Πόλεμος στην Ουκρανία: «Παλεύουμε βδομάδες για να κατακτήσουμε ένα και μόνο σπίτι», λέει η Wagner

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Παλεύουμε βδομάδες για να κατακτήσουμε ένα και μόνο σπίτι», λέει η Wagner

O επικεφαλής της μισθοφορικής ομάδας φαίνεται να ρίχνει την ευθύνη για την αργή πρόοδο στην έλλειψη προμηθειών από το Κρεμλίνο

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ρωσικές δυνάμεις πρέπει να πολεμούν επί εβδομάδες για να καταλάβουν «ένα και μόνο σπίτι» στο Μπαχμούτ, είπε ο επικεφαλής της μισθοφορικής ομάδας Wagner, καθώς φαίνεται να ρίχνει την ευθύνη για την αργή πρόοδο στην έλλειψη προμηθειών από το Κρεμλίνο.

Το Μπαχμούτ είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις που εξακολουθεί να κατέχει το Κίεβο στη βιομηχανική περιοχή του Ντονέτσκ και βρίσκεται στο επίκεντρο της ρωσικής επίθεσης από τον Αύγουστο.

Οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν σημειώσει ότι οι ρωσικές δυνάμεις είναι απίθανο να κάνουν σημαντική πρόοδο παρά το γεγονός ότι έριξαν χιλιάδες άνδρες στην πόλη σε μία από τις πιο αιματηρές μάχες του πολέμου.

«Όλοι ρωτούν», είπε ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν, ο επικεφαλής του Ομίλου Wagner, σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «πότε θα καταλάβετε το Μπαχμούτ;»

Εξηγώντας γιατί οι μισθοφόροι του, στους οποίους έχει δοθεί εξέχων ρόλος στην επίθεση, απέτυχαν μέχρι στιγμής, ο 61χρονος είπε ότι «κάθε σπίτι είναι ένα φρούριο».

Ο Πριγκόζιν είναι γνωστός ως «σεφ του Πούτιν» για τα προσοδοφόρα συμβόλαια τροφοδοσίας από τον Ρώσο ηγέτη.

Μιλώντας σε στρατιώτες από ένα υπόγειο γυμναστήριο, είπε ότι δεν είχαν αρκετό εξοπλισμό για να κερδίσουν γρήγορα εδάφη μέσα και γύρω από την πόλη.

Ο Πριγκόζιν πρόσθεσε: «Μας λείπουν οχήματα, τανκς BMP-3 και οβίδες των 100 χιλιοστών, προκειμένου να κινηθούμε μέσω του Αρίμοφσκ [το ρωσικό όνομα του Μπαχμούτ] πιο γρήγορα και με περισσότερη αυτοπεποίθηση. Μας λείπουν πυρομαχικά και τεθωρακισμένα οχήματα».

Ένας ανώνυμος στρατιώτης της Wagner φάνηκε να συμφωνεί, προσθέτοντας: «Δεν έχουμε αρκετό εξοπλισμό, δεν έχουμε αρκετά BMP-3 και οβίδες».

Τους τελευταίους μήνες, καθώς η Ομάδα Wagner απέκτησε αναβαθμισμένο παράγοντα στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Πριγκόζιν έχει αναλάβει πιο δημόσιο ρόλο στη διαχείριση του στρατού των μισθοφόρων του.

Την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, κυκλοφόρησε βίντεο που τον δείχνει να επισκέπτεται ένα αυτοσχέδιο νεκροτομείο, όπου παρατηρούσε πτώματα σε φορεία και έναν σωρό από σάκκους πτωμάτων στη γωνία ενός υπόγειου καταφυγίου.

«Εδώ βρίσκονται οι μαχητές της Wagner που πέθαναν στο μέτωπο. Τώρα τους βάζουν σε φέρετρα και θα επιστρέψουν στο σπίτι τους», ανέφερε ο «σεφ του Πούτιν».

Ο Πριγκόζιν, ο οποίος έχει στο παρελθόν «περιοδεύσει» σε ρωσικές φυλακές, βασίστηκε στη χρήση καταδίκων για να καλύψει τα κενά στη δύναμή του, η οποία πιστεύεται ότι υπέστη μεγάλες απώλειες στη μάχη του Μπαχμούτ. Βέβαια, η τελευταία του παρέμβαση φάνηκε να επιβεβαιώνει τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι άνδρες του τους τελευταίους μήνες.

Στην καθημερινή του ενημέρωση, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας την Τρίτη είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν αυξήσει τις χερσαίες επιθέσεις, αλλά ότι πολλές επιχειρήσεις δεν υποστηρίζονταν επαρκώς.

Βρετανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι πρόσθεσαν: «Τις τελευταίες 10 ημέρες, η Ουκρανία έχει αφιερώσει σημαντικές ενισχύσεις για να υπερασπιστεί την περιοχή και η συχνότητα των ρωσικών επιθέσεων πιθανότατα έχει μειωθεί από την κορύφωση στα μέσα Δεκεμβρίου. Και οι δύο πλευρές έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες. Οι ρωσικές επιχειρήσεις στην περιοχή είναι πλέον πιθανό να διεξάγονται μόνο σε επίπεδο διμοιρίας ή τμήματος. Είναι απίθανο η Ρωσία να επιτύχει μια σημαντική πρόοδο κοντά στο Μπαχμούτ τις επόμενες εβδομάδες».

Με πληροφορίες από Telegraph

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή