Επίσκεψη ακροδεξιού Ισραηλινού υπουργού σε διαφιλονικούμενο τόπο λατρείας – Αντιδράσεις από Παλαιστινίους, Ιορδανία, ΗΑΕ

Επίσκεψη ακροδεξιού Ισραηλινού υπουργού σε διαφιλονικούμενο τόπο λατρείας – Αντιδράσεις από Παλαιστινίους, Ιορδανία, ΗΑΕ

«Θα αντιμετωπίσουμε τις επιδρομές στο τέμενος Αλ-Άκσα», λέει ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός - «Αν η Χαμάς πιστεύει ότι μπορεί να με αποτρέψει με απειλές, θα πρέπει να καταλάβει ότι οι καιροί έχουν αλλάξει», απάντησε ο Μπεν-Γκβιρ

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο νέος ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ έκανε μία σύντομη επίσκεψη, σήμερα, Τρίτη, στο συγκρότημα του τζαμιού Αλ-Άκσα στην Ιερουσαλήμ, έναν κοινό τόπο λατρείας μουσουλμάνων και Εβραίων, προκαλώντας την καταδίκη από τους Παλαιστίνιους, τη γειτονική Ιορδανία, αλλά και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Το Όρος του Ναού είναι ανοιχτό για όλους», είπε ο Μπεν-Γκβιρ στο Twitter, χρησιμοποιώντας το εβραϊκό όνομα για το θρησκευτικό τοπόσημο. Το βίντεο τον δείχνει να κάνει βόλτα πέριξ του συγκροτήματος, περικυκλωμένος από μια ισχυρή δύναμη ασφαλείας και πλαισιωμένος από έναν συνάδελφό του ορθόδοξο Εβραίο.

Ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι η 15λεπτη επίσκεψη του Μπεν-Γκβιρ στο συγκρότημα του Αλ-Άκσα ήταν σύμφωνη με το status quo, που χρονολογείται εδώ και δεκαετίες και που επιτρέπει στους μη μουσουλμάνους να επισκέπτονται την περιοχή υπό την προϋπόθεση ότι δεν προσεύχονται. Η επίσκεψη έληξε χωρίς επεισόδια, για τα οποία και ο τέως πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ και η παλαιστινιακή πλευρά είχαν συνηγορήσει ότι επέκειντο.

Η τοποθέτηση του Μπεν-Γκβιρ, ηγέτη του κόμματος Εβραϊκή Δύναμη, στον θρησκευτικό-εθνικιστικό συνασπισμό υπό τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει βαθύνει την οργή των Παλαιστινίων για τις από καιρό αποτυχημένες προσπάθειές τους να εξασφαλίσουν το δικό τους κράτος.

Η επίσκεψή του υπάρχει κίνδυνος να πυροδοτήσει περαιτέρω τις εντάσεις μετά την έξαρση της βίας στη Δυτική Όχθη τον περασμένο χρόνο.

Ώρες νωρίτερα, ισραηλινά στρατεύματα πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο έφηβο σε συμπλοκή στην κοντινή Βηθλεέμ, δήλωσαν αξιωματούχοι και μάρτυρες. Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι τα στρατεύματα πυροβόλησαν εναντίον Παλαιστινίων που τους πέταξαν αυτοσχέδια εκρηκτικά, πέτρες και βόμβες.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμαντ Στάγεχ, απευθυνόμενος στο υπουργικό του συμβούλιο, καταδίκασε την επίσκεψη του Ισραηλινού υπουργού και κάλεσε τους Παλαιστινίους να «αντιμετωπίσουν τις επιδρομές στο τέμενος Αλ-Άκσα», που θέλουν «να μετατρέψουν το τέμενος σε εβραϊκό ναό».

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι «καταδικάζει σθεναρά την εισβολή στο τέμενος Αλ-Άκσα από τον εξτρεμιστή υπουργό Μπεν-Γκβιρ και τη θεωρεί μία άνευ προηγουμένου πρόκληση και επικίνδυνη κλιμάκωση της σύγκρουσης».

Ο Μπεν-Γκβιρ δεν πλησίασε το τζαμί, το οποίο είναι σύμβολο για τον παλαιστινιακό εθνικισμό και την προσπάθεια των Παλαιστινίων για συγκρότηση κράτους, στόχος που φαίνεται να απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο με τον Μπεν-Γκβιρ και άλλους ακροδεξιούς συμμάχους στην εξουσία στη νέα κυβέρνηση του Νετανιάχου.

Η Ιορδανία, θεματοφύλακας του Αλ-Άκσα, του οποίου η ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ δεν έχει τύχει ευρείας αποδοχής στο εσωτερικό, επέκρινε επίσης την επίσκεψη.

«Η Ιορδανία καταδικάζει με τον πιο αυστηρό τρόπο την εισβολή στο τέμενος Αλ-Άκσα και την παραβίαση της ιερότητάς του», δήλωσε το ιορδανικό υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και «το ιστορικό και νομικό status quo στην Ιερουσαλήμ».

Επίσκεψη ακροδεξιού Ισραηλινού υπουργού σε διαφιλονικούμενο τόπο λατρείας – Αντιδράσεις από Παλαιστινίους, Ιορδανία, ΗΑΕ-1
Από την επίσκεψη του Ισραηλινού υπουργού στο Αλ-Άκσα, συνοδεία ισχυρών δυνάμεων ασφαλείας. (φωτ. Twitter)

Στο ίδιο πλαίσιο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που είχαν υπογράψει συμφωνία εξομάλυνσης με το Ισραήλ το 2020, καταδίκασαν την «επιδρομή», όπως είπαν, του Ισραηλινού υπουργού στο Αλ-Άκσα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAM.

Εκπρόσωπος της Χαμάς, της παλαιστινιακής ισλαμιστικής ομάδας που απορρίπτει τη συνύπαρξη με το Ισραήλ, δήλωσε σχετικά με την επίσκεψη του Μπεν-Γκβιρ: «Η συνέχιση αυτής της συμπεριφοράς θα φέρει όλα τα μέρη πιο κοντά σε μια μεγάλη σύγκρουση».

Το συγκρότημα του Αλ-Άκσα είναι ο τρίτος πιο ιερός χώρος του Ισλάμ, μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα. Είναι επίσης ο πιο ιερός χώρος του Ιουδαϊσμού, απομεινάρι δύο αρχαίων εβραϊκών ναών.

Την Τρίτη, οι ευσεβείς Εβραίοι νήστευαν για να τιμήσουν τη βαβυλωνιακή πολιορκία στον πρώτο από αυτούς τους ναούς, τον 6ο αιώνα π.Χ.

Τα καθήκοντα του Μπεν-Γκβιρ περιλαμβάνουν την επίβλεψη της ισραηλινής αστυνομίας, η οποία είναι επισήμως επιφορτισμένη με την επιβολή της απαγόρευσης της εβραϊκής προσευχής στο συγκρότημα. Κάποτε υποστήριξε τον τερματισμό αυτής της απαγόρευσης, ωστόσο φαίνεται να υποχωρεί από τότε που ευθυγραμμίστηκε με τον Νετανιάχου.

Το Ισραήλ θεωρεί όλη την Ιερουσαλήμ την αδιαίρετη πρωτεύουσά του – ένα καθεστώς που δεν αναγνωρίζεται διεθνώς. Οι Παλαιστίνιοι θέλουν την Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου βρίσκεται το συγκρότημα, ως πρωτεύουσα ενός μελλοντικού κράτους που θα συμπεριλαμβάνει επίσης τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

«Αν η Χαμάς πιστεύει ότι μπορεί να με αποτρέψει με απειλές, θα πρέπει να καταλάβει ότι οι καιροί έχουν αλλάξει», έγραψε ο Μπεν-Γκβιρ στο Twitter. «Υπάρχει κυβέρνηση στην Ιερουσαλήμ!»

Ο Άλμογκ Κοέν, βουλευτής από το κόμμα Εβραϊκή Δύναμη του Μπεν-Γκβιρ, είπε στο ραδιόφωνο Kan του Ισραήλ ότι «η φιλοδοξία του κόμματος είναι, αν θέλει ο Θεός, όλες οι θρησκείες να μπορούν να προσεύχονται στο Όρος του Ναού».

Ο Νετανιάχου, εντούτοις, που τώρα διανύει την έκτη πρωθυπουργική του θητεία, έχει δεσμευτεί να διατηρήσει το status quo στους ιερούς τόπους.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή