ΗΠΑ: Εκτελέστηκε το πρώτο διεμφυλικό άτομο στην ιστορία της χώρας

ΗΠΑ: Εκτελέστηκε το πρώτο διεμφυλικό άτομο στην ιστορία της χώρας

Καταδικάστηκε για τον φόνο της πρώην συντρόφου της σε προάστιο του Σεντ Λιούις του Μιζούρι

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμερικανίδα καταδικασμένη σε θάνατο για τον φόνο της πρώην συντρόφου της έγινε χθες Τρίτη η πρώτη διεμφυλική που εκτελέστηκε στην ιστορία των ΗΠΑ. Η Άμπερ Μακλόκλιν, 49 ετών, είναι επίσης το πρώτο πρόσωπο που εκτελέστηκε το 2023 στη χώρα αυτή.

Στην Αμερικανίδα έγινε ένεση θανατηφόρου διαλύματος. Ο θάνατός της διαπιστώθηκε στις 18:51 (τοπική ώρα) στη φυλακή Μπον Τερ, στην πολιτεία Μιζούρι.

Είχε καταδικαστεί για φόνο που διαπράχθηκε το 2003, προτού κάνει διόρθωση φύλου. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, κρατείτο στην πτέρυγα των ανδρών θανατοποινιτών. Καταδικάστηκε για τον φόνο της πρώην συντρόφου της σε προάστιο του Σεντ Λιούις, της μεγαλούπολης του Μιζούρι.

Η Μακλόκλιν δεν άντεχε τον χωρισμό τους και παρενοχλούσε το θύμα, σε βαθμό που η πρώην φίλη της προσέφυγε στις Αρχές και ζήτησε να ληφθούν μέτρα για την προστασία της.

Ωστόσο, την ημέρα του εγκλήματος, η Μακλόκλιν τής έστησε ενέδρα έξω από τη δουλειά της, οπλισμένη με κουζινομάχαιρο. Τη βίασε, τη μαχαίρωσε και πέταξε το πτώμα του θύματος κοντά στον ποταμό Μισισιπή.

Στη δίκη της, το 2006, οι ένορκοι την έκριναν ένοχη, αλλά δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν στην ποινή που έπρεπε να της επιβληθεί. Με απόφαση του δικαστή, καταδικάστηκε σε θάνατο.

Οι πολιτείες Μιζούρι και Ιντιάνα είναι οι μόνες όπου οι δικαστές επιτρέπεται να επιβάλουν θανατικές καταδίκες αν οι ένορκοι αδυνατούν να αποφασίσουν ομόφωνα για την ποινή.

Επικαλούμενοι αυτή την ιδιαιτερότητα, οι συνήγοροι υπεράσπισης της Μακλόκλιν ζήτησαν από τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη Μάικ Πάρσον να μετατρέψει την ποινή σε ισόβια κάθειρξη, αφού «δεν αντικατόπτριζε τη βούληση της κοινότητας αλλά του δικαστή και μόνο». Επικαλέστηκαν επίσης τη δύσκολη παιδική ηλικία και τα ψυχιατρικά προβλήματα της εντολέως τους.

Πολλές προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων δύο βουλευτές του Μισούρι, οι Κόρι Μπους και Εμάνιουελ Κλίβερ, υποστήριζαν το αίτημα.

Σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης για την Θανατική Ποινή (DPIC), μέχρι χθες δεν είχε εκτελεστεί κανένα ανοιχτά διεμφυλικό άτομο στη χώρα. Το θέμα ωστόσο «προσελκύει την προσοχή τους τελευταίους μήνες, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο του Οχάιο επικύρωσε τη θανατική ποινή της Βικτόριας Ντρέιν, ενώ στο Όρεγκον μετατράπηκε η ποινή της Τάρας Ζάιστ». Πρόκειται για άλλες δυο διεμφυλικές.

Αφότου εξελέγη κυβερνήτης του Μιζούρι, το 2018, ο Ρεπουμπλικανός Μάικ Πάρσον δεν έχει κάνει δεκτό κανένα αίτημα να δείξει επιείκεια ή να απονείμει χάρη σε θανατοποινίτες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή