Υπ. Άμυνας Ισραήλ: Επίθεση κατά πυρηνικών δομών στο Ιράν εντός δύο-τριών ετών

Υπ. Άμυνας Ισραήλ: Επίθεση κατά πυρηνικών δομών στο Ιράν εντός δύο-τριών ετών

Ομιλία του Μπένι Γκαντζ σε δόκιμους πιλότους της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ισραήλ θα μπορούσε να επιτεθεί σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν σε δύο ή τρία χρόνια, δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντζ την Τετάρτη, σε ασυνήθιστα σαφή σχόλια σχετικά με πιθανό χρονοδιάγραμμα.

Οι ειδικοί λένε ότι το Ιράν θα μπορούσε ενδεχομένως να αυξήσει τη σχάσιμη καθαρότητα του ουρανίου του σε βαθμό όπλου σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αλλά η κατασκευή μιας παραδοτέας κεφαλής θα χρειαζόταν χρόνια, λένε – μια εκτίμηση που απηχήθηκε από έναν στρατηγό ισραηλινών στρατιωτικών πληροφοριών αυτόν τον μήνα.

«Σε δύο ή τρία χρόνια, μπορεί να διασχίζετε τους ουρανούς προς τα ανατολικά και να συμμετέχετε σε μια επίθεση σε πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν», είπε ο κ. Γκαντζ σε δόκιμους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας που αποφοιτούσαν.

Για περισσότερο από μια δεκαετία, το Ισραήλ έχει υπονοήσει ότι θα επιτεθεί στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του εχθρού του, εάν θεωρήσει αδιέξοδη τη διεθνή διπλωματική διαδικασία με την Τεχεράνη. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί αμφιβάλλουν ότι το Ισραήλ έχει τη στρατιωτική ικανότητα για να προκαλέσει μόνιμη ζημιά σε ιρανικούς στόχους που είναι μακρινοί, διασκορπισμένοι και καλά αμυνόμενοι.

Η πρόβλεψη των ισραηλινών στρατιωτικών πληροφοριών για το 2023 είναι ότι το Ιράν «θα συνεχίσει την τρέχουσα πορεία αργής προόδου» στον πυρηνικό τομέα, σύμφωνα με την εφημερίδα Israel Hayom την Κυριακή.

«Το Ιράν θα αλλάξει τις πολιτικές του μόνο εάν του επιβληθούν ακραίες κυρώσεις· τότε θα μπορούσε να αποφασίσει να επιταχύνει τον εμπλουτισμό σε στρατιωτικό βαθμό», ανέφερε η έκθεση, την οποία εκπρόσωπος του στρατού επιβεβαίωσε ότι επικαλείται γνήσιες εκτιμήσεις πληροφοριών.

Πηγή: Reuters, Yedioth Ahronoth

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή