιράν στη Ρωσία χαρακτηρίζεται από δυτικές κυβερνήσεις παραβίαση της συμφωνίας του 2015 και της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που την επικύρωσε. Το Ιράν απορρίπτει κατηγορηματικά αυτή την ερμηνεία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή