Χερσώνα: Τουλάχιστον 10 νεκροί και 58 τραυματίες από ρωσικό βομβαρδισμό

Χερσώνα: Τουλάχιστον 10 νεκροί και 58 τραυματίες από ρωσικό βομβαρδισμό

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 58 τραυματίστηκαν από ρωσικό βομβαρδισμό στη Χερσώνα, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές Αρχές.

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 58 τραυματίστηκαν από τον βομβαρδισμό στη Χερσώνα, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές Αρχές, καταγγέλλοντας την επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στην πόλη που ανακατέλαβαν πρόσφατα οι Ουκρανοί.

Ένας φιλορώσος αξιωματούχος υποστήριξε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν την επίθεση και ότι στόχος τους ήταν να επιρρίψουν την ευθύνη στη Μόσχα.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες στις οποίες διακρίνονται καμένα αυτοκίνητα, σπασμένα τζάμια και πτώματα στους δρόμους. «Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης πιθανότατα θα επισημάνουν αυτές τις φωτογραφίες ως “ευαίσθητο περιεχόμενο”. Αλλά δεν είναι ευαίσθητο περιεχόμενο. Είναι η καθημερινότητα της Ουκρανίας και των Ουκρανών», έγραψε. «Αυτές δεν είναι στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Είναι τρόμος, είναι δολοφονίες για εκφοβισμό και για ευχαρίστηση», πρόσθεσε.

Η Ρωσία ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος αλλά όχι όλη την επαρχία της Χερσώνας. Ο τοπικός κυβερνήτης Γιαροσλάβ Γιανούσεβιτς, που έχει διοριστεί από το Κίεβο, είπε στην ουκρανική τηλεόραση ότι οι νεκροί έφτασαν τους 10.

Ο Βλαντίμιρ Σάλντο, ο κυβερνήτης που διόρισε η Ρωσία, είπε ότι το Κίεβο διέταξε τον ουκρανικό στρατό να βομβαρδίσει την πόλη. «Πρόκειται για μια βδελυρή πρόκληση, με προφανή σκοπό να κατηγορηθούν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις», έγραψε στο Telegram.

Ο Γιούρι Σομπολέφσκι, ο αντιπρόεδρος του τοπικού συμβουλίου, είπε ότι ένας πύραυλος έπεσε δίπλα σε ένα σουπερμάρκετ κοντά στην Πλατεία Ελευθερίας. «Υπήρχαν πολίτες εκεί, ζούσαν τη ζωή τους, κοίταζαν τη δουλειά τους», είπε.

Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τις αναφορές για τη Χερσώνα από ανεξάρτητες πηγές.

Ένας σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, ο Κιρίλο Τιμοσένκο, είπε ότι η επίθεση προήλθε από ένα σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων Grad. Ένας άλλος σύμβουλος, ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, επέκρινε εκείνους που ζητούν από το Κίεβο να ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, υπενθυμίζοντας τους συνεχείς βομβαρδισμούς στις ουκρανικές υποδομές. «Θα θυμίσω σε εκείνους που προτείνουν να λάβουμε υπόψη μας τις (ρωσικές) ειρηνευτικές πρωτοβουλίες: αυτήν τη στιγμή η Ρωσία “διαπραγματεύεται”, σκοτώνοντας τους πολίτες της Χερσώνας, σβήνοντας από τον χάρτη το Μπαχμούτ, καταστρέφοντας τα δίκτυα του Κιέβου και της Οδησού, βασανίζοντας πολίτες στη Μελιτόπολη. Η Ρωσία θέλει να σκοτώνει ατιμώρητα. Θα το επιτρέψουμε;», ανέφερε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή