ΗΠΑ: Νέα ήττα για τον Μακάρθι στη Βουλή – Διχασμένοι οι Ρεπουμπλικάνοι

ΗΠΑ: Νέα ήττα για τον Μακάρθι στη Βουλή – Διχασμένοι οι Ρεπουμπλικάνοι

Έπειτα από τέσσερις ψηφοφορίες, οι Ρεπουμπλικάνοι ακόμη δεν έχουν καταφέρει να εκλέξουν πρόεδρο στη Βουλή, καθώς 20 από τους βουλευτές τους επιμένουν να απορρίπτουν τον Κέβιν Μακάρθι.

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βουλή των Αντιπροσώπων συνεδρίασε εκ νέου σήμερα στην Ουάσιγκτον, χωρίς όμως να καταφέρει να εκλέξει πρόεδρο. Σημειώνεται, δε, πως και στη συνεδρίαση που είχε προηγηθεί χθες, η ρεπουμπλικανική πλειοψηφία είχε επίσης αποτύχει να καταλήξει στην εκλογή προέδρου, πράγμα που συμβαίνει για πρώτη φορά στις ΗΠΑ έπειτα από δεκαετίες.  

Είναι η πρώτη φορά από το 1923 που δεν εκλέγεται νέος πρόεδρος του σώματος από την πρώτη ημέρα. Τότε, το 1923, για να εκλεγεί ο Ρεπουμπλικάνος Φρέντερικ Τζιλέτ είχαν χρειαστεί εννέα ψηφοφορίες.

Πλέον, έπειτα από τέσσερις ψηφοφορίες, οι Ρεπουμπλικάνοι ακόμη δεν έχουν καταφέρει να εκλέξουν πρόεδρο στη Βουλή, καθώς 20 από τους βουλευτές τους επιμένουν να απορρίπτουν τον Κέβιν Μακάρθι από την Καλιφόρνια.

Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τους 20 Ρεπουμπλικάνους βουλευτές που έχουν διαφοροποιηθεί, να στηρίξουν τον Κέβιν Μακάρθι για τη θέση του προέδρου της Βουλής, ωστόσο εκείνοι δεν ακολούθησαν. Σημειώνεται ότι οι εν λόγω είκοσι βουλευτές θέλουν για πρόεδρο έναν άλλο Ρεπουμπλικάνο: τον Μπάιρον Ντόναλντς από τη Φλόριντα.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν συνολικά 222 έδρες στη Βουλή. Για να εκλεγεί πρόεδρος ο Μακάρθι, χρειάζεται να τον στηρίξουν 218 βουλευτές. Ωστόσο, οι ίδιοι οι Ρεπουμπλικάνοι στην πράξη δεν ψηφίζουν τον δικό τους υποψήφιο, με τον Μακάρθι την Τρίτη να συγκεντρώνει 203 ψήφους και την Τετάρτη ακόμη λιγότερες: 201.

«Η νομοθετική διαδικασία είναι σε αδιέξοδο: Τα μέλη δεν μπορούν να ορκιστούν, να εγκρίνουν κανόνες ή να ψηφίσουν νομοσχέδια έως ότου εκλεγεί πρόεδρος», σημειώνουν σε άρθρο τους οι New York Times.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή