Πόλεμος στην Ουκρανία: Βαριές απώλειες εκατέρωθεν – Διακοπές ρεύματος, θέρμανσης

Πόλεμος στην Ουκρανία: Βαριές απώλειες εκατέρωθεν – Διακοπές ρεύματος, θέρμανσης

Όξυνση των μαχών σε νότια και ανατολική Ουκρανία, παρά την περίοδο των εορτών

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Τρίτη πως κατάφερε βαριά πλήγματα στον ουκρανικό στρατό, κυρίως με το πυροβολικό, στις εχθροπραξίες που μαίνονται εν μέσω χειμώνα και εορτών στα μέτωπα από τη Χερσώνα (νότια) ως το Χάρκοβο (βορειοανατολικά), περνώντας από το Ντονμπάς. Παράλληλα οι Ουκρανοί ανακοίνωσαν καίριο πλήγμα ανατολικά της Χερσώνας με δεκάδες Ρώσους στρατιώτες νεκρούς.

Κάπου 60 Ουκρανοί στρατιωτικοί «καταστράφηκαν» σε μάχες γύρω από την περιφέρεια Ντονέτσκ (ανατολικά), ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας , σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Στη γειτονική περιφέρεια του Λουχάνσκ, που μαζί με το Ντονέτσκ αποτελούν το Ντονμπάς, περίπου 30 Ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε πλήγματα του πυροβολικού, κατά τις ίδιες πηγές.

Το Κίεβο δεν έχει σχολιάσει. Οι πληροφορίες από τα μέτωπα που δίνουν τα αντιμαχόμενα μέρη είναι τις περισσότερες φορές αδύνατον να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Η περιοχή της βιομηχανικής πόλης Μπαχμούτ, στην περιφέρεια Ντονέτσκ, έχει μετατραπεί σε πεδίο σφοδρών μαχών για μήνες. Οι δυο πλευρές εμπλέκονται σε μάχες ιδίως γύρω από την Κρεμνίνα, μικρή κοινότητα βόρεια του Μπαχμούτ.

Αυτό που ανέφερε όμως το Κίεβο ήταν ότι ως αποτέλεσμα του χτυπήματος των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας σε εχθρικές θέσεις στην περιοχή Τσαπλίνκα της περιφέρειας της Χερσώνας, περίπου 50 Ρώσοι στρατιωτικοί «εκκαθαρίστηκαν», όπως αναφέρει ανάρτηση στο Facebook του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

«Στις 26 Δεκεμβρίου, ως αποτέλεσμα της καταστροφής εχθρικών θέσεων στην περιοχή Τσαπλίνκα, οι απώλειες των εισβολέων ανήλθαν σε περίπου 50 στρατιώτες που πέθαναν», αναφέρεται.

Η Τσαπλίνκα είναι περιοχή αρκετά ανατολικά της απελευθερωμένης πόλης της Χερσώνας, όχι μακριά πλέον από το όριο που χωρίζει τη Χερσώνα από τη ρωσοκρατούμενη ααπό το 2014 Κριμαία.

Ξαφνικές διακοπές ρεύματος

Οι κάτοικοι του Κιέβου είναι υποχρεωμένοι να ετοιμαστούν για το ενδεχόμενο να υφίστανται ξαφνικές διακοπές της ηλεκτροδότησης καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, προειδοποίησε την Τρίτη ανώτερο στέλεχος του δήμου της ουκρανικής πρωτεύουσας.

«Θα χρειαστεί να υπομείνουμε αυτές τις συνθήκες όλο τον χειμώνα», τόνισε ο αντιδήμαρχος Κιέβου Πέτρο Παντελέγεφ σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Το δίκτυο διανομής στο Κίεβο, όπως και σε πολλές άλλες μεγάλες ουκρανικές πόλεις, έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές εξαιτίας συστηματικών ρωσικών πυραυλικών πληγμάτων.

Εργαζόμενοι δουλεύουν ασταμάτητα για να αποκαταστήσουν το σύστημα, όμως η κατάσταση παραμένει δύσκολη, παραδέχθηκε ο κ. Παντελέγεφ. Ειδικά τις εργάσιμες ημέρες, όταν οι καταναλώσεις είναι υψηλότερες, οι δυνατότητες δεν αρκούν για να καλυφθεί η ζήτηση, προειδοποίησε ο αξιωματούχος.

Τον Οκτώβριο, ο στρατός της Ρωσίας έβαλε στο στόχαστρο τις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές. Ο κίνδυνος να υπάρξουν νέα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα στο δίκτυο παραμένει οξύς, προειδοποίησε χθες το ουκρανικό γενικό επιτελείο.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ εξέφραζε την ελπίδα πως οι Ουκρανοί θα περάσουν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς χωρίς διακοπές ρεύματος, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα γίνουν νέοι ρωσικοί βομβαρδισμοί. Ωστόσο αναγνώρισε κι αυτός ότι ο κίνδυνος να εξαπολυθούν νέα πυραυλικά πλήγματα εναντίον του δικτύου είναι μεγάλος.

Παράλληλα, όλα τα λεβητοστάσια στην περιοχή του Ντονέτσκ έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, λόγω ζημιάς στον κεντρικό αγωγό φυσικού αερίου στην περιοχή του Χαρκόβου, όπως ανέφερε στο Facebook ο Πάβλο Κιριλένκο, επικεφαλής της περιφερειακής αρχής του Ντονέτσκ.

«Η ζημιά στον κεντρικό αγωγό φυσικού αερίου στην περιοχή του Χαρκόβου προκάλεσε αναγκαστική διακοπή λειτουργίας λεβητοστασίων στην περιοχή του Ντονέτσκ. Επί του παρόντος, όλα τα λεβητοστάσια με αέριο έχουν αναστείλει τις εργασίες τους», έγραψε ο κ. Κιριλένκο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Ukrinform

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή