Συνάντηση Ζελένσκι με Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο – Η ατζέντα και οι στοχεύσεις

Συνάντηση Ζελένσκι με Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο – Η ατζέντα και οι στοχεύσεις

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία επίσκεψη στην Ουάσιγκτον γεμάτη συμβολισμούς εξελίσσεται αυτή τη στιγμή. Μετά την 24η Φεβρουαρίου, ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για πρώτη φορά έφυγε από τη χώρα και μετέβη στις ΗΠΑ.

Φορώντας μία χακί μπλούζα με ένα ουκρανικό έμβλημα στην κορυφή και χακί παντελόνι, ο πρόεδρος της Ουκρανίας έφτασε στις 21:00 (ώρα Ελλάδος) στον Λευκό Οίκο όπου τον υποδέχθηκε στην είσοδο ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μαζί με τη σύζυγό του Τζιλ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ καλωσόρισε τον Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο, λέγοντας ότι «οι Αμερικανικοί στέκονται με περηφάνια στο πλευρό της Ουκρανίας».

«Ευχαριστώ πρώτα από όλα», είπε ο Ζελένσκι και πρόσθεσε: «Είναι μεγάλη τιμή που βρίσκομαι εδώ» και απένειμε ένα στρατιωτικό μετάλλιο στον Αμερικανό ομόλογο του.

«Είσαι ο άνθρωπος της χρονιάς», είπε στον Ζελένσκι ο Μπάιντεν, σημειώνοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «κλιμακώνει τις επιθέσεις του εναντίον αμάχων» και προσπαθεί «να χρησιμοποιήσει τον χειμώνα ως όπλο».

Οι δύο άνδρες έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση, ενώ θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις. Αμέσως μετά, ο πρόεδρος Ζελένσκι θα μεταβεί στο Καπιτώλιο, όπου θα απευθύνει ομιλία σε κοινή σύνοδο των δύο Σωμάτων.

Συνάντηση Ζελένσκι με Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο – Η ατζέντα και οι στοχεύσεις-1
AP Photo/Patrick Semansky

Συνάντηση Ζελένσκι με Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο – Η ατζέντα και οι στοχεύσεις-2
AP Photo/Patrick Semansky

Συνάντηση Ζελένσκι με Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο – Η ατζέντα και οι στοχεύσεις-3
AP

Συνάντηση Ζελένσκι με Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο – Η ατζέντα και οι στοχεύσεις-4
REUTERS/Leah Millis

Συνάντηση Ζελένσκι με Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο – Η ατζέντα και οι στοχεύσεις-5
REUTERS/Leah Millis

Συνάντηση Ζελένσκι με Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο – Η ατζέντα και οι στοχεύσεις-6
REUTERS/Leah Millis

Συνάντηση Ζελένσκι με Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο – Η ατζέντα και οι στοχεύσεις-7
REUTERS/Kevin Lamarque

Συνάντηση Ζελένσκι με Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο – Η ατζέντα και οι στοχεύσεις-8
REUTERS/Leah Millis

Συνάντηση Ζελένσκι με Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο – Η ατζέντα και οι στοχεύσεις-9
Reuters

Συνάντηση Ζελένσκι με Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο – Η ατζέντα και οι στοχεύσεις-10
REUTERS/Kevin Lamarque

Συνάντηση Ζελένσκι με Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο – Η ατζέντα και οι στοχεύσεις-11
REUTERS/Kevin Lamarque


Το βίντεο της υποδοχής Μπάιντεν σε Ζελένσκι


Ο κ. Ζελένσκι έφτασε με αεροσκάφος της αμερικανικής προεδρίας και με ανάρτησή του στα social media δήλωσε:

«Βρίσκομαι στην Ουάσιγκτον σήμερα για να ευχαριστήσω τον αμερικανικό λαό, τον Πρόεδρο και το Κογκρέσο για την απαραίτητη υποστήριξή τους. Και επίσης να συνεχιστεί η συνεργασία για να έρθει πιο κοντά η νίκη μας. Θα πραγματοποιήσω μια σειρά διαπραγματεύσεων για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και των αμυντικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας. Ειδικότερα, θα συζητήσουμε τη διμερή συνεργασία μεταξύ Ουκρανίας και Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής με τον πρόεδρο των ΗΠΑ».

«Την επόμενη χρονιά πρέπει να επαναφέρουμε την ουκρανική σημαία και την ελευθερία σε ολόκληρη την επικράτειά μας, για ολόκληρο τον λαό μας», πρόσθεσε.

Συνάντηση Ζελένσκι με Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο – Η ατζέντα και οι στοχεύσεις-12

Η αποψινή επίσκεψη ολοκληρώνει ένα αξιοσημείωτο διήμερο, που έχει οδηγήσει τον Ουκρανό ηγέτη από το πιο βίαιο σημείο της ανατολικής γραμμής του μετώπου, στο ταξίδι στην πρωτεύουσα του πιο ισχυρού συμμάχου του.

Το πρώτο ταξίδι του κ. Ζελένσκι εκτός Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο έρχεται σε ένα κομβικό σημείο του πολέμου, ο οποίος διεξάγεται σε δύο μέτωπα: στα ανοιχτά πεδία της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας και στους ουρανούς πάνω από τη χώρα καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούν να καταρρίψουν ρωσικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που στοχεύουν σε μη στρατιωτικές υποδομές.

Με την Ουκρανία να έχει απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις στα βορειοανατολικά και νότια, οι στρατοί έχουν παραταχθεί κατά μήκος μιας νέας γραμμής μετώπου και η ικανότητα της Ουκρανίας να ανακτήσει περισσότερο έδαφος θα εξαρτηθεί από περισσότερα όπλα από συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το ταξίδι του κ. Ζελένσκι έρχεται μια ημέρα αφότου οι βουλευτές του Κογκρέσου πρότειναν 44 δισεκατομμύρια δολάρια σε επείγουσα βοήθεια στην Ουκρανία, η οποία θα ανέβαζε τη συνολική αμερικανική βοήθεια εν καιρώ πολέμου σε περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν την Ουκρανία με ακόμη μια δέσμη στρατιωτικής βοήθειας, εκτιμώμενης αξίας 1,85 δισ. δολαρίων, όπως έκανε γνωστό ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν. Το συγκεκριμένο πακέτο περιλαμβάνει την παράδοση προηγμένων πυραυλικών συστημάτων Patriot στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, ενισχύοντας έτσι σημαντικά τον αγώνα τους απέναντι στους Ρώσους εισβολείς.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι χάρη σε αυτήν τη δέσμη στρατιωτικής βοήθειας οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα αποκτήσουν «εκτεταμένη αντιαεροπορική άμυνα, ικανότητα πληγμάτων ακριβείας, πρόσθετα πολεμοφόδια και εξοπλισμό ζωτικής σημασίας, που η Ουκρανία χρησιμοποιεί αποτελεσματικά για να αμυνθεί στο πεδίο των μαχών».

Λιν Τρέισι, η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Ρωσία

Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε σήμερα τον διορισμό της Λιν Τρέισι στο πόστο της πρέσβειρας των ΗΠΑ στη Ρωσία.

Ενώ η ψηφοφορία συνεχίζεται, 56 γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ του διορισμού της υποψήφιας του προέδρου Μπάιντεν και 1 γερουσιαστής καταψήφισε.

Η Τρέισι, διπλωμάτης καριέρας και νυν πρέσβειρα στην Αρμενία, θα γίνει η πρώτη γυναίκα που θα διατελέσει πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Ρωσία.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή