Βρετανία: Τσουνάμι οργής για άρθρο κατά της Μέγκαν Μαρκλ

Βρετανία: Τσουνάμι οργής για άρθρο κατά της Μέγκαν Μαρκλ

Μέλη του βρετανικού Κοινοβουλίου απαιτούν μέτρα κατά του συντάκτη

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oργή και αποτροπιασμό προκάλεσε στη βρετανική κοινή γνώμη το άρθρο του δημοσιογράφου Τζέρεμι Κλάρκσον στην εφημερίδα Sun, το οποίο συνιστά λυσσαλέα επίθεση εναντίον της δούκισσας του Σάσεξ, Μέγκαν Μαρκλ. Ο ίδιος ο συντάκτης του, άλλωστε, έγραψε ότι νιώθει μίσος «σε μοριακό επίπεδο» για τη σύζυγο του πρίγκιπα Χάρι.

Σύμφωνα με τον βρετανικό ανεξάρτητο οργανισμό δεοντολογίας στον Τύπο (Ipso), οι καταγγελίες που δέχθηκε τις τελευταίες ημέρες κατά του συγκεκριμένου δημοσιεύματος και του συντάκτη του ξεπέρασαν κατά πολύ κάθε προηγούμενο. Ειδικότερα για το επίμαχο άρθρο, που δεν βρίσκεται πλέον αναρτημένο στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, έπειτα από αίτημα του ίδιου του Κλάρκσον, κατατέθηκαν περισσότερες από 17.500 καταγγελίες μέχρι χθες το πρωί. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ipso δήλωσε ότι και «σε αυτή την περίπτωση ακολουθείται η συνηθισμένη διαδικασία, αλλά εξαιτίας του όγκου των καταγγελιών θα είναι περισσότερο χρονοβόρος». Ως μέτρο σύγκρισης, αξίζει να αναφερθεί ότι ο οργανισμός έλαβε το 2021 συνολικά 14.355 καταγγελίες.

Την ίδια στιγμή, 60 βουλευτές από όλα τα κόμματα του βρετανικού Κοινοβουλίου απευθύνθηκαν με ανοικτή επιστολή στην εκδότρια της Sun, Βικτόρια Νιούτον, απαιτώντας να απολογηθεί δημοσίως ο συντάκτης του άρθρου στη Μέγκαν Μαρκλ και να ληφθούν μέτρα εναντίον του. Ανάμεσα σε άλλα, ο Κλάρκσον έγραψε ότι «η Μέγκαν πρέπει να εξαναγκαστεί να παρελάσει γυμνή μπροστά στο πλήθος, που θα της φωνάζει “αίσχος”, πετώντας της περιττώματα», ενώ σε άλλο σημείο διαβεβαίωνε ότι «όλοι οι άνθρωποι της ηλικίας μου σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο».

Ειδικότερα, οι βουλευτές στην επιστολή τους αναφέρουν ότι η Μέγκαν Μαρκλ έχει ήδη δεχθεί σοβαρές απειλές κατά της ζωής της και άρθρα όπως του Κλάρκσον συνέβαλαν στη δημιουργία ενός «απαράδεκτου κλίματος μίσους και βίας».

Ανοιχτή επιστολή

Τον συντονισμό για τη σύνταξη της ανοικτής επιστολής ανέλαβε η Κάρολιν Νοκς, πρόεδρος της Eπιτροπής Γυναικών και Ισότητας της βρετανικής Βουλής και βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος και υπεγράφη από βουλευτές των Τόρις, του Εργατικού Κόμματος, των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, των Πρασίνων και του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας.

Στις 17.500 οι καταγγελίες που έφθασαν στη Sun για τον δημοσιογράφο Τζέρεμι Κλάρκσον, ενώ το κείμενο έχει αποσυρθεί από την ηλεκτρονική έκδοση.

Οι 60 βουλευτές «καταδικάζουν κατηγορηματικά και απόλυτα τη βίαια, μισογυνική ρητορική» που χρησιμοποίησε ο Κλάρκσον, επισημαίνοντας ότι «αυτού του είδους ο λόγος δεν έχει καμία θέση στη χώρα μας και είναι απολύτως απαράδεκτο το ότι επιτράπηκε να δημοσιευθεί σε μία εφημερίδα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε τέτοιες συμπεριφορές να εξακολουθήσουν ανεξέλεγκτες. Χαιρετίζουμε την ανάκληση του άρθρου από τη Sun και απαιτούμε να επιβληθούν μέτρα κατά του Κλάρκσον και να ζητηθεί άμεσα συγγνώμη από τη Μέγκαν Μαρκλ».

Μετά τη γενικευμένη κατακραυγή που ακολούθησε τη δημοσίευση του άρθρου, τη Δευτέρα ο Κλάρκσον εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε: «Θεέ μου, φαίνεται ότι την πάτησα. Στο άρθρο μου για τη Μέγκαν Μαρκλ έκανα μία “άτσαλη” αναφορά σε μια σκηνή από το Game of Thrones, που εξόργισε πολλούς. Λυπάμαι που προκάλεσα τόσο πολύ πόνο και θα είμαι πιο προσεκτικός στο μέλλον». Η πρόεδρος της Επιτροπής Γυναικών και Ισότητας του Κοινοβουλίου, Κάρολιν Νοκς, ωστόσο, τόνισε ότι η ανακοίνωση δεν συνιστά συγγνώμη, ενώ στο σχόλιό της στο Τwitter ανέφερε: «Χαιρετίζω το ότι ο Τζέρεμι Κλάρκσον συνειδητοποίησε πόσο πόνο προκάλεσε. Ωστόσο, οι διαδικασίες που ακολουθούνται στην εφημερίδα Sun επέτρεψαν τη δημοσίευση του άρθρου του χωρίς καμία αμφισβήτηση ή παρέμβαση».

Αντίθετη και η κόρη

Μεταξύ των επικριτών του άρθρου είναι και η ίδια η κόρη του Κλάρκσον, Εμιλι, η οποία δήλωσε ότι αντιτίθεται κατηγορηματικά σε οτιδήποτε έγραψε ο πατέρας της για τη Μέγκαν Μαρκλ.

Παρά τη λαϊκή κατακραυγή και το αίτημα των κοινοβουλευτικών αντιπροσώπων, παραμένει αβέβαιο κατά πόσον ο ανεξάρτητος οργανισμός δεοντολογίας στον Τύπο μπορεί να επιβάλει οποιαδήποτε κύρωση κατά του Κλάρκσον, επειδή είναι ασαφές αν παραβιάστηκε κάποιος από τους κανόνες που διέπουν τα άρθρα γνώμης.

Πάντως ο Εντουαρντ Φοκς, επικεφαλής του φορέα, δεν αποδέχθηκε πρόσκληση σε δείπνο του ιδιοκτήτη της Sun, Ρούπερτ Μέρντοχ, το βράδυ της Δευτέρας.

O τρόπος που αντιμετώπισε τη Μέγκαν Μαρκλ ο βρετανικός Τύπος βρέθηκε εκ νέου στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ «Μέγκαν και Χάρι» στο Netflix, όπου οι δούκες του Σάσεξ κατήγγειλαν τα βρετανικά ΜΜΕ για ρατσισμό και σεξισμό. To ζευγάρι, μάλιστα, κατηγόρησε τον Τύπο ότι δημοσίευε άρθρα κατά της Μέγκαν, σε συνεννόηση με τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, προκειμένου να αποτρέψει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης από «αμφιλεγόμενες» συμπεριφορές άλλων μελών της βασιλικής οικογενείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή