Ο «ψυχρός» Κάρολος, οι διαρροές στον Τύπο και η Μέγκαν: Τι μάθαμε από τα απομνημονεύματα του πρίγκιπα Χάρι

Ο «ψυχρός» Κάρολος, οι διαρροές στον Τύπο και η Μέγκαν: Τι μάθαμε από τα απομνημονεύματα του πρίγκιπα Χάρι

Ο Χάρι δηλώνει ότι αποφάσισε να γράψει το «Spare» κατά τη διάρκεια ταξιδιού στη Βρετανία για την κηδεία του παππού του, πρίγκιπα Φιλίππου, τον Απρίλιο του 2021 - Όλα όσα αποκαλύπτει

5' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα απομνημονεύματα του πρίγκιπα Χάρι με τίτλο «Spare» («Η Ρεζέρβα»), έχουν απασχολήσει όχι μόνο κριτικούς και μίντια, αλλά και κόσμο που παρακολουθεί στενά τα όσα συμβαίνουν στη βασιλική οικογένεια. Μάλιστα, ενδέχεται να κερδίσει τον τίτλο ενός από τα πιο επιτυχημένα βιβλία της χρονιάς. 

Μια σειρά από συνεντεύξεις, μαζί με αποσπάσματα που διέρρευσαν στο Διαδίκτυο και αντίτυπα που πωλήθηκαν στην Ισπανία πριν την επίσημη κυκλοφορία, αύξησαν το ενδιαφέρον για το βιβλίο που παρουσιάζει μια ειλικρινή, αλλά μονόπλευρη, ματιά στη ζωή του μικρότερου γιου του βασιλιά Καρόλου Γ’

Ο Χάρι δηλώνει ότι αποφάσισε να γράψει το «Spare» κατά τη διάρκεια ταξιδιού στη Βρετανία για την κηδεία του παππού του, πρίγκιπα Φιλίππου, τον Απρίλιο του 2021. Τότε, συνειδητοποίησε ότι ο πατέρας και αδερφός του δεν κατάλαβαν πραγματικά τον λόγο που εκείνος και η σύζυγός του Μέγκαν Μαρκλ, μετακόμισαν στην Καλιφόρνια. «Πρέπει να τους εξηγήσω», σκέφτηκε και ξεκίνησε να γράφει. 

Τα συμπεράσματα από τη «Ρεζέρβα»

Ο «ψυχρός» Κάρολος, οι διαρροές στον Τύπο και η Μέγκαν: Τι μάθαμε από τα απομνημονεύματα του πρίγκιπα Χάρι-1
Παλάτι του Μπάκιγχαμ, Ιούνιος 1988. Η πριγκίπισσα Νταϊάνα κρατά τον πρίγκιπα Χάρι Φωτ. AP/Steve Holland, File

Τι θυμάται ο Χάρι από τον θάνατο της Νταϊάνα 

Το επόμενο πρωί μετά τον τραγικό θάνατο της Νταϊάνα σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Παρίσι, ο Κάρολος ξύπνησε τον Χάρι για να του πει τι συνέβη. 

«Κάθισε στην άκρη του κρεβατιού. Τοποθέτησε το χέρι του στο γόνατό μου. “Γλυκό μου αγόρι, η μαμά είχε ένα ατύχημα. Προσπάθησαν, πολύ φοβάμαι ότι δεν τα κατάφερε”, είπε». Ο Χάρι γράφει: «Δεν θυμάμαι τίποτα από αυτά που του είπα στη συνέχεια. Πολύ πιθανόν να μην του είπα κάτι. Αυτό που θυμάμαι ξεκάθαρα είναι ότι δεν έκλαψα. Ούτε ένα δάκρυ. Ο πατέρας δεν με αγκάλιασε. Δεν ήταν καλός στην επικοινωνία συναισθημάτων υπό φυσιολογικές συνθήκες, πώς θα μπορούσε να εκφράσει όσα ένιωθε σε τέτοιου είδους κρίση; Αλλά τοποθέτησε ξανά το χέρι του στο γόνατό μου και είπε: “Θα είναι όλα καλά”. Αυτό ήταν πολύ για εκείνον. Στοργικός, αισιόδοξος, ευγενικός. Και τόσο ανειλικρινής». 

Χρόνια μετά τον θάνατο της μητέρας του, ο Χάρι ζήτησε να δει τα αρχεία της αστυνομίας που σχετίζονταν με το ατύχημα. Ο ιδιωτικός γραμματέας του Χάρι έλαβε τα αρχεία, αν και αφαίρεσε τα πιο “δύσκολα” συναισθηματικά, ανέφερε ο Χάρι ο οποίος είδε πολλές φωτογραφίες των παπαράτσι με κεντρικό πρόσωπο τη μητέρα του που πέθαινε. 

Ο «ψυχρός» Κάρολος, οι διαρροές στον Τύπο και η Μέγκαν: Τι μάθαμε από τα απομνημονεύματα του πρίγκιπα Χάρι-2
Γάμος του Καρόλου με την Καμίλα, Απρίλιος 2005. Φωτ. Chris Young/Pool Photo via AP, File

Χάρι και Γουίλιαμ εναντίον του γάμου Καρόλου με την Καμίλα

«Όταν μας ρώτησε, ο Γουίλι κι εγώ υποσχεθήκαμε στον πατέρα μας ότι θα υποδεχόμασταν την Καμία στην οικογένεια. Το μόνο που του ζητήσαμε σε αντάλλαγμα ήταν να μην την παντρευτεί. “Δεν χρειάζεται να παντρευτείς ξανά”, παρακαλέσαμε. “Υποστηρίζουμε και σένα και την Καμίλα. Απλά, μην την παντρευτείς”». 

Οι διαρροές στον Τύπο

Σύμφωνα με το βιβλίο, ο Κάρολος και – μερικές φορές και η Καμίλα – ενέκριναν “καταστροφικές” διαρροές από τον Τύπο, με ιστορίες που αφορούσαν τον Χάρι και τον Γουίλιαμ. 

Κάποια στιγμή, ο Κάρολος – μετά από συμβουλή υπεύθυνου Τύπου – συνεργάστηκε με τα βρετανικά ταμπλόιντ για ένα άρθρο με πρωταγωνιστή τον Χάρι και τη χρήση ναρκωτικών. Κι αυτό, όπως γράφει ο Χάρι, ο Κάρολος το έκανε με στόχο να ενισχύσει τη φήμη του. «Δεν ήταν πια ο άπιστος σύζυγος, τώρα θα είχε τον τίτλο του σινγκλ πατέρα που έπρεπε να αντιμετωπίσει έναν εθισμένο στις ουσίες, γιο». Το 2019, ο Γουίλιαμ «έβραζε από θυμό» καθώς άνθρωποι στο πλευρό του Καρόλου και της Καμίλα είχαν δημιουργήσει ψευδείς ιστορίες για εκείνον, την Κέιτ και τα παιδιά. 

Στο Αφγανιστάν, ο Χάρι σκότωσε 25 Ταλιμπάν 

Ο πρίγκιπας Χάρι αποκαλύπτει ότι σκότωσε 25 Ταλιμπάν όταν υπηρετούσε ως πιλότος ελικοπτέρου στο Αφγανιστάν. Όπως γράφει, έβλεπε τους στόχους του σαν «πιόνια σκακιού», έτσι είχε εκπαιδευτεί. «Δεν μπορείς να σκοτώσεις ανθρώπους αν τους βλέπεις ως ανθρώπους. Ήταν πιόνια σκακιού που είχαν αφαιρεθεί από το ταμπλό. Αναγνώριζα, σε έναν βαθμό, αυτή την απόσπαση – όπως μου την έμαθαν – ως προβληματική. Αλλά επίσης, την αντιμετώπιζα ως αναπόφευκτο μέρος των δραστηριοτήτων στρατιωτών».  

Το άγχος και οι κρίσεις πανικού 

Ο φόβος για δημόσιες ομιλίες μετατράπηκε σε αγοραφοβία και στη συνέχεια σε κρίσεις πανικού κοντά στα 30α του γενέθλια. Στο βιβλίο, ο Χάρι τα χαρακτηρίζει ως μια μορφή διαταραχής μετατραυματικού στρες και τα αποδίδει στη στρατιωτική του θητεία και τον θάνατο της μητέρας του. Όταν είπε στον πατέρα του τι του συνέβαινε, ο Κάρολος απάντησε: «Υποθέτω ότι φταίω εγώ. Έπρεπε να σε βοηθήσω πολλά χρόνια πριν». Ο Χάρι τονίζει: «Τον διαβεβαίωσα ότι δεν ήταν δικό του το λάθος. Αλλά εκτίμησα τη συγγνώμη». 

Ο «ψυχρός» Κάρολος, οι διαρροές στον Τύπο και η Μέγκαν: Τι μάθαμε από τα απομνημονεύματα του πρίγκιπα Χάρι-3
Φωτ. AP/Seth Wenig

Η Μέγκαν τον έπεισε να συνεχίσει την ψυχοθεραπεία

Ένα απόγευμα, τον πρώτο καιρό της σχέσης τους, «η Μεγκ είπε κάτι που παρερμήνευσα». Οπότε «ξέσπασα, της μίλησα σκληρά». Η Μέγκαν έφυγε από το δωμάτιο. «Πήγα και τη βρήκα στον πάνω όροφο. Καθόταν στο υπνοδωμάτιο. Ήταν ήρεμη, αλλά είπε σε χαμηλό τόνο ότι δεν θα άντεχε να της μιλούν με αυτό τον τρόπο». Ο Χάρι της είπε ότι είχε δοκιμάσει την ψυχοθεραπεία, αλλά δεν τον βοήθησε. «Όχι. Να ξαναπροσπαθήσεις», απάντησε η Μέγκαν. 

Κάρολος σε Χάρι: Δεν υπάρχουν χρήματα για να στήριξη του ζευγαριού 

Η συνομιλία μεταξύ πατέρα και γιου, όταν ο Χάρι ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παντρευτεί την Μέγκαν, δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα. 

«Ο πατέρας δεν υποστήριζε οικονομικά τον Γουίλι, εμένα και τις οικογένειές μας. Αυτή ήταν η δουλειά του. Αυτή ήταν η συμφωνία. Συμφωνήσαμε να υπηρετήσουμε τη μοναρχία, να πάμε οπουδήποτε μας έστελναν, να κάνουμε όλα όσα μας έλεγαν, να “παραδώσουμε” την αυτονομία μας, να παραμείνουμε στο επιχρυσωμένο κλουβί και σε αντάλλαγμα, οι φύλακες αυτού του κλουβιού συμφώνησαν να μας ταϊζουν και να μας ντύνουν». 
Αλλά δεν ήταν όλα για το χρήμα, φυσικά: «Ο πατέρας πιθανόν να φοβόταν το αυξημένο κόστος της συντήρησής μας, αλλά αυτό που δεν άντεχε ήταν η εμφάνιση ενός νέου προσώπου που θα κυριαρχούσε στη μοναρχία, θα τραβούσε τα φώτα της δημοσιότητας και θα τον επισκίαζε».  

Ο «ψυχρός» Κάρολος, οι διαρροές στον Τύπο και η Μέγκαν: Τι μάθαμε από τα απομνημονεύματα του πρίγκιπα Χάρι-4
Ο πρίγκιπας Χάρι, κουμπάρος στο γάμο Γουίλιαμ – Κέιτ, Απρίλιος 2011. Φωτ. AP/Kirsty Wigglesworth, file

Ο Γουίλιαμ δεν ήθελε τον Χάρι για κουμπάρο του

«Ο Γουίλι δεν ήθελε να βγάλω λόγο ως κουμπάρος. Πίστευε ότι δεν ήταν ασφαλές να μου δώσει μικρόφωνο και να με βάλει σε πόστο όπου δεν θα υπήρχε σενάριο. Δεν είχε άδικο». Ωστόσο, ο Χάρι κατάφερε να παρουσιάσει τους νεόνυμφους σωστά και με χιούμορ, κάνοντας τους παρευρισκόμενους να γελάσουν με την ψυχή τους. 

Ο αιφνιδιασμός με τις διαπραγματεύσεις για το μέλλον τους 

Οι Χάρι και Μέγκαν επέλεξαν να εγκαταλείψουν τη Βρετανία και να ζήσουν τη δική τους ζωή, με την ελπίδα όμως να κρατήσουν μερικά από τα βασιλικά τους καθήκοντα και να διατηρηθεί η ασφάλεια που συνοδεύει τους τίτλους τους. Αντί αυτού, μετά από συμβούλιο τον Ιανουάριο του 2020, έμαθαν ότι «η λύση είχε ήδη βρεθεί» – δεν θα εκπροσώπευαν πια τη βασίλισσα και η ασφάλειά τους θα συνέχιζε να υπάρχει μόνο για τη μεταβατική περίοδο (12 μήνες). Αλλά την έχασαν μόλις λίγους μήνες μετά. 

«Αγαπώ την πατρίδα, την οικογένεια μου και πάντα θα ισχύει αυτό. Απλά εύχομαι, τη δεύτερη πιο σκοτεινή στιγμή της ζωής μου, να ήταν και οι δύο στο πλευρό μου», γράφει ο Χάρι. 

 

Με πληροφορίες από τους New York Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή