Πυρηνικά Ιράν: Συνάντηση Ζοζέπ Μπορέλ με Ιρανούς αξιωματούχους στην Ιορδανία

Πυρηνικά Ιράν: Συνάντηση Ζοζέπ Μπορέλ με Ιρανούς αξιωματούχους στην Ιορδανία

Ελπίδες για επιστροφή της Τεχεράνης στο τραπέζι των διεθνών διαπραγματεύσεων

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν και ο κορυφαίος διαπραγματευτής της χώρας για τα πυρηνικά συναντήθηκαν με τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον αξιωματούχο της ΕΕ που συντονίζει τις πυρηνικές συνομιλίες με το Ιράν στην Ιορδανία την Τρίτη, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν και ο διαπραγματευτής για τα πυρηνικά Αλί Μπαγκερί Κάνι συναντήθηκαν με τον Ζεζέπ Μπορέλ και τον Ευρωπαίο συντονιστή των πυρηνικών διαπραγματεύσεων Ενρίκε Μόρα ενόψει μιας περιφερειακής διάσκεψης που θα φιλοξενήσει η Ιορδανία.

Το IRNA δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τη συνάντηση, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Οι συνομιλίες για την αποκατάσταση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 του Ιράν βρίσκονται σε αδιέξοδο από τον Σεπτέμβριο. Οι δυτικές δυνάμεις κατηγορούν την Ισλαμική Δημοκρατία ότι εγείρει παράλογες απαιτήσεις αφού όλες οι πλευρές φάνηκαν να πλησιάζουν σε συμφωνία.

Ο κ. Μπορέλ είπε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή από την πυρηνική συμφωνία για να διασφαλιστεί ότι το Ιράν δεν θα αναπτύξει πυρηνικά όπλα, προσθέτοντας ότι «πρέπει να συνεχίσουμε να δεσμευόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο στην προσπάθεια αναβίωσης αυτής της συμφωνίας».

Η ανάβαση για τη διάσωση του συμφώνου έχει γίνει πιο απότομη φέτος, εκτιμά το Reuters. Το Ιράν έχει καταστείλει βάναυσα τις διαδηλώσεις στους δρόμους, τα δυτικά κράτη λένε ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον πόλεμό της στην Ουκρανία και η Τεχεράνη έχει επιταχύνει το πυρηνικό της πρόγραμμα, όλα αυτά αυξάνουν το πολιτικό τίμημα για την ελάφρυνση των κυρώσεων στο Ιράν.

Τη Δευτέρα, αξιωματούχοι της πυρηνικής εποπτείας του ΟΗΕ έφυγαν από το Ιράν μετά από συνομιλίες με τον επικεφαλής του οργανισμού πυρηνικής ενέργειας του, μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων ISNA, που δεν διευκρίνισε εάν αντιμετώπισαν ένα αδιέξοδο σχετικά με τα ίχνη ουρανίου σε αδήλωτες τοποθεσίες.

Το θέμα αποτέλεσε εμπόδιο για την πρόοδο στις ευρύτερες συνομιλίες για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, με σκοπό τον περιορισμό του αμφισβητούμενου προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από την Ουάσιγκτον μετά την έξοδο από τη συμφωνία το 2018.

Πηγή: Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή