Πόλεμος στην Ουκρανία: Αλλάζει και πάλι τους στρατηγούς του ο Πούτιν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αλλάζει και πάλι τους στρατηγούς του ο Πούτιν

Μόλις τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού αντικατέστησε τον στρατηγό Σεργκέι Σουροβίκιν με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου, στρατηγό Βαλέρι Γκερασίμοφ, ως γενικό συντονιστή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού αντικατέστησε τον στρατηγό Σεργκέι Σουροβίκιν με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου, στρατηγό Βαλέρι Γκερασίμοφ, ως γενικό συντονιστή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία. Ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, ο οποίος μόλις τον Οκτώβριο είχε διοριστεί επικεφαλής των χερσαίων ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, θα είναι αναπληρωτής του Γκερασίμοφ. Η επιλογή του Γκερασίμοφ, φίλα προσκείμενου στο Κρεμλίνο, για να ηγηθεί των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία δείχνει ότι η Μόσχα υπέκυψε στις εκκλήσεις για δραστικές αλλαγές στη στρατιωτική ηγεσία.

Υπενθυμίζεται ότι ο στρατηγός Γκερασίμοφ ήταν μεταξύ των αρχιτεκτόνων της εισβολής κι έχει διατηρήσει το πόστο του παρά τις αλλεπάλληλες ήττες στο πεδίο των μαχών. Την αποστολή τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης στην Ουκρανία –μια μείζονος σημασίας απόφαση, για την οποία το Κίεβο πίεζε επίμονα τους δυτικούς συμμάχους του– προανήγγειλε χθες ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα. Διευκρίνισε, δε, ότι δεν θα πρόκειται για μονομερή απόφαση της Βαρσοβίας, αλλά για συντονισμένη κίνηση στο πλαίσιο ενός ευρύτερου διεθνούς συνασπισμού.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αλλάζει και πάλι τους στρατηγούς του ο Πούτιν-1
Ο Πολωνός πρόεδρος Ντούντα (δεξιά), από τη Λβιβ όπου συναντήθηκε με τους ομολόγους του της Ουκρανίας Ζελένσκι και της Λιθουανίας Ναουσέντα, ανακοίνωσε την αποστολή αρμάτων Leopard 2 στο Κίεβο.

 

Αναθέτει στον αρχηγό του γενικού επιτελείου, στρατηγό Βαλέρι Γκερασίμοφ, τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους από το Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας, όπου συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Λιθουανό ομόλογό του Γκιτάνας Ναουσέντα, ο Ντούντα ανακοίνωσε ότι χώρα του θα προσφέρει στο Κίεβο μια ίλη τεθωρακισμένων, αποτελούμενη από 14 γερμανικά άρματα μάχης Leopard 2. Ανάλογα μηνύματα ήρθαν από το Λονδίνο, όπου ο εκπρόσωπος Τύπου του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ γνωστοποίησε ότι ο υπουργός Αμυνας Μπεν Ουάλας έλαβε την εντολή να συνεργαστεί με τους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ για το είδος και την ποσότητα των αρμάτων μάχης που θα σταλούν στην Ουκρανία.

Στη Μόσχα, η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι η πρόσφατη κοινή ανακοίνωση Ε.Ε. – ΝΑΤΟ για την ενίσχυση της συνεργασία τους εναντίον της Ρωσίας, «επιβεβαιώνει ότι η Ε.Ε. έχει υποταχθεί πλήρως στην αποστολή του ΝΑΤΟ, το οποίο αποτελεί όργανο επιβολής των αμερικανικών συμφερόντων» και ότι «οι Ευρωπαίοι θα έχουν την όχι αξιοζήλευτη μοίρα των υποτελών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή