ΗΠΑ: Νέος βουλευτής παραδέχεται ότι είπε ψέματα για την εκπαίδευση, την εργασία και την καταγωγή του

ΗΠΑ: Νέος βουλευτής παραδέχεται ότι είπε ψέματα για την εκπαίδευση, την εργασία και την καταγωγή του

Σωρεία ψευδών από τον νεοεκλεγέντα στη Βουλή Ρεπουμπλικάνο Τζορτζ Σάντος

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό το βάρος δημοσιογραφικών αποκαλύψεων για ανακρίβειες σε όσα προεκλογικά δήλωσε για το παρελθόν του, ο νεοεκλεγείς Ρεπουμπλικάνος βουλευτής της Νέας Υόρκης Τζορτζ Σάντος παραδέχθηκε σε συνέντευξή του ουσιαστικά ότι είπε ψέματα για την εκπαίδευσή του, την εργασιακή του πείρα και την εβραϊκή καταγωγή του, χωρίς ωστόσο να δείχνει κάποια πρόθεση να παραιτηθεί.

Μιλώντας στην εφημερίδα New York Post τη Δευτέρα, ο κ. Σάντος επέμεινε ότι η διαμάχη δεν θα τον αποτρέψει από το να υπηρετήσει τη διετή θητεία του στο Κογκρέσο αφού κέρδισε την εκλογή του τον Νοέμβριο σε μία από τις τέσσερις περιφέρειες του Κογκρέσου της Νέας Υόρκης που ανέκτησε το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων.

«Δεν είμαι εγκληματίας», είπε ο κ. Σάντος, ο μόνος ανοιχτά ομοφυλόφιλος Ρεπουμπλικάνος που εξελέγη για πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια της αποκλειστικής συνέντευξής του. «Αυτή η [διαμάχη] δεν θα με αποτρέψει από το να έχω καλή νομοθετική πορεία. Θα είμαι αποτελεσματικός. Θα είμαι καλός», είπε χωρίς να δείχνει ίχνος μετανοίας.

Όπως είπε και στον ραδιοσταθμό WABC και τον Ελληνοαμερικανό ραδιοφωνικό παραγωγό Τζον Κατσιματίδη, όντως έχει δηλώσει κάποια ανακριβή στοιχεία αναφορικά με το παρελθόν του, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να είναι καλός βουλευτής.

«Και για να μιλήσω με λεπτομέρειες, δεν είμαι απατεώνας. Δεν είμαι εγκληματίας που εξαπάτησε ολόκληρη τη χώρα και επινόησε αυτόν τον φανταστικό χαρακτήρα και έθεσε υποψηφιότητα για το Κογκρέσο. Είμαι εδώ πολύ καιρό. Δηλαδή, με ξέρουν πολλοί, ξέρουν ποιος είμαι. Έχουν κάνει επιχειρηματικές συναλλαγές μαζί μου», πρόσθεσε.

«Δεν πρόκειται να το δικαιολογήσω αυτό, αλλά πολλοί άνθρωποι υπερεκτιμούν τα βιογραφικά τους ή τα αλλοιώνουν λίγο. … Δεν λέω ότι δεν είμαι ένοχος για αυτό», είπε.

Ο κ. Σάντος παραδέχτηκε επίσης ότι ποτέ δεν εργάστηκε απευθείας για τις χρηματοπιστωτικές εταιρείες Citigroup και Goldman Sachs, όπως είχε αναφέρει προηγουμένως, αλλά ισχυρίστηκε ότι όντως δούλευε για αυτές μέσω της εταιρείας του, λέγοντας στη New York Post ότι ήταν… «κακή επιλογή λέξεων» να πει ότι δούλεψε για αυτούς.

Είπε επίσης στην Post ότι δεν αποφοίτησε από κανένα κολέγιο ή πανεπιστήμιο, παρά τον ισχυρισμό ότι είχε πτυχία από το Baruch College και το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

«Δεν αποφοίτησα από κανένα ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Νιώθω αμηχανία και λυπάμαι που στολίζω το βιογραφικό μου», είπε στην Post, προσθέτοντας ότι το κάνει αυτό και ότι «κάνουμε ανόητα πράγματα στη ζωή».

Είπε στο WABC, «αν απογοήτευσα κάποιον με τον στολισμό του βιογραφικού, λυπάμαι».

Οι New York Times αποκάλυψαν για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα ότι η βιογραφία του κ. Σάντος φαινόταν εν μέρει φανταστική. Το CNN επιβεβαίωσε λεπτομέρειες αυτής της αναφοράς, συμπεριλαμβανομένης της πανεπιστημιακής του εκπαίδευσης και του ιστορικού απασχόλησης.

Ο κ. Σάντος, που εξελέγη στο Κογκρέσο για να εκπροσωπήσει την 3η Περιφέρεια με έδρα το Λονγκ Άιλαντ και το Κουίνς, κατηγορήθηκε ότι είπε ψέματα και για την οικογενειακή του ιστορία, λέγοντας στον ιστότοπο της εκστρατείας του ότι η μητέρα του ήταν Εβραία και οι παππούδες του δραπέτευσαν από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τώρα ο κ. Σάντος δηλώνει ότι είναι «καθαρά Καθολικός», αλλά συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι η γιαγιά του είπε ιστορίες ότι ήταν Εβραία και αργότερα προσηλυτίστηκε στον Καθολικισμό.

«Ποτέ δεν ισχυρίστηκα ότι είμαι Εβραίος», είπε ο Σάντος. «Είμαι καθολικός. Επειδή έμαθα ότι η οικογένεια της μητέρας μου είχε εβραϊκή καταγωγή, και είπα ότι είμαι “σαν Εβραίος”».

Αποκαλύπτεται ακόμη ότι ο νεοεκλεγείς βουλευτής είχε εγγραφεί για να ψηφίσει σε δύο πολιτείες το 2016, σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης Citizens for Responsibility and Ethics στην Ουάσιγκτον.

Με πληροφορίες από CNN, Jerusalem Post, Associated Press

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή