Ισραήλ: Ισχυρές ανησυχίες και αντιδράσεις για την ακροδεξιά ρητορική της νέας κυβέρνησης

Ισραήλ: Ισχυρές ανησυχίες και αντιδράσεις για την ακροδεξιά ρητορική της νέας κυβέρνησης

Μέλη της επερχόμενης κυβέρνησης συνασπισμού ακροδεξιών και υπερορθόδοξων κομμάτων βάλλουν κατά μειονοτήτων, προκαλώντας την αντίδραση του προέδρου Χέρτζοκ, των υγειονομικών, του επιχειρηματικού κόσμου και απόστρατων στρατιωτικών

4' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρόταση μία από τους επερχόμενους υπουργούς του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ότι θα πρέπει να επιτρέπεται στους Ισραηλινούς γιατρούς να αρνούνται τη θεραπεία σε ΛΟΑΤΚΙ+ ασθενείς για θρησκευτικούς λόγους, έχει εντείνει τους φόβους ότι η νέα κυβέρνηση αποτελεί άνευ προηγουμένου απειλή για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζοκ καταδίκασε την αυξανόμενη αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ ρητορική, λέγοντας: «Οι ρατσιστικές δηλώσεις των τελευταίων ημερών εναντίον της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και άλλων τμημάτων των πολιτών μού προκαλούν εξαιρετική ανησυχία». Ο πρόεδρος, του οποίου οι εξουσίες είναι περιορισμένες, πρόσθεσε ότι τέτοια ρητορική υπονομεύει τις ισραηλινές «δημοκρατικές και ηθικές αξίες».

Ο Νετανιάχου –ο οποίος χαρακτήρισε τις δηλώσεις της Οριτ Στρουκ «απαράδεκτες»– αρνείται ότι η κυβέρνησή του θα αποτελέσει απειλή για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, αλλά οι επικριτές του λένε ότι είναι πολύ αδύναμος για να ελέγξει τους υπερεθνικιστές και υπερορθόδοξους εταίρους του, που πιέζουν το Ισραήλ να υιοθετήσει όλο και περισσότερο αυτό που θεωρούν θρησκευτική κληρονομιά από τον θεό.

Σε ραδιοφωνική συνέντευξη την Κυριακή, η Οριτ Στρουκ, μέλος και βουλευτής του Θρησκευτικού Σιωνιστικού Κόμματος, άφησε να εννοηθεί ότι οι Ισραηλινοί γιατροί θα μπορούσαν να αρνηθούν τη θεραπεία σε ΛΟΑΤΚΙ+ ασθενείς στο πνεύμα της νομοθεσίας που συντάσσει το κόμμα της, στο πλαίσιο των συμφωνιών του νέου κυβερνητικού συνασπισμού που προβλέπουν τροποποίηση νόμου κατά των διακρίσεων.

Η Στρουκ διευκρίνισε ότι ένας γιατρός θα μπορούσε να αρνηθεί τη φροντίδα σε έναν ασθενή εάν κάτι τέτοιο παραβιάζει τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις, «εφόσον υπάρχουν αρκετοί άλλοι γιατροί που μπορούν να προσφέρουν αυτή την υπηρεσία».

Η Yated Neeman, εφημερίδα που συνδέεται με ένα από τα υπερορθόδοξα κόμματα του συνασπισμού του Νετανιάχου, δημοσίευσε ένα άρθρο κατά των πολιτικών του Θρησκευτικού Σιωνισμού, λέγοντας ότι «δυσφημούν τον Ιουδαϊσμό παγκοσμίως» και περιγράφοντας τη μελλοντική κυβέρνηση ως «αυτή που διώκει τους Άραβες, τις μειονότητες και κάνει διακρίσεις εναντίον ανθρώπων με βάση τη θρησκεία και όχι μόνο».

Επειτα από έντονη κριτική για τα σχόλιά της, η Στρουκ, ηγέτις της κοινότητας των Ισραηλινών εποίκων στη Χεβρώνα, δήλωσε ότι αναφερόταν σε ιατρικές διαδικασίες που θα ήταν θρησκευτικά απαράδεκτες και όχι σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Δεν διευκρίνισε ποιες διαδικασίες θα μπορούσαν να είναι, αλλά τόνισε ότι ήταν αδιανόητο να αναγκαστεί ένας Εβραίος γιατρός να παραβιάζει τον εβραϊκό νόμο σε ένα εβραϊκό κράτος «που ιδρύθηκε μετά από 2000 χρόνια εξορίας λόγω Εβραίων που θυσίασαν τη ζωή τους για την εκπλήρωση της Τορά».

Αντιδρούν οι υγειονομικοί

Το μεγαλύτερο ιατρικό κέντρο του Ισραήλ και εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης από νοσοκομεία σε όλη τη χώρα τάχθηκαν κατά των δηλώσεων των συμμάχων του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Το Ιατρικό Κέντρο Sheba δημοσίευσε ένα βίντεο στο Instagram με εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης από όλη τη χώρα τη Δευτέρα, λέγοντας «θεραπεύουμε τους πάντες». Παρόμοιες δηλώσεις έκαναν γιατροί και διοικητικοί υπάλληλοι στο Ιατρικό Κέντρο Rambam στη Χάιφα και στο Νοσοκομείο Barzilai στο Ασκελόν.

Αντιδράσεις από τον κόσμο των επιχειρήσεων

Οι δηλώσεις, συμπεριλαμβανομένης της έκκλησης να καταργηθεί η πορεία των ομοφυλοφίλων στην Ιερουσαλήμ και να καταστεί «ηπιότερη» η απαγόρευση σε άτομα που υποστηρίζουν την τρομοκρατία ή τον ρατσισμό να είναι υποψήφιοι για το Κοινοβούλιο, έχουν ανησυχήσει πολλούς Ισραηλινούς, αλλά και τον πρόεδρο της χώρας.

Σε αυτό πλαίσιο, αρκετές κορυφαίες ισραηλινές επιχειρήσεις δεσμεύτηκαν τη Δευτέρα να ενισχύσουν τους εσωτερικούς τους κανόνες κατά των διακρίσεων έπειτα από σχόλια ακροδεξιών μελών της επερχόμενης κυβέρνησης του Ισραήλ που θεωρούνται ότι υπονομεύουν την ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Μάλιστα, αρκετές ισραηλινές εταιρείες δήλωσαν ότι δεν θα συνεργαστούν με επιχειρήσεις που κάνουν διακρίσεις σε βάρος πελατών για θρησκευτικούς λόγους.

Η Bank Discount, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα του Ισραήλ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι το διοικητικό της συμβούλιο αποφάσισε ότι «δεν θα χορηγεί πίστωση σε επιχειρήσεις ή φορείς που κάνουν διακρίσεις εις βάρος πελατών με βάση τη θρησκεία, τη φυλή, το φύλο ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό».

Η Wiz, ισραηλινή εταιρεία κυβερνοασφάλειας, εξέφρασε «σοβαρή ανησυχία» για τις δηλώσεις πολιτικών του Θρησκευτικού Σιωνισμού και είπε ότι θα απαιτήσει από τις εταιρείες που λαμβάνουν τις υπηρεσίες της να δεσμευτούν να μην κάνουν διακρίσεις σε βάρος των πελατών της.

Η επιστολή αποστράτων στους ανώτατους δικαστικούς

Ταυτόχρονα, πάνω από 1.000 ανώτεροι απόστρατοι της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, συμπεριλαμβανομένου πρώην αρχηγού του επιτελείου του Ισραήλ, προέτρεψαν τη Δευτέρα τους ανώτατους δικαστικούς της χώρας να κρατήσουν σκληρή στάση απέναντι στην επερχόμενη κυβέρνηση.

Σε επιστολή τους προς τον επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ και άλλους ανώτατους αξιωματούχους, είπαν ότι η συμμαχία θρησκευτικών και υπερεθνικιστικών κομμάτων απειλεί το μέλλον του Ισραήλ. Η επιστολή παραδόθηκε ημέρες πριν από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης.

«Προερχόμαστε από όλα τα στρώματα της κοινωνίας και από όλο το πολιτικό φάσμα», ανέφερε η επιστολή. «Αυτό που έχουμε κοινό σήμερα είναι ο φόβος ότι το δημοκρατικό κράτος του Ισραήλ βρίσκεται σε κίνδυνο».

Στην επιστολή, οι δικαστικοί ονομάζονται «τελική γραμμή άμυνας» και οι απόστρατοι τους ζητούν να «κάνουν τα πάντα για να σταματήσουν την καταστροφή που επηρεάζει τη χώρα».

Μεταξύ των σχεδόν 1.200 υπογραφών, ήταν του Νταν Χαλούτζ, ο οποίος υπηρέτησε ως αρχηγός του επιτελείου την περίοδο 2005-2007. Στους υπογράφοντες συμμετέχει και ο Αβίχου Μπεν-Νουν, πρώην αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας, και ο Αμος Γιάντλιν, πρώην επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών. Και οι τρεις είναι πρώην πιλότοι μαχητικών.

Ο επερχόμενος πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, πάντως, σκοπεύει να διεξαγάγει ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για τη νέα κυβέρνησή του την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του κοινοβουλίου.

Ο συνασπισμός των δεξιών και θρησκευτικών κομμάτων του Νετανιάχου κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές τον περασμένο μήνα, αλλά ο βετεράνος ηγέτης δυσκολεύτηκε περισσότερο από το αναμενόμενο να ολοκληρώσει τις συμφωνίες του συνασπισμού.

Με πληροφορίες από Guardian, Reuters, Associated Press

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή