Ιστορική κηδεία του Πάπα από τον διάδοχό του

Ιστορική κηδεία του Πάπα από τον διάδοχό του

Στις 5 Ιανουαρίου ο Φραγκίσκος θα ιερουργήσει για τον Βενέδικτο

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΤΙΚΑΝΟ. Την εκδημία του επίτιμου Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ΄ σε ηλικία 95 ετών ανακοίνωσε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς η Αγία Εδρα, με τον Πάπα Φραγκίσκο να έχει προετοιμάσει από την περασμένη εβδομάδα τους πιστούς για το ενδεχόμενο αυτό.

Ο Ιωσήφ Ράτσινγκερ, πρώτος Πάπας που παραιτείται σε 400 χρόνια, είχε επιλέξει να παραμείνει στο Βατικανό, φέροντας τον τίτλο του «επίτιμου Πάπα» και να μονάσει σε σκήτη μονής εντός των τειχών του παπικού κρατιδίου. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που εν ενεργεία Ποντίφικας καλείται να τελέσει την κηδεία προκατόχου του. Μέχρι σήμερα, ο Πάπας ενταφιαζόταν πριν από την εκλογή του διαδόχου του, ύστερα από ψήφο του κονκλάβιου καρδιναλίων –κάτω των 80 ετών– από όλο τον κόσμο, τηρώντας αυστηρούς κανόνες και τελετουργικό. Η κηδεία του Βενέδικτου θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιανουαρίου, με τον Φραγκίσκο να ιερουργεί από την πλατεία του Αγίου Πέτρου. Η σορός του εκλιπόντος εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσιο της βασιλικής του Αγίου Πέτρου.

Η αιφνιδιαστική παραίτηση του Βενέδικτου στις 11 Φεβρουαρίου 2013 προκάλεσε σοκ στον Ρωμαιοκαθολικό κόσμο. Ο Βενέδικτος εξωθήθηκε σε παραίτηση ύστερα από σειρά σκανδάλων κατά τη διάρκεια της θητείας του, όπως η συγκάλυψη σωρείας κρουσμάτων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από κληρικούς και λαϊκούς και τη διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων της Κουρίας (παπικού συμβουλίου) στην υπόθεση Vatileaks. Ενα μήνα μετά την παραίτηση του Ράτσινγκερ, ο Αργεντινός καρδινάλιος Μπερτόλιο εκλεγόταν Πάπας, με εντολή να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που είχε αποτύχει να εφαρμόσει ο Βενέδικτος.

Το συμβούλιο καρδιναλίων θέλησε με την ψήφο του υπέρ του Μπερτόλιο, ενός ιησουίτη ιεραποστόλου με προοδευτικές απόψεις προσκείμενου στην ιδεολογική τάση της Θεολογίας της Λαού (μη μαρξιστική «εξαδέλφη» της Θεολογίας της Απελευθέρωσης), να αποστασιοποιηθεί από την προηγούμενη επιλογή του υπέρ του Βενέδικτου.

Η εννεατής συγκατοί- κηση των δύο ανδρών στο Βατικανό δεν υπήρξε πάντα αρμονική.

Ο Πάπας Φραγκίσκος έδειξε, όμως, από την αρχή της θητείας του ότι επεδίωκε να γεφυρώσει τα ρήγματα στο εσωτερικό της Εκκλησίας, επαναλαμβάνοντας συχνά επαίνους για τον προκάτοχό του. Ο Φραγκίσκος αποκαλούσε τον Βενέδικτο «μεγάλο άνδρα», «ταπεινό υπηρέτη του Ιησού» και «καλό σαν το ψωμί». Ο Αργεντινός Ποντίφικας επισκεπτόταν τακτικά τον επίτιμο Πάπα στη σκήτη του, λέγοντας για την παρουσία του εντός των τειχών του Βατικανού: «Είναι σαν να έχεις έναν παππού στο σπίτι σου». Ο Βενέδικτος είχε προσπαθήσει να αποστασιοποιηθεί από το παρελθόν του ως μέλους της χιτλερικής νεολαίας, καταδικάζοντας ως Πάπας το ναζιστικό καθεστώς και τα εγκλήματά του.

Η εννεατής συγκατοίκηση των δύο ανδρών δεν υπήρξε πάντα αρμονική. Συντηρητικοί κύκλοι του ρωμαιοκαθολικού ανώτατου κλήρου προσπάθησαν να στρατολογήσουν τον Ράτσινγκερ σε άτυπο «αντάρτικο» εναντίον του Φραγκίσκου, κατηγορώντας τον για δογματική απόκλιση. Ο στενός κύκλος του Φραγκίσκου, από τη μεριά του, αποπειράθηκε επανειλημμένως να εξευμενίσει τον επίτιμο Πάπα, που υπήρξε επικεφαλής της ανώτατης συνόδου για το δόγμα, μακρινής διαδόχου της Ιεράς Εξέτασης.

Τον Απρίλιο του 2019, την ώρα που ο Φραγκίσκος πάσχιζε να διαχειρισθεί το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης, ο Ράτσινγκερ δημοσίευε κείμενο, το οποίο συνέδεε το κίνημα εξεγέρσεων του Μάη του 1968 και «τον ηθικό του ρελατιβισμό» με το κύμα βιασμών παιδιών από ιερείς, απαλλάσσοντας ουσιαστικά την Εκκλησία από τις ευθύνες της.

Πηγή: REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή