Η έντονη διεθνής κινητοποίηση προς υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή θα πρέπει να αποτελέσει υπόδειγμα για την αντίδραση που θα πρέπει να υπάρξει και σε άλλες περιοχές όπου γίνονται παραβιάσεις, τόνισε η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) στην ετήσια έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.
Στην έκθεση αυτή, που εκτείνεται σε περισσότερες από 700 σελίδες, η ΜΚΟ καταγράφει «τη σειρά ωμοτήτων» που διαπράχθηκαν στη διάρκεια του 2022 σε όλο τον κόσμο, από την Κίνα ώς το Αφγανιστάν, περνώντας από το Ιράν, την Αιθιοπία και φυσικά την Ουκρανία.
«Μέσα στην ομίχλη του πολέμου και στο σκοτάδι στο οποίο αυτός ο πόλεμος βύθισε την Ουκρανία, εμφανίστηκε ένα φως: η διεθνής αντίδραση και δέσμευση υπέρ της διεθνούς δικαιοσύνης», δήλωσε η Τιράνα Χάσαν, προσωρινή εκτελεστική διευθύντρια του HRW.
Αν και η ΜΚΟ κατέγραψε «παραβιάσεις από όλες τις πλευρές», οι ρωσικές δυνάμεις ευθύνονται για «πληθώρα» ωμοτήτων εναντίον του άμαχου πληθυσμού. Το HRW εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ταχύτητα με την οποία το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έσπευσε να ξεκινήσει έρευνα και η Ε.Ε., οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλες κυβερνήσεις επέβαλαν πρωτοφανείς κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.
«Δεν έχουμε δει ποτέ στην ιστορία των αντιδράσεων σε συγκρούσεις μια τόσο συντονισμένη διεθνή αντίδραση» και «αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να διασφαλίσουμε ότι οι χώρες θα λογοδοτούν στο ίδιο επίπεδο με αυτό που παρατηρήθηκε στην Ουκρανία σε όλες τις άλλες περιπτώσεις» παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπογράμμισε η Χάσαν.
Δύο μέτρα και δύο σταθμά
Η ίδια ζήτησε κυρίως από τη διεθνή κοινότητα «να συνεχίσει να πιέζει» ώστε να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τις ωμότητες που διαπράχθηκαν στην επαρχία Τιγκράι της Αιθιοπίας, την ώρα που η Ρωσία και η Κίνα εμποδίζουν να περιληφθεί το ζήτημα στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Στην Κίνα επίσης, οι Αρχές δεν έχουν απαντήσει σχετικά με την πολιτική τους έναντι της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων, παρά την έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κάποιες ενέργειες του Πεκίνου ενδέχεται να αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Στο Ιράν, το καθεστώς έχει εντείνει την καταστολή του μαζικού κινήματος διαμαρτυρίας. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι ο ιρανικός λαός θα καταφέρει από μόνος του να αλλάξει» την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, επέμεινε η Χάσαν.
«Μια σημαντική αλλαγή εναντίον ενός τόσο ισχυρού καθεστώτος απαιτεί την κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας, όχι μόνο για να εκφράσει την αλληλεγγύη της, αλλά και για να ασκήσει αποτελεσματικά πίεση στο καθεστώς», πρόσθεσε η ίδια, εκτιμώντας ότι υπάρχει κίνδυνος η διεθνής κοινότητα να πάψει να ασχολείται με την κατάσταση στο Ιράν καθώς το κίνημα διαρκεί καιρό.
Στην έκθεσή του, το HRW καταγγέλλει ότι συχνά η διεθνής κοινότητα προσεγγίζει με «δύο μέτρα και δύο σταθμά» τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο.
Ως παράδειγμα η ΜΚΟ έφερε τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αναθέρμανε τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία εν μέσω ενεργειακής κρίσης, παρά το γεγονός ότι είχε δεσμευθεί ότι θα την καταστήσει «κράτος-παρία». Αντίστοιχα η Ευρώπη δέχθηκε με ανοικτές αγκάλες τους Ουκρανούς πρόσφυγες, την ώρα που πολλές χώρες αφήνουν να πλανώνται αμφιβολίες για το μέλλον των Αφγανών ή των Σύρων προσφύγων που έχουν δεχθεί.
Πηγή: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr