Twitter: Επιστρέφουν οι πολιτικές διαφημίσεις στη «σκιά» της διαρροής εσόδων

Twitter: Επιστρέφουν οι πολιτικές διαφημίσεις στη «σκιά» της διαρροής εσόδων

Είναι η πιο πρόσφατη από μια σειρά κινήσεων του Μασκ που έχουν αντιστρέψει τις πολιτικές που είχαν τεθεί σε εφαρμογή από τον πρώην CEO και συνιδρυτή της πλατφόρμας

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Twitter σχεδιάζει να άρει τους περιορισμούς του στις πολιτικές διαφημίσεις. Η ανακοίνωση έρχεται καθώς οι διαφημιστές εγκατέλειψαν μαζικά την πλατφόρμα μετά την εξαγορά του Έλον Μασκ τον περασμένο Οκτώβριο, την οποία ακολούθησε έξαρση στη ρητορική μίσους και την αποκατάσταση αρκετών ακροδεξιών λογαριασμών που είχαν απαγορευτεί στο παρελθόν.

Από τις 18 Δεκεμβρίου, περίπου το 70% των 100 κορυφαίων διαφημιζομένων του Twitter πριν από την εξαγορά σταμάτησε να πληρώνει διαφημίσεις στην πλατφόρμα, σύμφωνα με ανάλυση δεδομένων από την ερευνητική εταιρεία Pathmatics.

Ο Μασκ, μάλιστα, προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες των διαφημιστών, γράφοντας στο Twitter σε ένα σημείωμα προς αυτούς: «Το Twitter προφανώς δεν μπορεί να γίνει ένα ασύδοτο τοπίο για τους πάντες, όπου τα πάντα μπορούν να ειπωθούν χωρίς συνέπειες!». Άρχισε επίσης να έχει συναντήσεις με κορυφαία στελέχη της διαφήμισης και προσφέρθηκε να συναντηθεί απευθείας με πελάτες.

Η κίνηση ευθυγραμμίζει επίσης το Twitter με πολλές από τις άλλες μεγάλες εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook της Meta και το YouTube της Google, που αμφότερα επιτρέπουν πολιτικό περιεχόμενο επί πληρωμή. Μια αξιοσημείωτη εξαίρεση είναι το TikTok της ByteDance, το οποίο εξακολουθεί να απαγορεύει την πολιτική διαφήμιση.

Η άρση των απαγορεύσεων σε διαφημίσεις από πολιτικούς και ομάδες -οι οποίες έχουν τεθεί σε ισχύ από το 2019- θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε περισσότερα έσοδα για το Twitter.

Ο λογαριασμός του Twitter Safety ανακοίνωσε τις αλλαγές σε ένα tweet το απόγευμα της Τρίτης, λέγοντας: «Πιστεύουμε ότι αυτή η διαφήμιση μπορεί να διευκολύνει τη δημόσια συζήτηση γύρω από σημαντικά θέματα. Σήμερα, χαλαρώνουμε την πολιτική μας για διαφημίσεις που βασίζονται σε ιδεολογίες στις ΗΠΑ».

Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης σχέδια για επέκταση της πολιτικής διαφήμισης, αλλά δεν όρισε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο πέρα από τις «επόμενες εβδομάδες».

«Η σημερινή απόφαση του Twitter είναι μια ξεκάθαρη νίκη για την ελευθερία του λόγου, αλλά μένει να δούμε πόσο θα επηρεάσει τα αποτελέσματα της εταιρείας», δήλωσε ο Ρέιντ Βινέις, αντιπρόεδρος στο πρακτορείο πολιτικών διαφημίσεων Majority Strategies, το οποίο εξυπηρετεί τους Ρεπουμπλικάνους. «Το Twitter θα χρειαστεί να αποδείξει για άλλη μια φορά ότι μια ψηφιακή δημόσια αγορά είναι ένα αποτελεσματικό κανάλι για να πείσει τους ψηφοφόρους και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής».

Είναι η πιο πρόσφατη από μια σειρά κινήσεων του Μασκ που έχουν αντιστρέψει τις πολιτικές που είχαν τεθεί σε εφαρμογή από τον πρώην CEO και συνιδρυτή της πλατφόρμας, Τζακ Ντόρσεϊ. Ο Ντόρσεϊ απαγόρευσε όλες τις πολιτικές διαφημίσεις τον Νοέμβριο του 2019, λέγοντας σε ένα νήμα του Twitter τον Οκτώβριο του 2019 ότι η πληρωμή για πολιτική διαφήμιση «έχει σημαντικές επιπτώσεις που η σημερινή δημοκρατική υποδομή μπορεί να μην είναι έτοιμη να χειριστεί».

Επιπλέον, ο πρώην οικονομικός διευθυντής του Twitter, Νεντ Σίγκαλ, έγραψε στην πλατφόρμα ότι η πολιτική διαφήμιση αντιστοιχούσε σε λιγότερο από 3 εκατομμύρια δολάρια στον ενδιάμεσο κύκλο του 2018. Τα συνολικά έσοδα του Twitter ήταν 3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018.

Πριν από την εξαγορά του Μασκ, το 90% των εσόδων του Twitter προερχόταν από διαφημίσεις, αλλά οι μεγάλοι διαφημιστές έχουν υποχωρήσει ακολουθώντας την ελεύθερη προσέγγιση του Μασκ στον έλεγχο περιεχομένου. Για τους πρώτους έξι μήνες του 2022, πριν αναλάβει o Μασκ, το Twitter ανέφερε 195 εκατομμύρια δολάρια σε συνδρομές και άλλα έσοδα εκτός διαφήμισης.

Ο Μασκ κυκλοφόρησε ανανεωμένη έκδοση της μηνιαίας συνδρομητικής υπηρεσίας Twitter Blue των 8 δολαρίων στα τέλη του περασμένου έτους και η άρση των απαγορεύσεων πολιτικών διαφημίσεων θα μπορούσε να είναι μια άλλη πηγή εσόδων για την εταιρεία.

Με πληροφορίες από Politico, Wall Street Journal

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή