Μπάιντεν σε Ζελένσκι: Θα σταθούμε στο πλευρό σας για όσο χρειαστεί

Μπάιντεν σε Ζελένσκι: Θα σταθούμε στο πλευρό σας για όσο χρειαστεί

«Ο αμερικανικός λαός είναι μαζί σας σε κάθε βήμα της διαδρομής, θα μείνουμε μαζί σας για όσο χρειαστεί. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα κρατήσουμε τη φλόγα της ελευθερίας φωτεινή», είπε ο Τζο Μπάιντεν έχοντας στο πλευρό του τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι

6' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι Αμερικανοί δεν θα σας εγκαταλείψουμε, θα παραμείνουμε στο πλευρό σας για όσο χρειαστεί»: Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα που εξέπεμψε στις δηλώσεις του ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έχοντας στο πλευρό του τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για τον οποίο είπε: «Είναι σημαντικό για τον κόσμο να τον ακούει».

Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι διαμήνυσε ότι μια «δίκαιη ειρήνη» με τη Ρωσία δεν σημαίνει κανέναν συμβιβασμό για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Μπάιντεν: Δεν θα μείνετε ποτέ μόνοι

«Πρόεδρε Ζελένσκι, η ηγεσία σας ενέπνευσε τους Ουκρανούς, αλλά κι όλον τον κόσμο», είπε ο Μπάιντεν, εκφράζοντας τη χαρά του που βλέπει από κοντά τον ομόλογό του, μετά από τόσες τηλεφωνικές επικοινωνίες. Έπλεξε το εγκώμιο στους Ουκρανούς πολίτες, υπογραμμίζοντας το απαράμιλλο θάρρος τους. «Δεν θα μείνετε ποτέ μόνοι», τόνισε, σημειώνοντας: «Ο αγώνας της Ουκρανίας είναι μέρος κάτι πολύ μεγαλύτερου».

«Οι Αμερικανοί πολίτες πάντα στεκόμαστε απέναντι στους μπούληδες και είμαστε στο πλευρό της ελευθερίας», είπε, κάνοντας αναφορά στις χωρίς προηγούμενο κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία και στη στρατιωτική βοήθεια που έχει δοθεί στην Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι παρέμεινε στωικός κι ανέκφραστος στις περισσότερες αρχικές αναφορές Μπάιντεν, ωστόσο έγνεψε καταφατικά όταν ο Αμερικανός ομόλογός του αναφέρθηκε στον «εκφοβισμό» του Πούτιν, αλλά και στο νέο πακέτο εξοπλισμών που οι ΗΠΑ παραχωρούν στην Ουκρανία.

«Οι πύραυλοι Patriot θα είναι σημαντικοί για την Ουκρανία, αλλά η εκπαίδευση θα πάρει λίγο χρόνο», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος και πρόσθεσε ότι ο Ζελένσκι είναι πρόθυμος να επιδιώξει μια «δίκαιη ειρήνη», λέγοντας ότι «ξέρουμε ότι ο Πούτιν δεν έχει καμία πρόθεση να σταματήσει αυτόν τον βάρβαρο πόλεμο».

«Δεν έχω δει ποτέ το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση πιο ενωμένους σε οποιοδήποτε θέμα και δεν βλέπω σημάδια αλλαγής. Όλοι γνωρίζουμε τι διακυβεύεται, η ίδια η ιδέα της κυριαρχίας, ο καταστατικός χάρτης του ΟΗΕ. Ο Πούτιν σκέφτηκε ότι θα αποδυνάμωνε το ΝΑΤΟ, αντ’ αυτού ενίσχυσε το ΝΑΤΟ. Παρήγαγε μια πιο ενωμένη Ευρώπη», είπε ο Μπάιντεν και πρόσθεσε: «Αισθάνομαι πολύ καλά για την αλληλεγγύη και την υποστήριξη προς την Ουκρανία».


Οι κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών


Ζελένσκι: Αντίσταση στον τρόμο της Ρωσίας

«Είμαι ευγνώμων στον Πρόεδρο Μπάιντεν», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι ανυπομονεί για τη συνάντησή του με τα μέλη του Κογκρέσου.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο αμυντικής υποστήριξης, περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια, και το ισχυρότερο στοιχείο αυτού του πακέτου είναι τα αντιπυραυλικά συστήματα Patriot, κάτι που θα ενισχύσει σημαντικά την αεροπορική μας άμυνα για τη δημιουργία ασφαλούς εναέριου χώρου για την Ουκρανία», είπε και πρόσθεσε: «Συζητήσαμε θέματα αντίστασης στον τρόμο που σκορπάει η Ρωσία, την καταστροφή της ενεργειακής μας υποδομής – πρέπει να επιβιώσουμε αυτόν τον χειμώνα. Αυτό είναι ένα βασικό ανθρωπιστικό ζήτημα για εμάς. Συζητάμε κυρώσεις και νομικές πιέσεις προς τη χώρα-τρομοκράτη που είναι η Ρωσία».

Ο Ζελένσκι μίλησε στα αγγλικά όταν κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το τι θέλει να μάθει ο κόσμος: «Σας εύχομαι ειρήνη. Νομίζω ότι είναι το πιο βασικό και το καταλαβαίνεις μόνο όταν ο πόλεμος είναι στη χώρα σου, όταν κάποιος σαν αυτούς τους τρομοκράτες από τη Ρωσία έρχεται στο σπίτι σου. Και σας εύχομαι να δείτε τα παιδιά σας ζωντανά, να μεγαλώνουν. Και σας εύχομαι να δείτε τα παιδιά σας να πηγαίνουν στα πανεπιστήμια και να δουν τα παιδιά τους να μεγαλώνουν. Αυτό είναι το κυριότερο».

Ευχαριστώντας τον Πρόεδρο Μπάιντεν για την οικονομική και στρατιωτική βοήθεια 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων που πρόκειται να εγκρίνει το Κογκρέσο, περιέγραψε το ποσό ως «επένδυση» που θα ενισχύσει την παγκόσμια ασφάλεια.

Μπάιντεν σε Ζελένσκι: Θα σταθούμε στο πλευρό σας για όσο χρειαστεί-1


Ο πρόεδρος Ζελένσκι θα μεταβεί στο Καπιτώλιο, όπου (στις 02:30, ώρα Ελλάδος) θα απευθύνει ομιλία σε κοινή σύνοδο των δύο Σωμάτων.


Εικόνα από το SkyNews


Μετά την 24η Φεβρουαρίου, ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για πρώτη φορά έφυγε από τη χώρα και μετέβη στις ΗΠΑ – μία επίσκεψη γεμάτη συμβολισμούς.

Φορώντας μία χακί μπλούζα με ένα ουκρανικό έμβλημα στην κορυφή και χακί παντελόνι, ο πρόεδρος της Ουκρανίας έφτασε στις 21:00 (ώρα Ελλάδος) στον Λευκό Οίκο όπου τον υποδέχθηκε στην είσοδο ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μαζί με τη σύζυγό του Τζιλ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ καλωσόρισε τον Ζελένσκι, λέγοντας ότι «οι Αμερικανικοί στέκονται με περηφάνια στο πλευρό της Ουκρανίας». «Ευχαριστώ πρώτα από όλα», είπε ο Ζελένσκι και πρόσθεσε: «Είναι μεγάλη τιμή που βρίσκομαι εδώ». Κατόπιν, απένειμε ένα στρατιωτικό μετάλλιο στον Αμερικανό ομόλογο του.

«Είσαι ο άνθρωπος της χρονιάς», είπε στον Ζελένσκι ο Μπάιντεν, σημειώνοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «κλιμακώνει τις επιθέσεις του εναντίον αμάχων» και προσπαθεί «να χρησιμοποιήσει τον χειμώνα ως όπλο».


Οι δηλώσεις των δύο ανδρών μπροστά από τις κάμερες στο Οβάλ Γραφείο


Ο Ζελένσκι επιστρέφει στην Ουκρανία αμέσως μετά τις συνομιλίες του με το Κογκρέσο.

Οι ΝΥΤ αναρωτιούνται αν πρόκειται για ένα εξαντλητικό ταξίδι ή μήπως ο χρόνος που θα περάσει στο προεδρικό αεροσκάφος των ΗΠΑ, που έχει καμπίνα με κρεβάτι, θα είναι η πιο ήσυχη νύχτα ύπνου εδώ και καιρό…


Καρέ καρέ η συνάντηση

Μπάιντεν σε Ζελένσκι: Θα σταθούμε στο πλευρό σας για όσο χρειαστεί-2
AP Photo/Patrick Semansky

Μπάιντεν σε Ζελένσκι: Θα σταθούμε στο πλευρό σας για όσο χρειαστεί-3
AP Photo/Patrick Semansky

Μπάιντεν σε Ζελένσκι: Θα σταθούμε στο πλευρό σας για όσο χρειαστεί-4
AP

Μπάιντεν σε Ζελένσκι: Θα σταθούμε στο πλευρό σας για όσο χρειαστεί-5
REUTERS/Leah Millis

Μπάιντεν σε Ζελένσκι: Θα σταθούμε στο πλευρό σας για όσο χρειαστεί-6
REUTERS/Leah Millis

Μπάιντεν σε Ζελένσκι: Θα σταθούμε στο πλευρό σας για όσο χρειαστεί-7
REUTERS/Leah Millis

Μπάιντεν σε Ζελένσκι: Θα σταθούμε στο πλευρό σας για όσο χρειαστεί-8
REUTERS/Kevin Lamarque

Μπάιντεν σε Ζελένσκι: Θα σταθούμε στο πλευρό σας για όσο χρειαστεί-9
REUTERS/Leah Millis

Μπάιντεν σε Ζελένσκι: Θα σταθούμε στο πλευρό σας για όσο χρειαστεί-10
Reuters

Μπάιντεν σε Ζελένσκι: Θα σταθούμε στο πλευρό σας για όσο χρειαστεί-11
REUTERS/Kevin Lamarque

Μπάιντεν σε Ζελένσκι: Θα σταθούμε στο πλευρό σας για όσο χρειαστεί-12
REUTERS/Kevin Lamarque


Και οι δύο πρόεδροι προχώρησαν σε αναρτήσεις στα social media, ενώ εξελισσόταν η κατ’ ιδίαν συνάντησή τους.

Η ανάρτηση Μπάιντεν

Μπάιντεν σε Ζελένσκι: Θα σταθούμε στο πλευρό σας για όσο χρειαστεί-13

Η ανάρτηση Ζελένσκι

Μπάιντεν σε Ζελένσκι: Θα σταθούμε στο πλευρό σας για όσο χρειαστεί-14

Το βίντεο της υποδοχής Μπάιντεν σε Ζελένσκι


Ο κ. Ζελένσκι έφτασε με αεροσκάφος της αμερικανικής προεδρίας και με ανάρτησή του στα social media δήλωσε:

«Βρίσκομαι στην Ουάσιγκτον σήμερα για να ευχαριστήσω τον αμερικανικό λαό, τον Πρόεδρο και το Κογκρέσο για την απαραίτητη υποστήριξή τους. Και επίσης να συνεχιστεί η συνεργασία για να έρθει πιο κοντά η νίκη μας. Θα πραγματοποιήσω μια σειρά διαπραγματεύσεων για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και των αμυντικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας. Ειδικότερα, θα συζητήσουμε τη διμερή συνεργασία μεταξύ Ουκρανίας και Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής με τον πρόεδρο των ΗΠΑ».

«Την επόμενη χρονιά πρέπει να επαναφέρουμε την ουκρανική σημαία και την ελευθερία σε ολόκληρη την επικράτειά μας, για ολόκληρο τον λαό μας», πρόσθεσε.

Μπάιντεν σε Ζελένσκι: Θα σταθούμε στο πλευρό σας για όσο χρειαστεί-15

Η αποψινή επίσκεψη ολοκληρώνει ένα αξιοσημείωτο διήμερο, που έχει οδηγήσει τον Ουκρανό ηγέτη από το πιο βίαιο σημείο της ανατολικής γραμμής του μετώπου, στο ταξίδι στην πρωτεύουσα του πιο ισχυρού συμμάχου του.

Το πρώτο ταξίδι του κ. Ζελένσκι εκτός Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο έρχεται σε ένα κομβικό σημείο του πολέμου, ο οποίος διεξάγεται σε δύο μέτωπα: στα ανοιχτά πεδία της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας και στους ουρανούς πάνω από τη χώρα καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούν να καταρρίψουν ρωσικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που στοχεύουν σε μη στρατιωτικές υποδομές.

Με την Ουκρανία να έχει απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις στα βορειοανατολικά και νότια, οι στρατοί έχουν παραταχθεί κατά μήκος μιας νέας γραμμής μετώπου και η ικανότητα της Ουκρανίας να ανακτήσει περισσότερο έδαφος θα εξαρτηθεί από περισσότερα όπλα από συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το ταξίδι του κ. Ζελένσκι έρχεται μια ημέρα αφότου οι βουλευτές του Κογκρέσου πρότειναν 44 δισεκατομμύρια δολάρια σε επείγουσα βοήθεια στην Ουκρανία, η οποία θα ανέβαζε τη συνολική αμερικανική βοήθεια εν καιρώ πολέμου σε περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν την Ουκρανία με ακόμη μια δέσμη στρατιωτικής βοήθειας, εκτιμώμενης αξίας 1,85 δισ. δολαρίων, όπως έκανε γνωστό ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν. Το συγκεκριμένο πακέτο περιλαμβάνει την παράδοση προηγμένων πυραυλικών συστημάτων Patriot στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, ενισχύοντας έτσι σημαντικά τον αγώνα τους απέναντι στους Ρώσους εισβολείς.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι χάρη σε αυτήν τη δέσμη στρατιωτικής βοήθειας οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα αποκτήσουν «εκτεταμένη αντιαεροπορική άμυνα, ικανότητα πληγμάτων ακριβείας, πρόσθετα πολεμοφόδια και εξοπλισμό ζωτικής σημασίας, που η Ουκρανία χρησιμοποιεί αποτελεσματικά για να αμυνθεί στο πεδίο των μαχών».

Λιν Τρέισι, η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Ρωσία

Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε τον διορισμό της Λιν Τρέισι στο πόστο της πρέσβειρας των ΗΠΑ στη Ρωσία. Η Τρέισι, διπλωμάτης καριέρας και νυν πρέσβειρα στην Αρμενία, θα γίνει η πρώτη γυναίκα που θα διατελέσει πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Ρωσία.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή