Τουρκικό μπλόκο στο ΝΑΤΟ

Eκκληση στην Τουρκία να άρει τις αντιρρήσεις της, που εμποδίζουν την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, απηύθυνε χθες ο γ.γ. της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ

55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eκκληση στην Τουρκία να άρει τις αντιρρήσεις της, που εμποδίζουν την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, απηύθυνε χθες ο γ.γ. της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ. «Εχω πει ότι έχει έρθει η ώρα να φτάσει η διαδικασία επικύρωσης (της σουηδικής και φινλανδικής υποψηφιότητας) στο τέλος της. Είμαι βέβαιος ότι η Σουηδία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά δεν μπορώ να δώσω ακριβή ημερομηνία», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του στη σουηδική εφημερίδα Aftonbladet. Την Κυριακή, ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον εξέφρασε τη δυσφορία του για τις υπερβολικές απαιτήσεις της Τουρκίας έναντι της χώρας του, που μπλοκάρουν την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

«Η Τουρκία επιβεβαιώνει ότι πράττουμε αυτά που είχαμε υποσχεθεί, αλλά ζητάει και άλλα πράγματα, που δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε να κάνουμε», σημείωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός σε διάσκεψη για αμυντικά θέματα. Ολες οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ πλην Τουρκίας και Ουγγαρίας έχουν επικυρώσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Οι αξιώσεις της Αγκυρας αφορούν κυρίως τη δίωξη της κουρδικής οργάνωσης ΡΚΚ και απελάσεις Τούρκων από τις δύο σκανδιναβικές χώρες. Χθες, ανακοινώθηκε ότι Σουηδία και ΗΠΑ ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις για τη σύναψη διμερούς αμυντικής συμφωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή