ΗΠΑ: Οι δυσκολίες για τον Κέβιν Μακάρθι μόλις άρχισαν

ΗΠΑ: Οι δυσκολίες για τον Κέβιν Μακάρθι μόλις άρχισαν

Οι προκλήσεις και οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος της αμερικανικής βουλής

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρεπουμπλικάνος Κέβιν ΜακΚάρθι είναι ο νέος πρόεδρος της αμερικανικής βουλής, αλλά όσο κι αν ταλαιπωρήθηκε μέχρι να πιάσει το σφυρί του προέδρου, σε μια ιστορική εκλογή, μπορεί να του είναι ακόμα πιο δύσκολο να κάνει πολλά από τη θέση αυτή – ή ακόμα και να την κρατήσει.

Όπως οι δύο πιο πρόσφατοι Ρεπουμπλικάνοι πρόεδροι, ο Τζον Μπένερ και ο Πολ Ράιαν, ο κ. Μακάρθι αναλαμβάνει το τιμόνι μιας ανήσυχης, επαναστατικής πλειοψηφίας που διχάζεται σχεδόν με τον ίδιο τρόπο όπως το ίδιο το κόμμα, ανάμεσα σε ό,τι έχει απομείνει από τους συντηρητικούς του Grand Old Party και σε μια νέα γενιά τσαγιού σκληροπυρηνικών, από το Tea Party ως τον Ντόναλντ Τραμπ δεν προτιμούν σχεδόν καμία μεγάλη κυβέρνηση.

ΗΠΑ: Οι δυσκολίες για τον Κέβιν Μακάρθι μόλις άρχισαν-1

Το χάος που ξέσπασε σε τέσσερις ημέρες ψηφοφορίας της Βουλής, καθυστερώντας την έναρξη του νέου Κογκρέσου, είναι ένα προοίμιο για την εξαιρετικά αβέβαιη πορεία που ακολουθεί καθώς ο κ. Μακάρθι προσπαθεί να οδηγήσει μια απείθαρχη ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στο να εφαρμόσει τις προτεραιότητές της και να αντιμετωπίσει την ατζέντα του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

«Αυτό είναι το καλό: Επειδή χρειάστηκε τόσος καιρός, τώρα μάθαμε πώς να κυβερνάμε», πρότεινε ο Ρεπουμπλικάνος από την Καλιφόρνια, ο οποίος εξελέγη για πρώτη φορά το 2006, καθώς πλησίαζε προς τη νίκη.

Ο κ. Μακάρθι υπέμεινε έναν εξαντλητικό αγώνα διάρκειας μιας εβδομάδας για να φτάσει στην ανάδειξή του σε πρόεδρο, μια εκλογή όπως καμία άλλη μετά τον αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο. Αναγκάστηκε να περιμένει τελικώς μέχρι την 15η ψηφοφορία, αλλά όχι προτού η τελευταία χαοτική σκηνή των φωνών μεταξύ οπαδών του και αμφισβητιών του ωθήσει την ψηφοφορία ως τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Εν τέλει ο κ. Μακάρθι εμφανίζεται ως ένας αποδυναμωμένος πρόεδρος, με λιγότερη εξουσία στα χαρτιά από εκείνους πριν από αυτόν. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα επειδή συμφώνησε να δώσει στους ακροδεξιούς κρατούμενους μια βασική παραχώρηση: την αποκατάσταση ενός κανόνα που επιτρέπει σε οποιονδήποτε νομοθέτη να κάνει «πρόταση εκκένωσης της έδρας», ουσιαστικά μια ψηφοφορία για την απομάκρυνση του ομιλητή από αυτή την ηγετική θέση.

Υποτιμημένος;

Αλλά κατά κάποιο τρόπο, ο προερχόμενος από το Μπέικερσφιλντ, ένα πετρελαϊκό και αγροτικό κέντρο στην κεντρική Καλιφόρνια, άντεξε έναν από τις πιο βάναυσες μάχες της αμερικανικής κοινοβουλευτικής ιστορίας και υπερηφανεύεται ότι είναι ένας υποτιμημένος μαχητής της πολιτικής.

«Προφανώς, μου αρέσει να γράφω ιστορία», είπε αστειευόμενος ο νέος πρόεδρος της αμερικανικής βουλής κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ταραχώδους εβδομάδας.

Ο κ. Μακάρθι τα έπαιξε όλα για όλα στην πολιτική του καριέρα ποντάροντας στην υποστήριξη του Ντόναλντ Τραμπ, και ήταν ο τέως πρόεδρος που έσπευσε όταν χρειαζόταν, κάνοντας έστω και καθυστερημένα τηλεφωνήματα και «βοηθώντας να πάρει αυτές τις τελευταίες ψήφους».

ΗΠΑ: Οι δυσκολίες για τον Κέβιν Μακάρθι μόλις άρχισαν-2

Τον περιμένουν όμως πολλές δοκιμασίες. Το Κογκρέσο αντιμετωπίζει μια ατζέντα νομοσχεδίων που πρέπει να περάσουν για να χρηματοδοτήσει την κυβέρνηση, να επανεφοδιάσει έναν στρατό του οποίου οι προμήθειες έχουν εξαντληθεί από δεκαετίες πολέμου και βοήθεια προς την Ουκρανία, να εγκρίνει αγροτικά προγράμματα και να αυξήσει το όριο δανεισμού της χώρας για να αποτραπεί μια άνευ προηγουμένου ομοσπονδιακή χρεοκοπία.

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής είναι πρόθυμοι να αντιμετωπίσουν τον κ. Μπάιντεν για τον χειρισμού των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού από τον Λευκό Οίκο, την κρίση της COVID-19 και άλλα ζητήματα, μαζί με έρευνες για τον ίδιο τον κ. Μπάιντεν, την οικογένειά του και την κυβέρνησή του.

«Ήρθα στην Ουάσιγκτον για να αμφισβητήσω το status quo», έγραψε ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Μπομπ Γκουντ από τη Βιρτζίνια σε ένα άρθρο πριν από τις πολλές ψήφους του κατά του κ. Μακάρθι. «Σκοπεύω να κρατήσω αυτή την υπόσχεση». Ο Γκουντ ήταν ένας από τους έξι Ρεπουμπλικάνους που ψήφισαν «παρών» στην τελική ψηφοφορία.

Μικρότερη πείρα

Ο κ. Μακάρθι είναι στη βουλή για 15 χρόνια, το μισό από όσο η προκάτοχός του στην προεδρία, Νάνσι Πελόζι όταν ανέλαβε για πρώτη φορά το τιμόνι, και με πολύ λιγότερες νομοθετικές νίκες. Σε συνομιλίες την περασμένη εβδομάδα με τους σκληροπυρηνικούς, αναγκάστηκε να επαναφέρει την «πρόταση καθαίρεσης», δηλαδή πρόταση μομφής για τον πρόεδρο της βουλής, ώστε να πείσει τους αντιρρησίες, που πλέον θα μπορούν να τον απειλούν με αυτήν κάθε μέρα.

ΗΠΑ: Οι δυσκολίες για τον Κέβιν Μακάρθι μόλις άρχισαν-3

«Αν ένας Διευθύνων Σύμβουλος δεν κάνει τη δουλειά, μπορείτε να τον απολύσετε – το ίδιο πράγμα στην πολιτική», είπε ο Ρεπουμπλικανός Ραλφ Νόρμαν από τη Νότια Καρολίνα, ένας από τους βουλευτές που έπεισε ο Μακάρθι με τις αλλαγές των κανόνων που πρότεινε.

Το χάος που ξέσπασε στο βήμα της Βουλής την περασμένη εβδομάδα μπορεί να καταλήξει ως προοίμιο για το Κογκρέσο που θα έρθει. «Αυτό που είδατε όλη την εβδομάδα», είπε ο κ. Νόρμαν, «είναι το πώς λειτουργεί η δημοκρατία». Ο κ. Μακάρθι δεν μπορεί να πει ότι δεν τον προειδοποίησαν…

Πηγή: Associated Press

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT