Ουκρανία: Ο Πούτιν σχεδιάζει νέα κινητοποίηση για να «αλλάξει τη ρότα» του πολέμου

Ουκρανία: Ο Πούτιν σχεδιάζει νέα κινητοποίηση για να «αλλάξει τη ρότα» του πολέμου

Το Κίεβο αναφέρει εδώ και εβδομάδες ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σχεδιάζει να δώσει ξανά εντολή για επιστράτευση

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία σχεδιάζει να κινητοποιήσει περισσότερα στρατεύματα για μια νέα μεγάλης κλίμακας επίθεση, τη στιγμή μάλιστα που η Μόσχα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα κύμα εσωτερικών επικρίσεων μετά την επίθεση στην πόλη Μακιίβκα, κατά την οποία σκοτώθηκαν πολλοί επίστρατοι.

Το Κίεβο αναφέρει εδώ και εβδομάδες ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σχεδιάζει να δώσει ξανά εντολή για επιστράτευση και να κλείσει τα σύνορα ώστε να μην μπορούν οι επίστρατοι να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Η Ρωσία θέλει «να αλλάξει τη ρότα» του πολέμου

«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η σημερινή ηγεσία της Ρωσίας θα αξιοποιήσει όσα μέσα της έχουν απομείνει για να αλλάξει τη ρότα του πολέμου και να καθυστερήσει τουλάχιστον την ήττα της», δήλωσε ο Ζελένσκι το βράδυ της Τρίτης.

«Θα πρέπει να αποτρέψουμε αυτό το ρωσικό σενάριο. Προετοιμαζόμαστε για αυτό. Οι τρομοκράτες πρέπει να ηττηθούν. Κάθε προσπάθεια για νέα επίθεση πρέπει να αποτύχει», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε την Τετάρτη ότι θεωρεί υπαίτια τη χρήση κινητών τηλεφώνων από τους  Ρώσους στρατιώτες για την ουκρανική επίθεση που έλαβε χώρα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και στην οποία σκοτώθηκαν 89 επίστρατοι. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο απολογισμό νεκρών από επίθεση που έχει παραδεχτεί η Μόσχα από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία.

Εάν η Μόσχα σχεδιάζει μια νέα στρατιωτική κινητοποίηση, ο μεγάλος αριθμός των νεκρών στρατιωτών της την παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα μπορούσε να υπονομεύσει το ηθικό της ρωσικής πλευράς στην Ουκρανία. Εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες εγκατέλειψαν τη Ρωσία από τον Σεπτέμβριο όταν ο Πούτιν έδωσε εντολή για επιστράτευση για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μετά από τις ήττες που είχε υποστεί στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι δεν υπάρχει ανάγκη για νέα κινητοποίηση. Αλλά υπάρχουν πλέον ενδείξεις ότι η Μόσχα ίσως εξετάζει πλέον και αυτό το ενδεχόμενο, καθώς μια σχετικά άγνωση ομάδα που ισχυρίζεται ότι αντιπροσωπεύει τις χήρες Ρώσων στρατιωτών απηύθηνε έκκληση στον Πούτιν την Τρίτη για μια νέα μεγάλης-κλίμακας επιστράτευση εκατομμυρίων ανδρών. Το Κρεμλίνο δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής κάποιο σχόλιο σχετικά με αυτές τις πληροφορίες.

Οργή στη Ρωσία

Η Ρωσία έχει καταφέρει να σιωπήσει όλες τις φωνές που αντιτίθενται άμεσα στον πόλεμο, ενώ η άσκηση κριτικής έχει απαγορευθεί από διάφορους κανονισμούς στα ΜΜΕ. Παράλληλα, όμως, μεγαλύτερη ελευθερία έχουν οι μπλόγκερς που τάσσονται υπέρ του πολέμου, με κάποιους εξ’ αυτών να έχουν εκατοντάδες χιλιάδες ακολούθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πολλοί  μάλιστα ασκούν επικρίσεις στην πολεμική εκστρατεία που λαμβάνει χώρα στην Ουκρανία, κάνοντας λόγω για «λιγόψυχη και ανίκανη ηγεσία», ενώ αυτή την εβδομάδα εξέφρασαν την οργή τους για την επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα των θάνατο Ρώσων στρατιωτών σε σχολείο της επαρχίας του Ντονέτσκ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Οι επικρίσεις βέβαια αφορούν τους στρατιωτικούς ηγέτες παρά τον ίδιο τον Πούτιν, ο οποίος δεν έχει ακόμα προβεί σε δηλώσεις σχετικά με την επίθεση.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο ανέφερε ότι ο απολογισμός των νεκρών από την επίθεση είχε ανέβει σε 89 από 63, κατηγόρησε τους στρατιώτες για παράνομη χρήση κινητών τηλεφώνων, τα οποία – όπως είπε – βοήθησαν την Ουκρανία στο να εντοπίσει τη βάση της Μακιίβκα.

Η Ουκρανία είχε αναφέρει αρχικά ότι σκοτώθηκαν εκατοντάδες Ρώσοι στη Μακιίβκα, καθώς και ένας μεγάλος αριθμός Ρώσων στρατιωτών από παρόμοια επίθεση την ίδια νύχτα σε κάποια άλλη βάση στη νότια Χερσώνα, κάτι που η Μόσχα δεν έχει επιβεβαιώσει.

Η Μόσχα «δεν θα σταματήσει»

Ο Άντριι Τσερνιάκ, αξιωματούχος του τμήματος Πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, δήλωσε ότι το Κίεβο δεν περιμένει από τη Ρωσία να υποχωρήσει παρά τον βαρύ απολογισμό των νεκρών.

«Σύμφωνα με πληροφορίες του ουκρανικού στρατού, κατά τους επόμενους τέσσερις με πέντε μήνες ο ρωσικός στρατός ενδέχεται να χάσει έως και 70.000 άνδρες. Και η ηγεσία [της Ρωσίας] είναι έτοιμη για αυτές τις απώλειες», δήλωσε ο Τσερνιάκ.

Οι Ρώσοι ηγέτες «καταλαβαίνουν ότι θα χάσουν αλλά δεν σχεδιάζουν να τερματίσουν τον πόλεμο», ανέφερε ο ίδιος.

Στο πλαίσιο της καθημερινής του ενημέρωσης την Τετάρτη, το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας ανέφερε ότι η Ρωσία είχε εξαπολύσει επτά πυραυλικές επιθέσεις, 18 αεροπορικές επιθέσεις και περισσότερες από 85 επιθέσεις από συστήματα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης το τελευταίο 24ωρο, στοχεύοντας μη στρατιωτικές υποδομές στο Κραματόρσκ, τη Ζαπορίζια και τη Χερσώνα.

«Υπάρχουν νεκροί και μεταξύ των αμάχων», ανέφερε. Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία αρνείται ότι στοχοποιεί αμάχους.

Το Reuters δεν κατάφερε να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές τις εν λόγω αναφορές από το πεδίο της μάχης.

Συνομιλία Πούτιν – Ερντογάν

Επιπλέον, το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν συγκεντρώσει την προσοχή τους στο να προχωρήσουν κοντά στην πόλη Μπακμούτ στο Ντονέτσκ, όπου αναφέρεται ότι και οι δύο πλευρές έχουν καταγράψει χιλιάδες απώλειες μετά από εβδομάδες εχθροπραξιών.

Ο Πούτιν σχεδιάζει να συνομιλήσει με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Τετάρτη, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία είχε δράσει ως «διαμεσολαβητής» μαζί με τον ΟΗΕ ώστε να υπάρξει συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια.

Πηγή: Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή