Χάρβεϊ Ουάινστιν: Νέα καταδίκη για βιασμό στο Λος Αντζελες

Χάρβεϊ Ουάινστιν: Νέα καταδίκη για βιασμό στο Λος Αντζελες

Ο εισαγγελέας επιδοκίμασε τις κατηγόρους για τη γενναιότητά τους να καταθέσουν στην υπόθεση

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλη μία καταδίκη για τον Χάρβεϊ Ουάινστιν από δικαστήριο του Λος Αντζελες. Επειτα από διαδικασίες που κράτησαν έναν μήνα, οι ένορκοι τον έκριναν ένοχο για τον βιασμό και τη σεξουαλική επίθεση μόνο μίας από τις τέσσερις γυναίκες που τον είχαν κατηγορήσει για τον ίδιο λόγο.

Ο 70χρονος Ουάινστιν, ο οποίος εκτίει ήδη δύο χρόνια από τα 23 της ποινής αφού έχει καταδικαστεί για βιασμό και σεξουαλική επίθεση στη Νέα Υόρκη, ετυμηγορία στην οποία έχει εφεσιβάλει, ενδέχεται να καταδικαστεί σε 24 χρόνια φυλάκιση στην Καλιφόρνια.

Κρίθηκε ένοχος για βιασμό και άλλες κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης εναντίον της γυναίκας που κατέθεσε ότι εμφανίστηκε απρόσκλητος στην πόρτα του δωματίου της στο ξενοδοχείο κατά τη διάρκεια ενός φεστιβάλ κινηματογράφου του Λος Αντζελες το 2013.

«Ο Χάρβεϊ Ουάινστιν κατέστρεψε για πάντα ένα κομμάτι του εαυτού μου εκείνο το βράδυ του 2013, που δεν θα πάρω ποτέ πίσω. Η διαδικασία της δίκης ήταν βάναυση και οι δικηγόροι του Ουάινστιν με υπέβαλαν στην κόλαση όταν ανέβηκα στο βήμα του μάρτυρα, αλλά ήξερα ότι έπρεπε να το πάω μέχρι τέλους, και το έκανα» είπε η γυναίκα μετά την ετυμηγορία. «Ελπίζω ότι ο Ουάινστιν δεν θα δει ποτέ το φως της μέρας όσο ζει».

Ο Ουάινστιν αθωώθηκε για ισχυρισμό σεξουαλικής επίθεσης από θεραπεύτρια μασάζ που του είχε προσφέρει της υπηρεσίες της σε ξενοδοχείο το 2010.

Το δικαστήριο δεν μπόρεσε να αποφασίσει σχετικά με τις κατηγορίες, αναφορικά με τις κατηγορίες περί βιασμού και σεξουαλικής επίθεσης κατά της Τζένιφερ Σίμπερ Νιούσομ, σκηνοθέτιδας ντοκιμαντέρ και συζύγου του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ, καθώς κηρύχθηκε κακοδικία.

Ο Ουάινστιν χαμήλωσε το βλέμμα του και φέρεται να έκρυψε το πρόσωπό του στα χέρια όταν διαβαζόταν η ετυμηγορία του.

«Ο Χάρβεϊ είναι προφανώς απογοητευμένος από την ετυμηγορία. Ξέρει τι έκανε και τι δεν έκανε» είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ουάινστιν, Τζούντα Ενγκελμάγιερ, αναφέροντας ότι συντρέχουν ισχυροί λόγοι έφεσης επί των καταδικαστικών αποφάσεων. «Ο Χάρβεϊ είναι ευγνώμων για το έργο των ενόρκων για τις άλλες κατηγορίες και είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τις νομικές του κινήσεις για να αποδείξει τελικά την αθωότητά του».

Ο εισαγγελέας της κομητείας του Λος Aντζελες, Τζορτζ Γκασκόν, επιδοκίμασε τις κατηγόρους για τη γενναιότητά τους να καταθέσουν στην υπόθεση, λέγοντας ότι ήταν απογοητευμένος από την ετυμηγορία που αφορούσε μόνο μία περίπτωση, ελπίζοντας όμως ότι θα προσδώσει «μια κάποια δικαίωση στα θύματα».

«Ο Χάρβεϊ Ουάινστιν δεν θα μπορέσει ποτέ να βιάσει άλλη γυναίκα. Θα περάσει την υπόλοιπη ζωή του πίσω από τα κάγκελα, εκεί όπου ανήκει» είπε η Σίμπελ Νιούσομ. «Σε όλη τη διάρκεια της δίκης, οι δικηγόροι του Ουάινστιν μετήλθαν σεξισμό, μισογυνισμό και τακτικές εκφοβισμού για να τρομάξουν, να υποτιμήσουν και να γελοιοποιήσουν εμάς, τις επιζήσασες. Η δίκη ήταν μια έντονη υπενθύμιση ότι ως κοινωνία έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας».

Με πληροφορίες από το Associated Press

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή