Ουκρανία: Οι τρεις μεγάλες προκλήσεις του Κιέβου 

Ουκρανία: Οι τρεις μεγάλες προκλήσεις του Κιέβου 

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις τρεις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ουκρανία αναλύει διεξοδικά το ρεπορτάζ του GZero ενόψει της συνάντησης του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Ενέργεια: Η στρατηγική του Κρεμλίνου να στοχεύσει την ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας έχει αποδειχθεί επώδυνα αποτελεσματική.

Οι πρόσφατες ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις έχουν αφήσει εκατομμύρια Ουκρανούς χωρίς ηλεκτρική ενέργεια, ενώ περίπου η μισή ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας έχει τεθεί εκτός λειτουργίας τους τελευταίους μήνες.

Δεν συνιστά έκπληξη ότι αυτό αποτελεί μεγάλη καταστροφή για έναν πληθυσμό που παλεύει με χαμηλές θερμοκρασίες και αύξηση των τραυματισμών από τον πόλεμο – ένα μήνυμα που επανέλαβε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος εξέδωσε πρόσφατα μια προειδοποίηση ότι «το κρύο μπορεί να σκοτώσει».

Ένα σημάδι του πόσο άσχημα είναι τα πράγματα: Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας ενέργειας της Ουκρανίας προέτρεψε τους Ουκρανούς να εγκαταλείψουν τη χώρα για έως και τρεις μήνες, αν είναι δυνατόν, για να βοηθήσουν το κράτος να διατηρήσει την ενέργεια.

Επιπλέον, ενώ οι ουκρανικές αρχές έχουν κάνει μέχρι στιγμής καλή δουλειά επισκευάζοντας κατεστραμμένες υποδομές, αυτό γίνεται όλο και πιο δύσκολο λόγω της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών. Μετά από μια επίθεση με ρωσικό drone στο ηλεκτρικό δίκτυο της Οδησσού, 1,5 εκατομμύριο Ουκρανοί έμειναν χωρίς ρεύμα και περιφερειακοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι επισκευές ενδέχεται να διαρκέσουν έως και τρεις μήνες.

Στρατιωτική κλιμάκωση: Ετοιμάζονται οι ρωσικές δυνάμεις για νέα επίθεση στην Ουκρανία; Είναι δύσκολο να το γνωρίζουμε, αλλά οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων και εξοπλισμού στη νοτιοδυτική Λευκορωσία κοντά στα πολωνικά σύνορα – και οι αναφορές δείχνουν ότι αυτά τα στρατεύματα θα αρχίσουν σύντομα να διεξάγουν τακτικές ασκήσεις.

Ορισμένοι αναλυτές απέρριψαν τους ισχυρισμούς, ότι ο ισχυρός άνδρας της Λευκορωσίας, Πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο, θα στείλει τους δικούς του στρατιώτες στη μάχη για να βοηθήσουν τον επί χρόνια φίλο του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αλλά το Κίεβο, από την πλευρά του, έχει εκφράσει φόβους ότι η Ρωσία θα μπορούσε να ενώσει τις δυνάμεις της με τα τάγματα της Λευκορωσίας για να ανοίξει ένα νέο βόρειο μέτωπο. Αν και ο στρατός της Ουκρανίας έχει δείξει ανθεκτικότητα, παραμένει το αουτσάιντερ.

Εάν ο Πούτιν έχει πάρει μαθήματα από την αποτυχημένη προσπάθεια του περασμένου φθινοπώρου -και αν το Κρεμλίνο σχεδιάζει πράγματι μια νέα χερσαία επίθεση- τότε οι Ουκρανοί έχουν δίκιο να ανησυχούν. 



Θα συνεχίσουν να ρέουν τα κεφάλαια; Στο Κίεβο υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το εάν η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να στέλνει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία από τον Ιανουάριο, οπότε αναμένεται να ορκιστεί το νέο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ έστειλαν περισσότερα από 22,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε πολεμική βοήθεια στην Ουκρανία. Άλλες μεγάλες οικονομίες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία, έστειλαν 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια και 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα.

Μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ δεν δείχνουν σημάδια υποχώρησης. Η Γερουσία παρουσίασε την Τρίτη ένα πακέτο βοήθειας 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία, υπερβαίνοντας το αρχικό αίτημα Μπάιντεν για 37 δισεκατομμύρια δολάρια.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ζελένσκι, ο Μπάιντεν αναμένεται επίσης να ανακοινώσει ένα νέο πακέτο 1,85 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία.

Από πού λοιπόν προέρχεται η ανησυχία; Μια χούφτα Ρεπουμπλικάνων έχουν ζητήσει από τις ΗΠΑ να μειώσουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία και ενώ αυτή παραμένει μειοψηφική άποψη εντός του κόμματος, υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι το μήνυμα έχει απήχηση.

Ο Κέβιν Μακάρθι, ο οποίος ηγείται των Ρεπουμπλικάνων της Βουλής -και θα πρέπει να κλείσει συμφωνίες με τα απείθαρχα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του για να γίνει πρόεδρος του Σώματος τον επόμενο μήνα- έχει πει ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει πλέον να υπογράφουν «λευκές επιταγές» στην Ουκρανία.

Αυτό φαίνεται να αντανακλά τις απόψεις ενός αυξανόμενου αριθμού ψηφοφόρων του GOP – το 48% των οποίων δήλωσε πρόσφατα ότι οι ΗΠΑ κάνουν πάρα πολλά για να βοηθήσουν την Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

Αυτή είναι μια σημαντική αλλαγή σε σχέση με δημοσκόπηση του Μαρτίου, όταν μόλις το 6% των ψηφοφόρων του Ρεπουμπλικανικού κόμματος απάντησε παρομοίως στο ίδιο ερώτημα. 

Σίγουρα, η πλειονότητα των Αμερικανών υποστηρίζει τα τρέχοντα επίπεδα βοήθειας προς την Ουκρανία και δεν υπάρχει καμία ένδειξη από τους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής –οι οποίοι θα ελέγχουν σύντομα τα οικονομικά της κυβέρνησης– ότι σχεδιάζουν να μειώσουν τη βοήθεια προς το Κίεβο. Αλλά εάν ο πληθωρισμός παραμείνει υψηλός, οι βουλευτές θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αυξανόμενη πίεση από τους ψηφοφόρους να κατευθύνουν αυτά τα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια αλλού. Και είναι ξεκάθαρο ότι ο Ζελένσκι ανησυχεί και για αυτό.
  
Όταν ρωτήθηκε για το μέλλον του πολέμου σε μια πρόσφατη συνέντευξη με τον Ντέιβιντ Λέτερμαν, ο Ζελένσκι είπε: «Οι ΗΠΑ είναι ο κύριος υποστηρικτής της Ουκρανίας, το πότε και πώς θα τελειώσει ο πόλεμος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτή την υποστήριξη».

Χωρίς αυτή, πρόσθεσε ο Ζελένσκι, η μάχη «θα ήταν πολύ δύσκολη για εμάς».

Πηγή: GZero

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή